Tamaringrupper är mycket territoriella och försvarar sig mot andra gyllene lejontamariner i deras utbredningsområde. Men bruket att byta sovplats tenderar att förhindra överlappande grupper från att interagera.
Reproduktion och avkomma Guldlejontamariner lever tillsammans i grupper om 2 till 8 medlemmar. En tamaringrupp kallas en trupp. Varje trupp har ett häckande par som parar sig under regnperioden – vanligtvis mellan september och mars.
Dräktigheten varar fyra och en halv månad. Honan föder vanligtvis tvillingar, men kan få allt från 1 till 4 spädbarn. Gyllene lejontamariner föds med päls och med öppna ögon. Alla medlemmar i truppen bär och tar hand om spädbarnen, medan mamman bara tar dem för amning. Bebisarna avvänjas vid tre månaders ålder. Honor blir könsmogna vid 18 månader, medan män mognar vid 2 års ålder. I det vilda lever de flesta gyllene lejontamariner cirka 8 år, men aporna lever 15 år i fångenskap.
Bevarandestatus
År 1969 fanns det bara cirka 150 gyllene lejontamariner över hela världen. 1984 startade World Wildlife Fund for Nature and National Zoological Park i Washington, DC ett återintroduktionsprogram som involverade 140 djurparker runt om i världen. Hoten mot arten var dock så allvarliga att tamarinen listades som kritiskt hotad 1996, med totalt 400 individer i naturen.
Idag är det gyllene lejontamarinen kategoriserad som hotad på IUCN:s rödlista, men dess befolkning är stabil. En bedömning 2008 uppskattade att det fanns 1 000 mogna vuxna och 3 200 individer i alla åldrar i naturen. Trots framgången med uppfödnings- och frigivningsprogrammet för fångenskap, fortsätter tamarinerna med gyllene lejon att utsättas för hot. Den mest betydande är förlust av livsmiljöer och försämring från bostads- och kommersiell utveckling, avverkning, jordbruk och ranching. Rovdjur och tjuvjägare har lärt sig att identifiera sovplatser för apor, vilket påverkar den vilda populationen. Guldlejontamariner drabbas också av nya sjukdomar när de förflyttas och av inavelsdepression. Källor - Dietz, JM; Peres, CA; Pinder L. ”Försöka ekologi och användning av rymden i vilda gyllene lejontamariner (Leontopithecus rosalia)”. Am J Primatol 41(4): 289-305, 1997.
- Groves, CP, Wilson, DE; Reeder, DM, red. Världens däggdjursarter: en taxonomisk och geografisk referens (3:e upplagan). Baltimore: Johns Hopkins University Press. sid. 133, 2005. ISBN 0-801-88221-4.
- Kierulff, MCM; Rylands, AB & de Oliveira, MM ”Leontopithecus rosalia”. IUCN:s röda lista över hotade arter. IUCN. 2008: e.T11506A3287321. doi:10.2305/IUCN.UK.2008.RLTS.T11506A3287321.en
Kleiman, GD; Hoage, RJ; Green, KM ”Lejontamarinerna, släktet Leontopithecus”. I: Mittermeier, RA; Coimbra-Filho, AF; da Fonseca, GAB, redaktörer. Ecology and Behaviour of Neotropical Primates, Volym 2. Washington DC: World Wildlife Fund. s. 299-347, 1988.