Fakta om tofsmes

Den tofsade mesen (Baeolophus bicolor) är en liten gråplymig sångfågel, lätt att känna igen för krönet av grå fjädrar ovanpå huvudet, dess stora svarta ögon, svarta panna och dess rostfärgade flanker. De är ganska vanliga i hela den östra delen av Nordamerika, så om du är i den geografiska regionen och vill få en glimt av en tofsmes, den kanske inte är så svår att hitta.

Snabbfakta: Tofsmees

Vetenskapligt namn: Baeolophus bicolor

Allmänna namn:

Toftmes

Basic Animal Group: Fågel

  • Storlek: 5,9–6. 7 tum
  • Vikt:

    0,6–0,9 ounce

    Livslängd:

    2,1–13 år

    Diet: Allätare

    Habitat : Sydöstra, östra och mellanvästra USA, södra Ontario (Kanada)

  • Befolkning: Hundratusentals eller miljoner
  • Bevarandestatus: Minsta bekymmer
  • Beskrivning

    Mesar av hankön och honor har liknande fjäderdräkt, vilket gör identifieringen lite lättare, och mesar kan frestas till fågelmatare på bakgården, så du kanske inte behöver gå långt för att se en .

    Tuftade mesar uppvisar några distinkta fysiska egenskaper som gör dem lätta att identifiera; dessa egenskaper är lätta att upptäcka under de flesta förhållanden och delas inte av för många andra arter inom deras utbredningsområde. De viktigaste fysiska egenskaperna att hålla utkik efter när man försöker identifiera en tofsmes inkluderar:

    Grå vapen

    Svart panna och näbb

    Stora, svarta ögon

    Rostig-orange flanker

    De egenskaper som anges ovan är mest användbara för att bekräfta att fågeln du tittar på är en tofsmes. Men du kan också leta efter andra fältmärken som är karakteristiska för arten, som inkluderar:

    Grå färg överlag, med mörkare grå ovansida och ljusare grå på bröst och mage

    Ljusgrå ben och fötter

    Medium -längd, grå svans (cirka en tredjedel av hela längden, huvud till svans)

    Habitat och utbredning

    Populationer av tofsmes sträcker sig från USA:s östkust västerut till slätterna i centrala Texas , Oklahoma, Nebraska, Kansas och Iowa. De högsta befolkningstätheterna av tofsmes förekommer längs floderna Ohio, Cumberland, Arkansas och Mississippi. Inom deras utbredningsområde finns det vissa livsmiljöer som tofsmesar föredrar – de är vanligast i lövskogar och blandlövskogar, särskilt de med tätt trädkronor eller hög vegetation. Tuftmes förekommer också i mindre utsträckning i förortsområden, fruktträdgårdar och våtmarker och kan upptäckas på bakgårdens fågelmatare ibland, under höst- och vintermånaderna.

    Diet och beteende

    Tuftmesar livnär sig på insekter och frön. De söker föda på träd och kan ses på stammar och lemmar och letar efter insekter i barkens springor. De söker också föda på marken. Under året kan deras föredragna födosöksplatser ändras. Under sommarmånaderna tillbringar de mer tid med att söka föda i krontaket på ett högt träd, medan de på vintern kan ses på stammar och i kortare träd oftare.

    När man knäcker öppna nötter och frön, tofsmesar håll fröet i deras fötter och hamra dem med näbben. tofsmesar livnär sig på en mängd olika ryggradslösa djur inklusive larver, skalbaggar, myror, getingar, bin, trädhoppare, spindlar och sniglar. När man matar fågelmatare på bakgården har tofsmes en förkärlek för solrosfrön, nötter, socker och mjölmaskar.

    Tuftmes rör sig längs grenar och över marken genom att hoppa och hoppa. När de flyger är deras flygväg direkt och inte böljande. Tovmesens sång är vanligtvis en tydlig, tvåstavig visselpipa: peter peter peter peter. Deras rop är nasalt och består av en serie skarpa toner: ti ti ti sii sii zhree zhree zhree.

    Reproduktion och avkomma

    Tuftmes häckar mellan mars och maj. Honan lägger i allmänhet mellan fem och åtta brunfläckiga ägg i bon som är 3 till 90 fot höga. De fodrar sina bon med mjuka material som ull, mossa, bomull, löv, bark, päls eller gräs. Honan ruvar på äggen i 13 till 17 dagar. Tuftmes har vanligtvis en eller två kullar varje säsong. Ungarna från den första kullen brukar hjälpa till att ta hand om den andra kullens häckningar.

    De flesta av kläckningarna dör strax efter födseln, men om de överlever kan de leva i mer än två år. Den äldsta tofsmesen någonsin levde till att vara 13 år gammal. Den tofsade mesen är helt mogen och redo för reproduktion vid 1 års ålder.

    vandervelden / Getty Images

    Bevarandestatus

    IUCN klassificerar tofsmesens bevarandestatus som ”minst oroande”. Forskare räknar upp antalet tofsmesar till hundratusentals eller miljoner. Deras antal har ökat något under de senaste decennierna, cirka 1 procent, och de har flyttat norrut, från sydöstra USA till New England-regionen och Ontario, Kanada.

      Eftersom de är bland de större fågelarterna anses konkurrens inte vara en faktor, men de kan röra sig norrut till områden där det finns tätare trädbestånd på grund av klimatförändringar.

      Källor

      ”Tufsmes.” Djurfläck.

      ”Tufsmes.” Toftmes – Introduktion | Birds of North America Online.

    • Watt DJ. 1972. Jämförelse av födosöksbeteendet hos Carolina Chickadee och Tufted Mes i nordvästra Arkansas. M.Sc.-uppsats, Univ. Arkansas, Fayetteville.

    Lämna ett svar

    Relaterade Inlägg