Fascinerande fakta om Fjälluggla

Fjälluggla (Bubo scandiacus) är de tyngsta ugglorna i USA. De är kända för sina slående vit fjäderdräkt och deras extrema nordliga utbredningsområde som inkluderar tundrahabitat i hela Alaska, Kanada och Eurasien. Även om de är relativt sällsynta, ses de ofta på vintern när de jagar i vindpinade fält eller sanddyner.

Snabbfakta: Fjälluggla

  • Vetenskapligt namn: Bubo scandiacus
  • Allmänna namn: Arktiska ugglor, stora vita ugglor, vita ugglor, Harfangs, amerikanska snöiga ugglor, snöugglor, spökugglor, tundraspöken, ookpiks, hermelinugglor, skandinaviska nattfåglar och höglandstundraugglor
  • Djurgrupp: Fågel
  • Storlek: Kropp: 20 till 28 tum; vingspann: 4,2 till 4,8 fot
  • Vikt: 3,5–6,5 pund
  • Livslängd: 10 år
  • Diet:Köttätare
  • Habitat: Norra USA, delar av Kanada; migration tar dem till delar av Europa och Asien
  • Befolkning: 200 000
  • Bevarandestatus: Sårbar

Beskrivning

Fjäderdräkten på en vuxen snöugglahane är mestadels vit med få mörka markeringar. Honor och unga ugglor har ett stänk av mörkare fjädrar som bildar fläckar eller stänger över sina vingar, bröst, övre delar och bakhuvudet. Denna fläcka erbjuder enastående kamouflage och gör det möjligt för ungdomar och honor att blandas väl med sommarens färger och texturer på tundrans vegetation.

Under häckningssäsongen är honorna ofta kraftigt nedsmutsade på undersidan av att sitta på boet. Snöugglor har klargula ögon och en svart näbb.

Habitat och utbredning

Fjällugglan sträcker sig från västra aleuter i Alaska till nordöstra Manitoba, norra Quebec, Labrador och norra USA. De är främst tundrafåglar även om de ibland också lever på gräsmarker. De ger sig in i skogar endast vid mycket sällsynta tillfällen, om någonsin.

Under vintern rör sig snöugglor ofta söderut. Under deras vandring ses de ibland längs kuster och sjöstränder. De stannar ibland på flygplatser, möjligen för att de erbjuder dem den vidöppna livsmiljö de föredrar. Under häckningssäsongen, som snöugglor tillbringar i Arktis, häckar de på små höjder på tundran där honan skär ut en skrap eller en grund fördjupning i marken för att lägga sina ägg.

Snöugglor är beroende av bytespopulationer som fluktuerar kraftigt över tid. Som ett resultat är snöugglor nomadfåglar och går överallt där det finns gott om matresurser vid en viss tidpunkt. Under normala år finns snöugglor kvar i de nordligaste delarna av Alaska, Kanada och Eurasien. Men under säsonger när byten inte är riklig i de norra delarna av deras utbredningsområde, rör sig snöugglor längre söderut.

Ibland flyttar snöugglor till regioner som är längre söderut än deras normala räckvidd. Till exempel, under åren 1945 till 1946, gjorde snöugglor en utbredd kust-till-kust intrång i de södra delarna av Kanada och de norra delarna av USA. Sedan 1966 och 1967 flyttade snöugglor djupt in i Pacific Northwest-regionen. Dessa intrång har sammanfallit med cykliska nedgångar i lämmelpopulationen.

Diet

Under häckningssäsongen, snöigt ugglor överlever på en diet som består av lämlar och sorkar. I delar av deras utbredningsområde där lämlar och sorkar saknas, såsom Shetlandsöarna, livnär sig snöugglor på kaniner eller vadarfåglar.

Beteende

Till skillnad från de flesta ugglor, snöugglor är i första hand dagaktiva fåglar, vanligtvis aktiva under dagen, från gryning till skymning. Ibland jagar snöugglor på natten.

Det är viktigt att komma ihåg att inom sitt arktiska område upplever snöugglor långa sommardagar och att jaga på natten är helt enkelt inte ett alternativ eftersom det finns få eller inga timmar av mörker. Motsatsen är sant på vintern när daglängden förkortas och jakt under dagsljus minskar eller elimineras eftersom solen stannar under horisonten under långa tidsperioder.

Utanför häckningssäsongen , snöiga ugglor gör väldigt få vokaliseringar. Under häckningssäsongen är snöugglor lite mer högljudda. Hanar gör ett skällande kre eller krek-krek samtal. Honor producerar ett högt visslande eller jamlande pyee-pyee eller prek-prek ljud. Snöugglor producerar också ett lågt tuft som bär genom luften långa sträckor och kan höras så mycket som 10 kilometer bort. Andra ljud som snöugglor gör inkluderar väsande, näbbsnäppande och ett klappande ljud som tros skapas genom att klicka på tungan.

Reproduktion och avkomma

Normalt lägger snöugglor mellan fem och åtta ägg per koppling. Men under goda år när byten som lämlar är rikliga lägger de så många som 14 ägg per klunga. Snöugglor honor lägger sina 2,2 tum långa ägg med två dagars mellanrum så att ungarna kommer ut ur ägget vid olika tidpunkter.

Lera -Bruna kläckningar kommer ut ur sina ägg ungefär lika stora som en nykläckt kyckling. Kläckningar i samma bo är i olika åldrar, och några har kläckts med så mycket som två veckors mellanrum. Snöugglekycklingar väger bara cirka 45 gram vid födseln, men de växer snabbt och går upp cirka tre gram varje dag. De mognar under loppet av två år, då de väger cirka 4,5 pund.

Bevarandestatus

Det finns cirka 200 000 snöugglor i Nordamerika. Trots bevarandeinsatser anses dessa unika ugglor nu vara en sårbar art. Även om häckningsområden vanligtvis är långt borta från mänsklig inblandning, påverkar klimatförändringen snöugglans arktiska livsmiljö; antalet av dessa fåglar är på nedgång.

Släktingar till hornugglan

Tills nyligen var snöugglor den enda medlemmen av släktet Nyctea men nyligen molekylära studier visade att snöugglor var nära släktingar till hornugglorna. Som ett resultat har taxonomer flyttat snöugglor till släktet Bubo. Andra medlemmar av släktet Bubo inkluderar de amerikanska hornugglorna och Gamla världens örnugglor. Liksom andra hornugglor har snöugglor örontoss men de är små och hålls vanligtvis undangömt.

Källor

”Grundläggande fakta om snöugglor.” Defenders of Wildlife, 10 januari 2019, defenders.org/snowy-owl/basic-facts.

”Snöig uggla.” Audubon, 21 mars 2019, www.audubon.org/field-guide/bird/snowy-owl.

”Snöig uggla.” National Geographic, 24 september 2018, www.nationalgeographic.com/animals/birds/s/snowy-owl/.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg