Fantastiska fakta om Ruby-Throated Hummingbird

Ruby-throated kolibri (Archilochus colubris) är den enda kända arten av kolibrier som häckar eller till och med regelbundet bosatta i östra Nordamerika. Häckningsområdet för rubinstrupiga kolibrier är den största av alla arter av kolibrier i Nordamerika.

Snabbfakta: Ruby-Throated Hummingbird

  • Vetenskapligt namn: Archilochus colubris
  • Allmänt namn: Ruby-throated kolibri

  • Basic Animal Group: Fågel

    Storlek: 2,8–3,5 tum lång

  • Vikt: 0,1–0,2 uns
  • Livslängd: 5,3 år
  • Diet: Allätare
  • Vilismiljö: Somrar i östra Nordamerika; vintrar i Centralamerika

    Befolkning: Uppskattningsvis 7 miljoner

    Bevarandestatus: Minsta oro

    Beskrivning

    Hanar och honor av rubinstrupekolibrier skiljer sig åt i sitt utseende på flera sätt. Hanar är mer levande färgade än honor. Hanar har metallisk smaragdgrön fjäderdräkt på ryggen och metalliska röda fjädrar på halsen (denna fläck av fjädrar kallas en ”klyfta”). Honorna är mattare i färgen, med mindre livfulla gröna fjädrar på ryggen och ingen röd klyfta, deras hals och mage fjäderdräkt är en matt grå eller vit. Unga rubinstrupiga kolibrier av båda könen liknar fjäderdräkten hos vuxna honor.

    Liksom alla kolibrier har rubinhalade kolibrier små fötter som inte är väl lämpade för sitta eller hoppa från gren till gren. Av denna anledning använder rubin-throated kolibrier flyg som deras primära medel för förflyttning. De är suveräna aerialists och kan sväva med vingslagsfrekvenser på upp till 53 slag per sekund. De kan flyga i en rak linje, upp, ner, bakåt eller sväva på plats.

    Svängfjädrarna hos rubinhalsade kolibrier inkluderar 10 fullängds primära fjädrar, sex sekundära fjädrar och 10 rektrices (de största fjädrarna som används för flygning). Ruby-throated kolibrier är små fåglar, de väger mellan cirka 0,1 och 0,2 uns och mäter mellan 2,8 till 3,5 tum i längd. Deras vingspann är cirka 3,1 till 4,3 tum bred.

    Larry Keller, Lititz Pa. / Getty Images

    Habitat och räckvidd

    Denna hummer häckar på sommaren, i hela östra USA och Kanada. På hösten migrerar fåglarna till sina övervintringsplatser i Centralamerika från norra Panama till södra Mexiko, även om en del övervintrar i delar av södra Florida, Carolinas och längs Louisianas golfkust. De föredrar livsmiljöer som har massor av blommor, som fält, parker, bakgårdar och öppna gläntor i skogar. Migrationsresor tur och retur kan vara så långa som 1 000 miles.

    Migrationsmönster för rubin-throated kolibrier varierar: Vissa vandrar mellan sina häcknings- och övervintringsplatser genom att flyga över Mexikanska golfen medan andra följer den mexikanska golfens kustlinje. Hanar börjar sin vandring innan honorna och unga (hanar och honor) följer efter honorna. De vandrar söderut mellan augusti och november, och norrut igen mellan mars och maj.

    Diet och beteende

    Ruby-throated kolibrier livnär sig främst på nektar och små insekter. De kompletterar ibland sin kost med trädsaft om nektar inte är lättillgänglig. När de samlar nektar, föredrar rubinhalade kolibrier att äta röda eller orange blommor som röd buckeye, trumpetranka och red morning glory. De äter ofta medan de svävar vid blomman men landar också för att dricka nektar från en bekvämt placerad abborre.

    Forskare har länge varit fascinerade av kolibriens svävande flygning. Till skillnad från större fåglar kan de utföra ihållande svävande såväl som regelbunden kryssningsflygning och manövrering. Precis som insekter använder de en framkantsvirvel över sina vingytor för att få lyft under flygningen, men till skillnad från insekter kan de vända vingarna vid handledsleden (insekter gör det med en muskelpuls).

    Reproduktion och avkomma

    Under häckningssäsongen juni–juli är rubinstrupiga kolibrier mycket territoriella, beteende som minskar under andra tider på året. Storleken på de territorier som hanarna etablerar under häckningssäsongen varierar beroende på tillgången på mat. Hanar och honor bildar inte ett parband och förblir tillsammans endast under uppvaktning och parning.

    Kvinna rubin- struphummer lägger upp till tre yngel per år, i grupper om ett–tre ägg, oftast två, som kläcks efter 10–14 dagar. Mamman fortsätter att mata ungarna i ytterligare fyra till sju dagar, och ungarna flyger och lämnar boet 18–22 dagar efter kläckningen. Kolibrier blir könsmogna nästa säsong vid ungefär ett års ålder.

    Studio One-One/Getty Images

    Hot

    Det finns uppskattningsvis 7 miljoner ruby-throated kolibrier i världen, och de klassificeras som minst oroande av International Union for Conservation of Nature (IUCN), och ECOS Environmental Conservation Online System listar dem inte som utrotningshotade alls. Fortsatta klimatförändringar som påverkar deras och relaterade arters migrationsmönster kan dock få effekter som ännu är oklara.

      Nordliga migrationsdatum för rubin-throated kolibrier har redan mättat påverkats av globala klimatförändringar, med varmare vinter- och vårtemperaturer som korrelerar med tidigare ankomster, särskilt på lägre breddgrader (under 41 grader norr, eller generellt söder om Pennsylvania). I en 10-årig studie (2001–2010) varierade skillnaderna från 11,4 till 18,2 dagar tidigare under varmare år, vilket ledde till oro över konkurrensen om matresurserna framöver.

      Källor

      Bertin, Robert I. ”Den rubinhalsade kolibrien och dess viktigaste födoväxter: intervall, blomningsfenologi och Migration.” Canadian Journal of Zoology 60.2 (1982): 210–19. Skriva ut.

      BirdLife International. ”Archilochus colubris.” IUCN:s röda lista över hotade arter: e.T22688193A93186255, 2016.

    • Courter, Jason R., et al. ”Bedöma migration av rubinhalsade kolibrier (Archilochus Colubris) på breda rumsliga och tidsmässiga skalor.” The Auk: Ornithological Advances 130,1 (2013): 107–17. Skriva ut.

    • Hilton, Bill, Jr. och Mark W. Miller. ”Årlig överlevnad och rekrytering i en rubinhalsad kolibripopulation, exklusive effekten av övergående individer.” The Condor: Ornithological Applications 105.1 (2003): 54–62. Skriva ut.

      Kirschbaum, Kari, Marie S. Harris. och Robert Naumann. Archilochus colubris (ruby-throated kolibri). Animal Diversity Web, 2000.

      Leberman, Robert C., Robert S. Mulvihill och D. Scott Wood. ”Ett möjligt samband mellan omvänd sexuell storleksdimorfism och minskad manlig överlevnad hos den rubinhalsade kolibrien.” The Condor: Ornithological Applications 94.2 (1992): 480–89. Skriva ut.

      Song, Jialei, Haoxiang Luo och L. Hedrick Tyson. ”Tredimensionellt flöde och lyftegenskaper hos en svävande rubinhalshummingbird.” Journal of The Royal Society Interface 11.98 (2014): 20140541. Skriv ut.

      Weidensaul, Scot et al. ”Ruby-throated Hummingbird (Archilochus colubris).” The Birds of North America Online. Ithaca: Cornell Lab of Ornithology, 2013.

    Lämna ett svar

    Relaterade Inlägg