Stora gråsälfakta

Gråsälen (Halichoerus grypus) är en öronlös eller ”äkta säl” som finns längs Nordatlantens kuster. Den kallas för gråsälen i USA och gråsälen på andra håll. Den kallas även för atlantsälen eller hästhuvudssälen, för hanens distinkta välvda näsa.

Snabbfakta: Grey Seal

  • Vetenskapligt namn : Halichoerus grypus
  • Allmänna namn: gråsäl, gråsäl, atlantsäl, hästhuvudsäl

    Basic Animal Group: Däggdjur

    Storlek: 5 fot 3 tum – 8 fot 10 tum

  • Vikt: 220-880 pund
  • Livslängd: 25-35 år

  • Diet: Köttätare
  • Livsmiljö: Nordatlantens kustvatten
  • Befolkning: 600 000

    Bevarandestatus: Minsta oro

Beskrivning

Liksom andra öronlösa sälar (familjen Phocidae) har gråsälen korta simfötter och saknar yttre öronlappar. Mogna hanar är mycket större än honor och har en annan pälsfärg. Hanar är i genomsnitt cirka 8 fot långa, men kan växa till över 10 fot långa. De väger upp till 880 pund. Hanarna är mörkgrå eller brungrå med silverfläckar. Artens vetenskapliga namn, Halichoerus grypus, betyder ”kroknosad sjösvin”, och syftar på hanens långa välvda nos. Honor varierar från cirka 5 fot 3 tum till 7 fot 6 tum långa och väger mellan 220 och 550 pounds. De har silvergrå päls med mörka spridda fläckar. Valpar föds med vit päls.

Gråsälstjuren har en distinkt hästhuvud. Noemi De La Ville / 500px / Getty Images

Habitat och utbredning
Gråsälar lever i Nordatlanten. Det finns tre stora gråsälbestånd och många mindre kolonier. Arten förekommer i stort antal i Kanadas kustvatten söderut till Massachusetts (med iakttagelser i Cape Hatteras, North Carolina), Östersjön och Storbritannien och Irland. Oftast ses sälarna när de drar ut på vintern. De besöker klippiga kuster, isberg, sandreglar och öar.

Gråsälfördelning. Darekk2 använder IUCNs rödlistasdata / Creative Commons Attribution-Dela Lika 4.0 Internationell licens

Diet

Sälar är köttätare. Gråsälar äter fisk, bläckfisk, bläckfisk, kräftdjur, tumlare, knubbsälar och sjöfåglar. Mogna hanar (tjurar) kommer att döda och kannibalisera valpar av sin egen art. Gråsälar kan dyka så länge som en timme på djup upp till 1 560 fot. De använder syn och ljud för att jaga sitt byte.

Beteende

Under större delen av året är gråsälar ensamma eller lever i små grupper. Under denna tid vilar de i öppet vatten med bara huvudet och halsen exponerade för luft. De samlas på land för parning, valpning och moltning.

Reproduktion och avkomma

Hanar får häcka med flera honor under parningssäsongen. Dräktigheten varar i 11 månader, vilket resulterar i att en enda valp föds. Honor föder i mars i Östersjön, från december till februari i västra Atlanten och från september till november i östra Atlanten. Nyfödda valpar har vit päls och väger cirka 25 pund. I 3 veckor ammar honan sin valp och jagar inte. Hanar deltar inte i valpvård men kan försvara honor från hot. Efter denna tid smälter valparna in i sina vuxna rockar och beger sig till havet för att lära sig jaga. Valpöverlevnadsgraden varierar från 50-85 %, beroende på väderförhållanden och bytestillgänglighet. Kvinnor blir könsmogna vid 4 års ålder. Gråsälar lever mellan 25 och 35 år.

Bevarandestatus

IUCN klassificerar gråsälens bevarandestatus som ”minst oroande”. Även om arten nästan utrotades i mitten av 1900-talet började den återhämta sig på 1980-talet efter antagandet av 1972 års Marine Mammal Protection Act i USA och Conservation of Seals Act 1970 i Storbritannien (vilket inte gäller till Nordirland). Beståndet av gråsäl har fortsatt att öka. Från och med 2016 beräknades populationen vara 632 000 gråsälar. Vissa fiskare har krävt en avlivning, och tror att höga sälantal åtminstone delvis är ansvarig för låga fiskbestånd.

Hot

Gråsäl jagas lagligt i Sverige, Finland och Östersjön. Riskerna för sälarna inkluderar insnärjning i fiskeredskap, bifångst, kollision med fartyg, föroreningar (särskilt PCB och DDT) och oljeutsläpp. Klimatförändringar och hårt väder påverkar också sälarna och deras byten.

Gråsälar och människor

    Gråsälar klarar sig bra i fångenskap och ses ofta i djurparker. De var traditionellt populära i cirkusakter. Enligt den skotske forskaren David Thomson var gråsälen grunden för den keltiska sälgegenden om selchie, en varelse som kunde anta mänsklig form och sälform. Medan gråsälar frekventerar bebodda områden, rekommenderas människor att undvika att mata eller trakassera dem, eftersom detta förändrar sälarnas beteende och i slutändan äventyrar dem.

    Källor

      Ailsa j, Hall; Bernie j, McConnell; Richard j, Barker. ”Faktorer som påverkar första års överlevnad hos gråsälar och deras konsekvenser för livshistoriestrategi.” Journal of Animal Ecology. 70: 138–149, 2008. doi:10.1111/j.1365-2656.2001.00468.x

      Bjärvall, A. och S. Ullström. The Mammals of Britain and Europe. London: Croom Helm, 1986.

      Bowen, D. Halichoerus grypus. IUCN:s röda lista över hotade arter 2016: e.T9660A45226042. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-1.RLTS.T9660A45226042.en

      Bowen, WD och DB Siniff. Distribution, populationsbiologi och utfodringsekologi för marina däggdjur. I: JE, Reynolds, III och SA Rommel (red), Biology of Marine Mammals, s. 423-484. Smithsonian Press, Washington, DC. 1999.

      Wozencraft, WC ”Beställ Carnivora”. I Wilson, DE; Reeder, DM (red.). Världens däggdjursarter: en taxonomisk och geografisk referens (3:e upplagan). Johns Hopkins University Press, 2005. ISBN 978-0-8018-8221-0.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg