Lejonet (Panthera leo) har ett antal egenskaper som skiljer det från andra vilda rovkatter på världen. En av de viktigaste skillnaderna är dess sociala beteende. Medan vissa lejon är nomader och föredrar att resa och jaga individuellt eller i par, lever de flesta lejon i en social organisation som kallas en stolthet. Det är en egenskap som är ganska unik bland världens stora kattarter, av vilka de flesta är ensamma jägare under hela sitt vuxna liv.
The Organization of a Pride
Storleken på en lejonstolthet kan variera kraftigt, och strukturen skiljer sig mellan afrikanska och asiatiska underarter. I genomsnitt består en lejonstolthet av cirka två eller tre hanar och 5-10 honor, tillsammans med sina ungar. Prides med så många som 40 djur har b een observerad. Hos de mer sällsynta asiatiska underarterna delar dock lejon upp sig i könsspecifika stoltheter där hanar och honor förblir i separata grupper förutom parningstiden.
I den typiska afrikanska stoltheten utgör honorna kärnan i gruppen och tenderar att förbli i samma stolthet från födseln tills döden — även om kvinnor ibland utvisas från stoltheten. Som ett resultat av att de förblir i samma stolthet under hela sin livstid är lejonhonor i allmänhet släkt med varandra. På grund av denna beständighet anses lejonstoltheter vara matriarkala i sin sociala struktur.
Manliga lionmedlemmars roll
Hanungar förblir i en stolthet i ca tre år, varefter de blir vandrande nomader i ca. två år tills de antingen tar över en befintlig stolthet eller bildar en ny vid fem års ålder.
Vissa lejonhanar förblir nomader för livet. Dessa långvariga nomadhanar förökar sig sällan, eftersom de flesta fertila honor i en stolthet skyddas från utomstående av sina medlemmar. Vid sällsynta tillfällen kan en grupp nya lejonhanar, vanligtvis unga nomader, ta över en befintlig stolthet; under denna typ av övertagande kan inkräktarna försöka döda avkommor till andra män.
Eftersom den förväntade livslängden för lejonhanar är avsevärt lägre än för honor, är deras innehav inom en stolthet relativt kort. Hanarna är i sin bästa ålder från ungefär fem till 10 års ålder. När de inte längre är kapabla att få ungar, utvisas de vanligtvis från stoltheten. Hanar förblir sällan en del av stoltheten i mer än tre till fem år. En stolthet med äldre hanar är mogen för övertagande av grupper av unga nomadhanar. Wn Xin / EyeEm / Getty Images
Pride Beteende
Ungar i en given stolthet föds ofta nästan samtidigt, med honorna som gemensamma föräldrar. Honorna diar varandras ungar; men svagare avkommor lämnas rutinmässigt att klara sig själva och dör ofta som ett resultat.
Lions jagar vanligtvis med andra medlemmar av deras stolthet. Vissa experter menar att det är jaktfördelen en stolthet erbjuder på de öppna slätterna som kan ha lett till utvecklingen av stolthetens sociala struktur.
Sådana jaktområden är befolkade av stora bytesdjur, av vilka några kan väga så mycket som 2 200 pund – vilket gör jakt i grupper till en nödvändighet (nomadiska lejon är mer benägna att livnära sig på små byten som väger mindre än 220 pund).
En lejonstolthet tillbringar en hel del tid i sysslolöshet och sömn, med män som patrullerar i omkretsen för att skydda sig mot inkräktare. Inom pridestrukturen leder honorna jakten på byten. Stoltheten samlas för att festa efter dödandet och bråkar sinsemellan.
Medan de inte leder jakten i en pride-attack , nomadiska lejonhanar är mycket skickliga jägare eftersom de ofta tvingas jaga små, mycket snabba vilt. Oavsett om den är i grupp eller ensam, är lejonjaktsstrategin i allmänhet långsam, tålmodig förföljelse följt av korta snabba anfall. Lions har inte stor uthållighet och klarar sig inte bra i långa strävanden.