Charmig jordekorre-fakta

Jordekorrar är små, marklevande gnagare kända för att stoppa sina kinder med nötter. De tillhör ekorrfamiljen Sciuridae och underfamiljen Xerinae. Det vanliga namnet på jordekorrar förmodligen härlett från Ottawa jidmoonh, som betyder ”röd ekorre” eller ”en som går ner i träden huvudstupa.” På engelska skrevs ordet som ”chipmonk” eller ”chipmunk.”

Snabbfakta: Chipmunk

  • Vetenskapligt namn: Underfamiljen Xerinae (t.ex. Tamius striatus)
  • Allmänna namn : Jordekorre, jordekorre, randig ekorre

    Grunddjursgrupp: Däggdjur

  • Storlek: 4-7 i nches med en 3-5 tums svans
  • Vikt: 1-5 uns

    Livslängd: 3 år

  • Diet: Allätare
  • Habitat: Skogar i Nordamerika och norra Asien

  • Befolkning: Riklig, stabil eller minskande befolkning (beror på om arter)
  • Bevarande Status: Utrotningshotad till minsta oro (beror på art)

Arter

Det finns tre jordekorresläkten och 25 arter. Tamias striatus är den östra jordekorren. Eutamias sibiricus är den sibiriska jordekorren. Släktet Neotamias inkluderar 23 arter, de flesta finns i västra Nordamerika och gemensamt kända som västerländska jordekorrar.

Beskrivning

Enligt National Geographic är jordekorrar de minsta medlemmarna i ekorrfamiljen. Den största jordekorren är den östra jordekorren, som kan nå 11 tum i kroppslängd med en 3 till 5 tums svans och väga upp till 4,4 uns. Andra arter växer i genomsnitt till 4 till 7 tum långa med en 3 till 5 tums svans och väger mellan 1 och 5 uns.

En jordekorre har korta ben och en buskig svans. Dess päls är vanligtvis rödbrun på överkroppen och blekare på underkroppen, med svarta, vita och bruna ränder som löper längs ryggen. Den har påsar i kinderna som används för att transportera mat.

Ekorrar har kindpåsar de fyller med mat.

Frank Cezus, Getty Images

Habitat och utbredning

Jordekorrar är marklevande däggdjur som föredrar steniga, lövfällande skogsmiljöer. Den östra jordekorren lever i södra Kanada och östra USA. Västerländska jordekorrar bor i västra USA och stora delar av Kanada. Den sibiriska jordekorren lever i norra Asien, inklusive Sibirien i Ryssland och Japan.

Diet

Liksom andra ekorrar kan jordekorrar inte smälta cellulosa i trä, så de får näring från en allätande kost. Jordekorrar söker nötter, frön, frukt och knoppar hela dagen. De äter också produkter som odlas av människor, inklusive spannmål och grönsaker, såväl som maskar, fågelägg, små leddjur och små grodor.

Beteende

Jordekorrar använder sina kindpåsar för att transportera och lagra mat. Gnagarna gräver hålor för häckning och torpor under vintern. De går inte riktigt i viloläge, eftersom de vaknar med jämna mellanrum för att äta från sina matförråd.

Vuxna markerar territorium med kinddoftkörtlar och urin. Chipmunks kommunicerar också med hjälp av komplexa sångljud, allt från ett snabbt chillrande ljud till ett kväkande.

Bebisekorrar föds hårlösa och blinda. legna69, Getty Images

Reproduktion och avkomma

Chipmunks leder ensamma liv förutom avel och uppfödning av ungar. De häckar en eller två gånger om året och har en dräktighetstid på 28 till 35 dagar. En typisk kull varierar från 3 till 8 ungar. Valpar föds hårlösa och blinda och väger bara mellan 3 och 5 gram (ungefär vikten av ett mynt). Honan är ensam ansvarig för deras vård. Hon avvänjer dem vid 7 veckors ålder. Valparna är självständiga vid 8 veckors ålder och könsmogna när de är 9 månader gamla.

I det vilda har jordekorrar många rovdjur. De kan överleva två eller tre år. I fångenskap kan jordekorrar leva åtta år.

Bevarandestatus

De flesta jordekorrarter klassificeras som ”minst oroande” av IUCN och har stabila populationer. Detta inkluderar den östra och sibiriska jordekorren. Vissa arter av västerländsk jordekorre är dock hotade eller har minskande populationer. Till exempel är Bullers jordekorre (Neotamias bulleri) listad som ”sårbar” och Palmers jordekorre (Neotamias palmeri) listas som ”utrotningshotad”. Hoten inkluderar fragmentering och förlust av livsmiljöer och naturkatastrofer, som skogsbränder.

Vissa människor håller jordekorrar som husdjur. Carlos Ciudad Photos, Getty Images

Jordekorrar och människor

Vissa människor anser jordekorrar vara skadedjur i trädgården. Andra håller dem som husdjur. Även om jordekorrar är intelligenta och tillgivna, finns det vissa nackdelar med att hålla dem i fångenskap. De kan bita eller bli aggressiva, de märker dofter med hjälp av kinderna och urinen, och man måste vara försiktig för att tillgodose deras vilolägesschema. I det vilda bär jordekorrar i allmänhet inte på rabies. Men vissa i västra USA bär på pest. Även om vilda jordekorrar är vänliga och söta, är det bäst att undvika kontakt, särskilt om de verkar sjuka.

    Källor

      Cassola, F. Tamias striatus. IUCNs röda lista över hotade arter 2016 (errataversion publicerad 2017): e.T42583A115191543. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T42583A22268905.en
    • Gordon, Kenneth Llewellyn. The Natural History and Behaviour of the Western Chipmunk and the Mantled Ground Squirrel. Oregon, 1943.
    • Kays, RW; Wilson, Don E. Däggdjur i Nordamerika (2:a upplagan). Princeton University Press. sid. 72, 2009. ISBN 978-0-691-14092-6.

      • Patterson, Bruce D.; Norris, Ryan W. ”Mot en enhetlig nomenklatur för markekorrar: statusen för de holarktiska jordekorren.” Däggdjur. 80 (3): 241–251, 2016. doi:10.1515/mammalia-2015-0004

          Thorington, RW, Jr.; Hoffman, RS ”Tamias (Tamias) striatus”. I Wilson, DE; Reeder, DM (red.). Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (3:e upplagan), 2005. Johns Hopkins University Press. sid. 817. ISBN 978-0-8018-8221-0.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg