Ett kontroversiellt krig får ett kontroversiellt minnesmärke

In the Shadow of the Washington Monument

Foto av Hisham Ibrahim / Photographer's Choice / Getty Images (beskuren)

För de miljontals människor som besöker varje år, sänder Maya Lins Vietnam Veterans Memorial-mur ett skrämmande meddelande om krig, hjältemod och offer. Men minnesmärket kanske inte existerade i den form vi ser idag om det inte vore för stöd från arkitekter som försvarade den unge arkitektens kontroversiella design.

År 1981 avslutade Maya Lin sina studier vid Yale University genom att delta i ett seminarium om begravningsarkitektur. Klassen antog Vietnam Memorial-tävlingen för sina slutklassprojekt. Efter att ha besökt webbplatsen i Washington, DC tog Lins skisser form. Hon har sagt att hennes design ”nästan verkade för enkel, för lite” e.” Hon provade utsmyckningar, men de var distraktioner. ”Teckningarna var i mjuka pasteller, mycket mystiska, mycket målande och inte alls typiska för arkitektritningar.”

Maya Lins abstrakta designskisser

Bild med tillstånd från biblioteket of Congress Prints and Photographs Division, digital fil från original

När vi idag tittar på Maya Lins skisser av abstrakta former och jämför hennes vision med vad som blev Vietnam Veterans Memorial Wall, verkar hennes avsikt tydlig. . Till tävlingen behövde Lin dock ord för att korrekt uttrycka sina designidéer.

En arkitekts användning av ord för att uttrycka innebörden av en design är ofta lika viktig som en visuell representation. För att kommunicera en vision använder den framgångsrika arkitekten ofta både skrift och skiss, för ibland är en bild inte värt tusen ord.

Postnummer 1026: Maya Lins ord och Skisser

Bild med tillstånd från Library of Congress Prints and Photographs Division, digital fil från original. Välj bild för att se större.

Maya Lins design för Vietnam Veterans Memorial var enkel—kanske för enkel. Hon visste att hon behövde ord för att förklara sina abstraktioner. Tävlingen 1981 var anonym och presenterades på affischtavlan då. Post 1026, som var Lins, innehöll abstrakta skisser och en ensidig beskrivning.

Lin har sagt att det tog längre tid att skriva detta påstående än att rita skisserna. ”Beskrivningen var avgörande för att förstå designen”, sa hon, ”eftersom minnesmärket fungerade mer på en känslomässig nivå än en formell nivå.” Detta är vad hon sa.

Lins One Page Description

Går genom detta parkliknande område, minnesmärket framstår som en spricka i jorden – en lång, polerad svart stenmur, som växer fram ur och drar sig tillbaka i jorden. När man närmar sig minnesmärket sluttar marken sakta nedåt, och de låga väggarna som växer fram på båda sidor, växer ut ur jorden, sträcker sig och konvergerar vid en punkt under och framåt. När vi går in på den gräsbevuxna platsen som finns av väggarna i detta minnesmärke kan vi knappt urskilja de snidade namnen på minnesmärkets väggar. Dessa namn, till synes oändliga till antalet, förmedlar känslan av överväldigande siffror, samtidigt som de förenar dessa individer till en helhet. För detta minnesmärke är inte menat som ett monument över individen, utan snarare som ett minnesmärke över de män och kvinnor som dog under detta krig, som helhet.

Minnesmärket är inte komponerat som ett oföränderligt monument, utan som en rörande komposition, att förstå när vi rör oss in i och ut ur det; själva passagen är gradvis, nedstigningen till ursprunget långsam, men det är vid ursprunget som meningen med detta minnesmärke ska förstås fullt ut. Vid en korsning av dessa väggar, på höger sida, på denna väggs topp är inristat datumet för den första döden. Den följs av namnen på de som har dött i kriget, i kronologisk ordning. Dessa namn fortsätter på den här väggen och verkar dra sig tillbaka i jorden vid väggens ände. Namnen återupptas på den vänstra väggen, när muren kommer ut ur jorden, och fortsätter tillbaka till ursprunget, där datumet för den sista döden är inristat, längst ner på denna vägg. Så möts krigets början och slut; kriget är ”fullständigt”, kommer full cirkel, men ändå brutet av jorden som begränsar vinkelns öppna sida och innesluten i själva jorden. När vi vänder oss för att lämna ser vi dessa väggar som sträcker sig i fjärran, som leder oss till Washington-monumentet till vänster och Lincoln Memorial till höger, vilket för in Vietnam-minnesmärket i ett historiskt sammanhang. Vi, de levande, förs till en konkret insikt om dessa dödsfall.

Tog med till en skarp medvetenhet om en sådan förlust är det upp till varje individ att lösa eller komma överens med denna förlust. För döden är i slutändan en personlig och privat angelägenhet, och området inom detta minnesmärke är en lugn plats avsedd för personlig eftertanke och privat beräkning. De svarta granitväggarna, var och en 200 fot långa och 10 fot under marken vid sin lägsta punkt (som gradvis stiger mot marknivå) fungerar effektivt som en ljudbarriär, men är ändå av sådan höjd och längd att de inte verkar hotande eller inneslutande. Det faktiska området är brett och grunt, vilket möjliggör en känsla av avskildhet och solljuset från minnesmärkets södra exponering tillsammans med den gräsbevuxna parken som omger och inom dess vägg bidrar till lugnet i området. Detta minnesmärke är alltså för dem som har dött, och för oss att minnas dem.

Minnesmärkets ursprung ligger ungefär i mitten av denna plats; den sträcker sig 200 fot mot Washington Monument och Lincoln Memorial. Väggarna, inneslutna på ena sidan av jorden, ligger 10 fot under marken vid sin ursprungspunkt, och minskar gradvis i höjd, tills de slutligen drar sig tillbaka helt ner i jorden vid sina ändar. Väggarna ska vara gjorda av en hård, polerad svart granit, med namnen som ska snidas i en enkel trojansk bokstav, 3/4 tum hög, vilket möjliggör nio tum långa för varje namn. Minnesmärkets konstruktion innebär att området inom murens gränser görs om för att ge en lättillgänglig nedstigning, men så mycket av platsen som möjligt bör lämnas orörd (inklusive träd). Området bör göras till en park för alla att njuta av.

Kommittén som valde hennes design var tveksam och tveksam. Problemet låg inte i Lins vackra och gripande idéer, men hennes teckningar var vaga och tvetydiga.

”En spricka i jorden”

Bild med tillstånd Library of Congress Prints and Photographs Division, digital fil från original

I början av 1980-talet hade Maya Lin aldrig för avsikt att delta i designtävlingen för Vietnam Memorial. För henne var designproblemet ett klassprojekt vid Yale University. Men hon kom in, och från 1 421 bidrag valde kommittén Lins design.

Efter att ha vunnit tävlingen behöll Lin det etablerade företaget Cooper Lecky Architects som rekordarkitekt. Hon fick också lite hjälp av arkitekten/konstnären Paul Stevenson Oles. Både Oles och Lin hade lämnat in förslag på ett nytt Vietnam Memorial i Washington, DC, men kommitténs intresse var Lins design.

Steve Oles ritade om Maya Lins vinnande bidrag för att klargöra hennes avsikt och förklara hennes bidrag. Cooper Lecky hjälpte Lin att bekämpa designändringar och material. Brigadgeneral George Price, en afroamerikansk fyrstjärnig general, försvarade offentligt Lins val av svart. Banbrytande för den kontroversiella designen ägde så småningom rum den 26 mars 1982.

Maya Lins minnesdesign från 1982

Foto av mike black photography / Moment / Getty Images (beskärad)

Efter det banbrytande uppstod fler kontroverser. Placeringen av statyn var INTE en del av Lins design, men vokalgrupper krävde det mer konventionella monumentet. Mitt i den heta debatten hävdade dåvarande AIA-presidenten Robert M Lawrence att Maya Lins minnesmärke hade kraften att hela den splittrade nationen. Han leder vägen till en kompromiss som bevarade den ursprungliga designen samtidigt som han tillhandahöll en närliggande placering av en mer konventionell skulptur som motståndarna ville ha.

Invigningsceremonier ägde rum den 13 november 1982. ”Jag tror att det faktiskt är ett mirakel att pjäsen någonsin byggdes, ” har Lin sagt.

För alla som tycker att processen med arkitektonisk design är enkel, tänk på den unga Maya Lin. Enkla mönster är ofta de svåraste att presentera och förverkliga. Och sedan, efter alla strider och kompromisser, ges designen till den byggda miljön.

Det var en konstig känsla, att ha fått en idé som enbart var din, inte längre vara en del av ditt sinne utan helt offentlig, inte längre din.

(Maya Lin, 2000)

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Hamlet – Karaktärsanalys och relationer

  • Sammanfattning av ”Othello” akt tre, scener 1-3

  • ”Othello” Akt 2 Sammanfattning

  • ”Othello” akt 5, scen 2

  • Karaktärsanalys: Kung Lear

  • Akt 4, Scen 6 Analys