Fängslande kängurufakta

Kängurur är pungdjur som är inhemska på den australiensiska kontinenten. Deras vetenskapliga namn, Macropus, kommer från två Grekiska ord som betyder lång fot (makros pous). Deras mest utmärkande kännetecken är deras stora bakben, långa fötter och stora svans. Kängurur är unika genom att de är de enda djuren i sin storlek som använder hoppande som sitt primära rörelsemedel.

Snabbfakta: Känguru

  • Vetenskapligt namn: Makropus
  • Allmänna namn: Kangaroo, Roo
  • Beställa: Diprotodonti
  • Grunddjursgrupp: Däggdjur
  • Utmärkande egenskaper: Stora bakben, långa fötter, stor svans och påse (honor)

  • Storlek:
  • 3 – 7 fot i höjd

    Vikt:

    50 – 200 pund

Livslängd: 8 – 23 år

  • Diet: Växtätare
  • Livsmiljö: Skogar, slätter, savanner och skogsmarker i Australien och Tasmanien
  • Befolkning: Cirka 40 – 50 miljoner
  • Bevarandestatus: Minsta bekymmer
  • Rolig fakta: Precis som kameler kan kängurur gå under perioder utan att dricka vatten.
  • Beskrivning

    Kängurur är mest kända för sina kraftfulla bakben, sina stora fötter och sina långa kraftfulla svansar. De använder sina ben och fötter för att hoppa runt, vilket är deras grundläggande rörelsemedel, och deras svansar för balans. Liksom andra pungdjur har honor en permanent påse för att föda upp sina ungar. En kängurus påse kallas tekniskt en marsupium och den utför ett antal funktioner. Känguruhonans bröst, som hon använder för att amma sina ungar, finns i hennes påse. Påsen fungerar också på samma sätt som en inkubator för att låta en joey (bebis) utvecklas fullt ut. Slutligen har påsen en säkerhetsfunktion genom att den hjälper till att skydda honans ungar från rovdjur.

    Kängurur är vanligtvis mellan 3 och 7 fot höga. De kan väga upp till cirka 200 pund. Andra fysiska egenskaper hos kängurur är deras relativt små huvuden med sina stora, runda öron. På grund av sin hoppförmåga kan de hoppa över långa avstånd. Vissa hanar kan hoppa till nästan 30 fot i ett språng.

    Eastern Grey Kangaroo, Murramarang National Park, New South Wales, Australien. J och C Sohns/Getty Images Plus

    Habitat och utbredning

    Kängurur bor i Australien, Tasmanien och omgivande öar i en mängd olika livsmiljöer som skogar, skogar, slätter och savanner. Beroende på art upptar kängurur olika nischer i ekosystemet.

    Diet och beteende

    Kängurur är växtätare och deras kost består huvudsakligen av en mängd olika växter som gräs, buskar och blommor. Vissa arter kan också äta svamp och mossa. Kängurur lever i grupper som kallas ”mobs”, även kända som trupper eller flockar. Dessa mobbar leds vanligtvis av den dominerande mannen i gruppen.

    Liknar kor, kängurur kan få upp sin mat för att tugga den som gödsel och sedan svälja en gång till. Detta beteende är mycket sällsyntare hos kängurur än hos idisslare. Kängurumagar skiljer sig från kors och liknande djurs; medan både kängurur och kor har kammarmagar är jäsningsprocessen i deras respektive magar annorlunda. Till skillnad från kor producerar processen i kängurur inte lika mycket metan, så kängurur bidrar inte lika mycket till metanutsläppen globalt som kor.

    Kängurur är vanligtvis aktiva på natten och under de tidiga morgontimmarna, men deras övergripande aktivitetsmönster är varierat. Deras viloperioder är nästan uteslutande begränsade till ett dygnsmönster (under dagen). I likhet med kameler kan de gå under perioder utan att dricka vatten på grund av deras relativa inaktivitet under dagen när det är varmare. Eftersom deras kost består av växter kan deras vattenbehov till stor del tillgodoses av vatteninnehållet i de växter som de äter.

    Reproduktion och avkomma

    Eastern Grey Kangaroo med Joey i påsen. Gary Lewis/Photolibrary/Getty Images Plus

    Kängurur har en varierad häckningssäsong. Reproduktion sker året runt, men de australiska sommarmånaderna december till februari är de vanligaste. Manliga kängurur kan spänna sina muskler för att locka till sig honor och kan slåss för rätten att avla med honor. Honor producerar vanligtvis en känguruunge, som kallas en joey.

    Efter att ha blivit impregnerad kommer en känguru att få sitt barn efter en dräktighetsperiod på lite längre än en månad (cirka 36 dagar). Bebisen joey väger cirka 0,03 av ett uns och är mindre än en tum lång när den föds, ungefär lika stor som en druva. Efter födseln kommer joeyen att använda sina framben för att resa genom sin mammas päls till hennes påse, där den kommer att ligga kvar under de första månaderna av sitt liv. Efter fem till nio månader, beroende på art, kommer joeyen vanligtvis att lämna påsen under korta perioder. Efter ungefär nio till elva månader kommer joeyen att lämna sin mammas påse för gott.

    Honor kan bli brunstiga efter förlossningen, så de kan bli gravida medan en joey fortfarande ammar i sin påse. Det utvecklande barnet kommer att gå in i ett vilande tillstånd som sammanfaller med att deras äldre syskon lämnar moderns påse. När det äldre syskonen lämnar påsen kommer mammans kropp att skicka hormonella signaler till det utvecklande barnet så att det kommer att återuppta sin utveckling. En liknande process inträffar om mamman är gravid och den äldre Joey dör i sin påse.

    Bevarandestatus

    Kängurur är utsedda som minst bekymmer av International Union for Conservation of Nature (IUCN). Deras befolkning är mycket riklig och enligt de flesta uppskattningar finns det fler kängurur i Australien än människor. Uppskattningar sträcker sig från en befolkning på 40 till 50 miljoner kängurur, som fortsätter att öka.

    Människor är det största hotet mot kängurur eftersom de jagas för både sitt kött och sina hudar. Människor kan också bidra till förlusten av kängurus livsmiljö på grund av markrensning för utveckling. Predatorhot inkluderar dingos och rävar. Kängurur använder sina tänder, klor och starka bakben som försvarsmekanismer mot sådana rovdjur.

    Arter

    Det finns fyra stora arter av kängurur. Den röda kängurun (Macropus rufus) är den största. Hanar av arten har röd/brun päls. Andra arter inkluderar den östra grå kängurun (Macropus giganteus), den västra grå kängurun (Macropus fuliginosus) och antilopin känguru (Macropus antilopinus). Den östra grå kängurun är den näst största arten och är känd som den stora grå arten, medan den västra grå kängurun också är känd som den svarta kängurun på grund av sin distinkta ansiktsfärgning. Antilopinens namn betyder antilopliknande och de finns i norra Australien. Vissa forskare anser att det finns sex arter av känguru, inklusive två arter av wallaroo (Macropus robustus och Macropus bernardus). Wallaroos anses vara nära släkt med både wallabies och kängurur.

    Flock kängurur i skymningen (Coombabah Lake, QLD, Australien).

    Kängurur och människor

      Människor och kängurur har ett långt och varierat interaktionsmönster med varandra. Människor har länge använt kängurur för mat, kläder och vissa typer av skydd. På grund av deras ökande antal kan kängurur ses som skadedjur, särskilt av bönder när kängurur tävlar om betesmark. Kängurur finns ofta på gräsmarker och områden som är typiska jordbruksmarker så resurskonkurrens kan äga rum. Kängurur är vanligtvis inte aggressiva när de betar. Situationen för bönder som ser kängurur som skadedjur liknar hur många i USA som kan se rådjur som skadedjur.

      Källor Britannica, The Editors of Encyclopaedia. ”Känguru.” Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica, Inc., 11 oktober 2018, www.britannica.com/animal/kangaroo.
      ”Kängurufakta!” National Geographic Kids, 23 februari 2017, www.natgeokids.com/uk/discover/animals/general-animals/kangaroo-facts/.

      ”Känguru Mob.” PBS, Public Broadcasting Service, 21 oktober 2014, www.pbs.org/wnet/nature/kangaroo-mob-kangaroo-fact-sheet/7444/.

      ”Känguru-reproduktion.” Kängurufakta och information, www.kangarooworlds.com/kangaroo-reproduction/.

    Lämna ett svar

    Relaterade Inlägg