Fakta om vilda vitstjärtar

Vitsvanshjorten (Odocoileus virginianus) har fått sitt namn för den vita pälsen på undersidan av sin svans, som den blinkar när den känner av ett hot. Arten inkluderar flera underarter, såsom den lilla Florida Key-hjorten och den stora nordliga vitsvanshjorten.

Snabbfakta: White-tailed Deer

    Vetenskapligt namn: Odocoileus virginianus

Allmänna namn: Vitsvanshjortar, Vitsvanshjortar, Virginiahjortar

  • Grunddjursgrupp: Däggdjur
  • Storlek: 6-8 fot

    Vikt: 88-300 pund

  • Livslängd: 6-14 år
  • Diet: Växtätare

    Habitat: norra, centrala och norra Sydamerika

    Befolkning: >10 miljoner

  • Bevarandestatus: minsta oro
  • Beskrivning

    Vitsvanshjorten har en rödbrun päls på våren och sommaren och en gråbrun päls höst och vinter. Arten känns lätt igen på den vita undersidan av svansen. Rådjur har horisontellt delade pupiller med dikromatisk blå och gul syn. De kan inte lätt skilja mellan orange och röda färger.

    Rådjurens storlek beror på kön och livsmiljö. I genomsnitt varierar mogna exemplar från 6 till 8 fot långa, med en axelhöjd runt 2 till 4 fot. Rådjur i kallare klimat är större än de som finns närmare ekvatorn. Mogna hanar, kallade bockar, väger i genomsnitt 150 till 300 pund. Mogna honor, kallade hinds eller gör, varierar från 88 till 200 pounds.

    Bockar växer på horn varje år på våren och fäller dem efter häckningssäsongen på vintern. Hornets storlek och förgrening bestäms av ålder, näring och genetik.

    Habitat och utbredning

    Vitsvanshjortar sträcker sig från Yukon i Kanada genom USA (förutom Hawaii och Alaska) och Centralamerika söderut till Brasilien och Bolivia . I USA tränger svartsvans- eller mulehjortarna undan vitsvanshjorten väster om Klippiga bergen. Klimatförändringarna har gjort det möjligt för vitsvanshjorten att utöka sin närvaro i Kanada de senaste åren. Vitsvanshjortar har introducerats i Europa och Karibien och odlas i Nya Zeeland. Rådjur har anpassat sig till en mängd olika livsmiljöer, inklusive stadsmiljöer.

    Diet

    Även om det ibland ses under dagen, tittar rådjur främst före gryningen och efter skymningen. Vitsvanshjortar äter växter, inklusive gräs, baljväxter, löv, skott, kaktusar, majs, frukt och ekollon. De kan äta svamp och giftmurgröna utan negativa effekter. Rådjur är idisslare, med en fyrkammarmage. Djuret behöver tid för att utveckla tarmmikrober för att smälta ny föda när dess kost förändras, så att mata rådjur med en föda som inte finns i naturen kan skada den. Medan vitsvanshjortar främst är växtätare, är de också opportunistiska rovdjur som tar möss och fåglar.

    Vitsvanshjortar ”flaggar” sin svans. Jérémie LeBlond-Fontaine, Getty Images

    Beteende

    När hotad, en vitsvanshjort stampar, fnyser och höjer sin svans eller ”flaggar” för att visa den vita undersidan. Detta signalerar upptäckt av rovdjur och varnar andra rådjur. Förutom ljud och kroppsspråk kommunicerar rådjur genom att markera sitt revir med urin och dofter som produceras av körtlar som finns på deras huvud och ben.

    Ett typiskt rådjur räckvidden är mindre än en kvadratkilometer. Honor bildar familjegrupper med en mamma och hennes fawns. Hanar grupperar sig med andra hanar, men är ensamma under parningstiden.

    Reproduktion och avkomma

    Häckningssäsongen för vitsvanshjorten, kallad brunsten, inträffar på hösten i oktober eller november. Hanar sparrar med sina horn för att tävla om honorna. Honor föder en till tre prickiga lirar på våren. Mamman gömmer sina fawns i växtlighet och återvänder för att amma dem fyra eller fem gånger om dagen. Ungarna avvänjas vid 8 till 10 veckors ålder. Bockar lämnar sina mödrar och mognar vid cirka 1,5 års ålder. Djur kan bli könsmogen vid 6 månaders ålder, men lämnar vanligtvis inte sin mamma eller ras förrän under andra året. Den förväntade livslängden för en vitsvanshjort varierar från 6 till 14 år.

    Vitsvansdoå och hennes lila.

    Daniel J. Cox, Getty Images

    Bevarandestatus

    IUCN klassificerar bevarandestatusen för vitsvanshjorten som ”minst bekymmer”. Den totala populationen är stabil, även om vissa underarter är hotade. Florida Key-hjortarna och colombianska vitsvanshjortar är båda listade som ”utrotningshotade” enligt US Endangered Species Act.

    Hjortar förgrips på av vargar, pumor, amerikanska alligatorer, björnar, prärievargar, lodjur, bobcats, järvar och vilda hundar. Örnar och kråkor kan ta fawns. Men de största hoten kommer från förlust av livsmiljöer, överjakt och kollision med motorfordon.

    Vitsvanshjortar och människor

      Rådjur orsakar ekonomisk skada för jordbrukare och utgör ett hot mot bilister. De jagas för vilt och sport och odlas för kött, skinn och horn. På vissa ställen är det lagligt att hålla vitsvanshjortar som husdjur. Även om rådjur i fångenskap är intelligenta och tillgivna, kan bockar bli aggressiva och kan orsaka allvarliga skador.

      Källor

        Bildstein, Keith L. ”Why White-tailed Deer Flag their Tails”. The American Naturalist. 121 (5): 709–715, maj 1983. doi:10.1086/284096

        Fulbright, Timothy Edward och J. Alfonso Ortega-S. Vitsvanshjortens livsmiljö: ekologi och förvaltning på utmarksområden. Texas A&M University Press, 2006. ISBN 978-1-58544-499-1.

        Gallina, S. och Arevalo, H. Lopez. Odocoileus virginianus. IUCN:s rödlista över hotade arter 2016: e.T42394A22162580. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-2.RLTS.T42394A22162580.en

        Posta , Eric och Nils Stenseth. ”Storskaliga klimatfluktuationer och populationsdynamik hos älgar och vitsvanshjortar.” Journal of Animal Ecology. 67 (4): 537–543, juli 1998. doi:10.1046/j.1365-2656.1998.00216.x

    Lämna ett svar

    Relaterade Inlägg