Hur vet jag om en sociologi major är rätt för mig?

Min första termin på college var ett akademiskt drag. Jag anlände till Pomona Colleges soldränkta campus full av ivrig förväntan inför lektionsstarten. Det var en enorm besvikelse när jag befann mig mest ointresserad av ämnet för de första jag anmälde mig till. Jag hade älskat litteraturklasser på gymnasiet och föreställt mig att en engelska huvudämne skulle vara rätt för mig. Men i de kurserna blev jag frustrerad över den djupgående, fokuserade analysen av texterna på bekostnad av andra överväganden, som processen att skapa dem, vilka sociala och kulturella faktorer som kan ha påverkat författarens perspektiv, eller vad texterna sa om författaren eller världen vid gång de skrevs.

Helt enkelt för att uppfylla ett krav skrev jag in mig på Introduktion till sociologi för vårterminen.Efter första kl. asså, jag var fast och visste att det skulle bli min huvudämne. Jag gick aldrig en annan engelska klass, inte heller en annan som var otillfredsställande.

En del av det som var så spännande för mig med sociologi var att den lärde mig att se världen på ett helt nytt sätt. Jag växte upp som ett vitt medelklassbarn i en av de vitaste och minst rasmässigt olika staterna i landet: New Hampshire. Jag växte upp av gifta heterosexuella föräldrar. Även om jag alltid hade en eld inom mig om orättvisor, tänkte jag aldrig på den stora bilden av sociala problem som ojämlikhet mellan ras och rikedom, inte heller på kön eller sexualitet. Jag hade ett väldigt nyfiket sinne men hade levt ett väldigt skyddat liv.

Introduktion till sociologi förändrade min världsbild på ett stort sätt eftersom den lärde mig hur man använder den sociologiska fantasin för att skapa kopplingar mellan till synes isolerade incidenter och storskaliga trender och sociala problem . Det lärde mig också hur man ser sambandet mellan historia, nutid och mitt eget liv. I kursen utvecklade jag ett sociologiskt perspektiv och började genom det se sambanden mellan hur samhället är organiserat och mina egna erfarenheter inom det.

När jag förstod hur man tänker som en sociolog, insåg jag att jag kunde studera vad som helst ur en sociologisk synvinkel. Efter att ha tagit kurser om hur man bedriver sociologisk forskning, fick jag befogenhet av kunskapen att jag kunde utveckla färdigheterna för att studera och förstå sociala problem, och till och med vara tillräckligt informerad om dem för att ge rekommendationer för hur jag skulle ta itu med dem.

Är sociologi också något för dig? Om ett eller flera av dessa påståenden beskriver dig, så kanske du bara är en sociolog.

   Du kommer ofta på dig själv med att fråga varför saker är som de är, eller varför traditioner eller ”vanliga förnuftstänkande kvarstår när de inte verkar rationella eller praktiska. Folk tittar på dig som om du är galen när du ställer frågor om saker som vi vanligtvis tar för givet som om du ställer en väldigt dum fråga, men för dig verkar det som en fråga som verkligen måste ställas. Människor säger ofta till dig att du är ”för kritisk” när du delar ditt perspektiv på saker som nyheter, populärkultur eller till och med dynamiken inom din familj. Kanske säger de ibland till dig att du tar saker ”för allvarligt” och behöver ”ljusa upp”.

    Du är fascinerad av populära trender och du undrar vad som gör dem så tilltalande.

     Du tänker ofta på konsekvenserna av trender.

    1. Du gillar att prata med människor om vad som händer i deras liv, vad de tycker om världen och frågorna som går igenom det.
      Du gillar att gräva i data för att identifiera mönster. Du känner dig orolig eller arg över samhällsomfattande problem som rasism, sexism och ojämlikhet i välstånd, och du undrar varför dessa saker kvarstår, och vad kan göras för att stoppa dem. Det gör dig upprörd när människor skyller på enskilda offer för brott, diskriminering eller de som lider av ojämlikhet snarare än att se och skylla på de krafter som gör skadan.
       Du tror att människor har förmågan att göra meningsfulla, positiva förändringar i vår existerande värld.

      Om något av dessa påståenden beskriver dig, då prata med en studiekamrat eller professor på din skola om inriktning sociologi. Vi vill gärna ha dig.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • Checklista för flytt – Så undviker du vanliga misstag

 • Ekobrott i Stockholm – En närmare titt på ekonomisk brottslighet

 • Arbetsglädje: Nyckeln till ett framgångsrikt och hållbart arbetsliv

 • Så viktig är kalendern våra liv

 • AI:s Inverkan på Sportspel

 • Utforska Rom under en weekend!