Intrigerande Amur Leopard-fakta

Fjärran Östern- eller Amurleoparden (Panthera pardus orientalis) är en av världens mest hotade katter. Den är en solitär, nattaktiv leopard med en vild population som uppskattas till över 84 individer som mestadels bor i Amurflodens bassäng i östra Ryssland med några få utspridda i grannlandet Kina och i en relativt ny tillflyktsort som etablerades 2012. De är särskilt utsatta för utrotning pga. Amurleoparder har de lägsta nivåerna av genetisk variation av alla leopardunderarter

Snabbfakta: Amur Leopard

Vetenskapligt namn: Panthera pardus orientalis

Allmänna namn: Amurland leopard, Fjärran Östern leopard, Manchurian leopard, Korean leopard

Basic Animal Group:

Däggdjur

  • Storlek: 25–31 tum vid axeln, 42–54 tum lång
  • Vikt : 70–110 pund
  • Livslängd: 10–15 år

    Diet:

    Köttätare

  • Livsmiljö: Primorye-regionen i sydöstra Ryssland och norra Kina
  • Befolkning: Mer än 80

    Bevarande Status: Kritiskt hotad

    Beskrivning

    Amuren leopard är en underart av leopard med en tjock päls av långt, tätt hår som varierar i färg från krämgul till rostig orange, beroende på deras livsmiljö. Amurleoparder i det snöigare Amurflodbassängen i Ryssland utvecklar ljusare päls på vintern och tenderar att ha mer krämfärgade päls än sina kinesiska släktingar. Deras rosetter (fläckar) är mer åtskilda med tjockare svarta kanter än andra underarter av leoparder. De har också större ben och bredare tassar än andra underarter, en anpassning som underlättar förflyttning genom djup snö.

    Både hanar och honor varierar i höjd mellan 25 och 31 tum vid axeln och är vanligtvis 42 till 54 tum långa. Deras berättelser är cirka 32 tum långa. Hanar är vanligtvis tyngre på 70 till 110 pund medan honor vanligtvis väger 55 till 75 pund.

    Thomas Kitchin & Victoria Hurst​/Getty Images

    Habitat och utbredningsområde

    Amurleoparder kan överleva i tempererade skogs- och bergsregioner, och håller sig mest till söderläge klippiga sluttningar på vintern (där mindre snö samlas). Individers territorier kan variera från 19 till 120 kvadratkilometer, beroende på ålder, kön och bytestäthet – varav den senare har minskat kraftigt under de senaste åren, även om de ökar i skyddade områden.

    Historiskt har amurleoparder hittats i östra Kina , sydöstra Ryssland och hela den koreanska halvön. Den första kända dokumentationen var ett skinn som hittades av den tyske zoologen Hermann Schlegel 1857 i Korea. På senare tid är de få kvarvarande leoparderna utspridda över cirka 1 200 kvadratkilometer i området där gränserna till Ryssland, Kina och Nordkorea möter Japanska havet. Idag ökar antalet amurleoparder, på grund av skapandet av skyddade områden och andra bevarandeinsatser.

    Diet och beteende

    Amurleoparden är en strikt köttätande rovdjur som främst jagar löjrom och sikahjort men som också äter vildsvin, manchurisk wapiti, myskhjort och älg. Den kommer opportunistiskt att förgripa sig på harar, grävlingar, mårdhundar, fåglar, möss och till och med unga eurasiska svartbjörnar.

    Reproduktion och avkomma

    Amurleoparder nå reproduktiv mognad mellan två och tre års ålder. Kvinnors brunst varar från 12 till 18 dagar och dräktigheten tar cirka 90 till 95 dagar. Ungar föds vanligtvis från slutet av mars till maj och väger lite över ett pund vid födseln. Liksom huskatter förblir deras ögon stängda i ungefär en vecka och de börjar krypa 12 till 15 dagar efter födseln. Unga amurleoparder har rapporterats vara kvar hos sin mamma i upp till två år.

    Amurleoparder har varit kända att leva i upp till 21 år i fångenskap, även om deras livslängd i det vilda vanligtvis är 10 till 15 år.

    Kuzmichstudio/Getty Images

    Bevarandestatus

    Enligt World Wildlife Fund, ”Amurleoparder fick en fristad 2012 när Rysslands regering deklarerade ett nytt skyddat område. Kallas Land of the Leopard National Park, detta markerade en stor insats för att rädda världens sällsynta katt. Den sträcker sig över nästan 650 000 hektar och omfattar alla amurleopardens häckningsområden och ca. 60 procent av den kritiskt hotade kattens återstående livsmiljö.”

    Dessutom har naturvårdare varit framgångsrika i att ”minska illegala och ohållbara avverkningsmetoder och underlätta handeln mellan företag som är engagerade i ansvarsfullt skogsbruk. År 2007 lobbade WWF och andra naturvårdare framgångsrikt den ryska regeringen för att omdirigera en planerad oljeledning som skulle ha äventyrat leopardens livsmiljö.”

    IUCN Species Survival Commission har ansett Amurleoparder som kritiskt hotade (IUCN 1996) ) sedan 1996. Från och med 2019 finns mer än 84 individer kvar i naturen (mest i skyddade områden) och 170 till 180 lever i fångenskap.

    De främsta orsakerna till deras låga befolkning är förstörelse av livsmiljöer från kommersiell avverkning och jordbruk från 1970 till 1983 och illegal tjuvjakt efter päls under de senaste 40 åren. Lyckligtvis arbetar bevarandeinsatser av organisationer som World Wildlife Fund och Amur Leopard and Tiger Alliance (ALTA) för att återställa arten från utrotning.

      Hot

    Även om mänsklig inblandning spelar en nyckelroll i amurleoparders hotade status, har deras låga nivå av genetisk variation på grund av den senaste tidens minskande populationsstorlek lett till många hälsokomplikationer inklusive minskad fertilitet.

  • Förstörelse av livsmiljöer: Mellan 1970 och 1983 förlorades 80 procent av Amurleopardens livsmiljö på grund av avverkning, skogsbränder och omvandlingsprojekt för jordbruksmark (denna förlust av livsmiljö påverkade också leopardens bytesarter, som också har blivit alltmer sällsynta) .
  • Mänsklig konflikt:

    Med mindre vilda byten att jaga, har leoparder dras till hjortgårdar där de har dödats av bönder.

    Tjuvjakt: Amurleoparden jagas illegalt för sin päls, som säljs på den svarta marknaden. Förlust av habitat har gjort det lättare att lokalisera och döda leoparder under de senaste 40 åren.

    Liten populationsstorlek: Amurleopardens kritiskt låga population är i riskzonen för sjukdomar eller miljökatastrofer som kan utplåna ut alla återstående individer.

    Brist på genetisk variation: Eftersom det finns så få individuella leoparder kvar i naturen är de föremål för inavel. Inavlade avkommor är benägna att få hälsoproblem, inklusive minskad fertilitet vilket ytterligare minskar befolkningens chans att överleva.

    Även om dessa frågor åtgärdas och antalet amurleoparder har ökat anses arten fortfarande vara kritiskt hotad.

    Amur leoparder och människor

    Amur Leopard and Tiger Alliance (ALTA) arbetar i nära samarbete med lokala, regionala och federala organisationer att skydda regionens biologiska rikedom genom bevarande, hållbar utveckling och lokalt samhällsengagemang. De har fyra team mot tjuvjakt med totalt 15 medlemmar i Amur-leopardområdet, övervakar Amur-leopardpopulationen genom antalet snöspår och kamerafällor, återställer leopardernas livsmiljöer, stödjer återhämtning av klövdjur och driver en mediakampanj för att skapa medvetenhet om Amurleopardens svåra situation.

      Världsnaturfonden (WWF) har etablerat team mot tjuvjakt och miljöutbildningsprogram för att öka uppskattningen för leoparden bland lokala samhällen inom leopardens utbredningsområde. WWF implementerar också program för att stoppa trafiken i Amur-leoparddelar och för att öka populationen av bytesarter i leopardens livsmiljö, såsom 2003 års skogsvårdsprogram i ryska Far East Ecoregion Complex, 2007 års lobbyinsats för att omdirigera en planerad oljeledning, och 2012 inrättandet av en stor tillflyktsort för amurleoparder, tigrar och andra hotade arter.

      Källor

      ”Om Amur Leopard.” Om Amur Leopard | Russian Geographical Society, www.rgo.ru/en/projects/protection-endangered-species-amur-leopard/about-amur-leopard.

      ”Amur Leopard.” WWF, World Wildlife Fund, www.worldwildlife.org/species/amur-leopard#. ”Amur Leopard – Världens sällsynta kattdubbel i befolkningen.” WWF, World Wildlife Fund, 23 februari 2015, www.worldwildlife.org/stories/amur-leopard-world-s-rarest-cat-doubles-in-population.

    Lämna ett svar

    Relaterade Inlägg