Solbjörnen (Helarctos malayanus) är den minsta björnarten. Den har fått sitt vanliga namn för vit eller gyllene haklapp på bröstet, som sägs representera den uppgående solen. Djuret är också känt som honungsbjörnen, vilket återspeglar dess kärlek till honung, eller hundbjörnen, med hänvisning till dess tjocka kroppsbyggnad och korta nosparti.
Snabbfakta: Sun Bear
- Vetenskapligt namn: Helarctos malayanus
- Allmänna namn: Solbjörn, honungsbjörn, hund björn
- Vikt : 60-176 pund
- Livsmiljö: Sydostasiens regnskogar
- Servheen, C.; Salter, RE ”Kapitel 11: Sun Bear Conservation Action Plan.” I Servheen, C.; Herrero, S.; Peyton, B. (red.). Björn: Handlingsplan för statusundersökning och bevarande. Gland: International Union for Conservation of Nature. s. 219–224, 1999.
Basic Animal Group : Däggdjur Storlek: 47-59 tum Livslängd: 30 årDiet : Allätare Befolkning : Minskar Bevarandestatus: Sårbar Solbjörnen har kort svart päls med en blek halvmåneformad haklapp som kan vara vit, krämfärgad eller gyllene. Den har en kort, buff-färgad nosparti. Björnen har små, runda öron; en extremt lång tunga; stora hundtänder; och stora, böjda klor. Fotsulorna är hårlösa, vilket hjälper björnen att klättra i träd. Vuxna hanar av solbjörnar är 10 % till 20 % större än honor. Vuxna är i genomsnitt mellan 47 och 59 tum långa och väger mellan 60 och 176 pund. Habitat och utbredning Solbjörnar lever i de vintergröna tropiska regnskogarna i Sydostasien. Deras livsmiljö inkluderar nordöstra Indien, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Malaysia, Kambodja, Vietnam, Laos, södra Kina och några indonesiska öar. Det finns två underarter av solbjörnar. Den Borneanska solbjörnen lever bara på ön Borneo. Den malaysiska solbjörnen förekommer i Asien och på ön Sumatra. Diet Solbjörnar , liksom andra björnar, är allätare. De livnär sig på bin, bikupor, honung, termiter, myror, insektslarver, nötter, fikon och annan frukt, och ibland blommor, växtskott och ägg. Björnens starka käkar spricker lätt upp nötter. Solbjörnar jagas av människor, leoparder, tigrar och pytonslangar. Trots sitt namn är solbjörnen till stor del nattaktiv. Den förlitar sig på sitt skarpa luktsinne för att hitta mat på natten. Björnens långa klor hjälper den att klättra och river även upp termithögar och träd. Björnen använder sin extremt långa tunga för att få ihop honung från bikupor. Björnhanar är mer benägna än honor att vara aktiva under dagen. Fastän relativt små, solbjörnar är kända för att vara hårda och aggressiva om de störs. Eftersom de lever i tropikerna är björnarna aktiva året runt och övervintrar inte. Solbjörnar når könsmognad vid 3 till 4 års ålder. De kan para sig när som helst på året. Efter en dräktighetsperiod på 95 till 174 dagar föder honorna en eller två ungar (även om tvillingar är ovanliga). Nyfödda ungar är blinda och hårlösa och väger mellan 9,9 och 11,5 uns. Ungar avvänjas efter 18 månader. I fångenskap umgås björnhanar och björnhonor och tar hand om ungar gemensamt. Hos andra björnarter föder honan sina ungar på egen hand. Livslängden för mycket tillbakadragna vilda solbjörnar är okänd, men fångna björnar lever upp till 30 år. Bevarandestatus IUCN klassificerar solbjörnens bevarandestatus som ”sårbar.” Björnbestånden minskar i storlek. Solbjörnen har funnits på CITES Appendix I sedan 1979. Hot Även om det är olagligt att döda solbjörnar i hela deras utbredningsområde, är det kommersiell jakt bland artens största hot. Solbjörnar pocheras för sitt kött och gallblåsor. Björngalla används i traditionell kinesisk medicin och är också en ingrediens i läsk, schampo och hostdroppar. Trots sitt temperament fångas även solbjörnar illegalt för husdjurshandeln. Foley, KE, Stengel, CJ och Shepherd, CR Piller, pulver, injektionsflaskor och flingor: The Bear Bile Trade in Asien . Trafik Sydostasien, Petaling Jaya, Selangor, Malaysia, 2011. Scotson, L., Fredriksson, G., Augeri, D., Cheah, C., Ngoprasert, D. & Wai-Ming, W. Helarctos malayanus ( errata version publicerad 2018). IUCN:s rödlista över hotade arter 2017: e.T9760A123798233. doi:10.2305/IUCN.UK.2017-3.RLTS.T9760A45033547.en Wong, ST; Servheen, CW; Ambu, L. ”Hemområde, rörelse- och aktivitetsmönster och bäddplatser för malaysiska solbjörnar Helarctos malayanus i Borneos regnskog.” Biological Conservation. 119 (2): 169–181, 2004. doi:10.1016/j.biocon.2003.10.029 Beskrivning
Beteende
Reproduktion och avkomma
Solbjörnsungar föds blinda och pälslösa. Christian Aslund / Getty Images
Det andra betydande hotet mot solbjörnens överlevnad är förlust av livsmiljöer och fragmentering på grund av avskogning och mänskligt intrång. Skogsbränder drabbar också solbjörnar, men de tenderar att återhämta sig förutsatt att det finns en närliggande population.
Solbjörnar hålls i fångenskap för sitt kommersiella värde och för bevarande. De odlas för sina gallblåsor i Vietnam, Laos och Myanmar. Sedan 1994 har arten ingått i ett avelsprogram i fångenskap med Association of Zoos and Aquariums och det europeiska rasregistret. Bornean Sun Bear Conservation Centre i Sandakan, Malaysia rehabiliterar solbjörnar och arbetar för att bevara dem.
Källor