Lär känna det hotade guldlejonet Tamarin

Det gyllene lejonet tamarin (Leontopithecus rosalia) är en liten apa från Nya världen. Tamarinen är lätt att identifiera av det rödaktiga guldhåret som ramar in dess hårlösa ansikte som en lejonman.

Även känd som en gyllene silkesapa, är det gyllene lejontamarin en utrotningshotad art. Än så länge, tamarinerna har räddats från utrotning genom avel i fångenskap i djurparker och återinförande i deras ursprungliga livsmiljö. Men utsikterna för denna art i det vilda är dystra.

Snabbfakta: Golden Lion Tamarin

    • Vetenskapligt namn: Leontopithecus rosalia
  • Allmänna namn: Gyllene lejontamarin, gyllene silkesapa
  • Basic Animal Group: Däggdjur
  • Storlek: 10 tum

  • Vikt: 1,4 pund
  • Livslängd: 15 år
  • Diet: Allätare
  • Habitat: sydöstra Brasilien

    Befolkning: 3200

  • Bevarandestatus: Utrotningshotad
  • Beskrivning

    Den mest uppenbara egenskapen hos gyllene lejontamarin är dess färgglada hår. Apans päls sträcker sig från gyllengul till röd-orange. Färgen kommer från karotenoider – pigment i djurets mat – och reaktionen mellan solljus och hår. Håret är längre runt apans hårlösa ansikte, som liknar en lejonman.

    Det gyllene lejonet tamarin är den största i familjen kallitrichin, men det är fortfarande en liten apa. En genomsnittlig vuxen är cirka 26 centimeter (10 tum) lång och väger cirka 620 gram (1,4 pund). Hanar och honor är lika stora. Tamariner har långa svansar och fingrar, och precis som andra apor från Nya världen har det gyllene lejontamarinen klor snarare än platta naglar.

    New World apor, som tamarin, använder långsträckta fingrar med klor för att fånga och äta bytesdjur.

    Steve Clancy Photography / Getty Images

    Habitat och utbredning

    Gyllene lejontamarin har ett litet utbredningsområde, begränsat till 2 till 5 procent av dess ursprungliga livsmiljö. Den lever i tre små områden med regnskog vid kusten i sydöstra Brasilien: det biologiska reservatet Poço das Antas, det biologiska reservatet Fazenda União och markområden som avsatts för återinförandeprogrammet.

    Golden lejon tamarin sortiment.

    Oona Räisänen & IUCN

    Diet

    Tamariner är allätare som äter frukt, blommor, ägg, insekter och andra smådjur. Det gyllene lejontamarinen använder sina långsträckta fingrar och tår för att fånga och utvinna sitt byte. Tidigt på dagen livnär sig apan på frukt. På eftermiddagen jagar den efter insekter och ryggradsdjur.

    Den gyllene lejontamarin har ett ömsesidigt förhållande med nästan hundra växter i skogen. Växterna erbjuder tamarinerna mat, och i gengäld sprider tamarinerna frön, hjälper till att regenerera skogen och upprätthåller genetisk variation i växterna.

    Nattliga rovdjur jagar tamarinerna när de sover. Betydande rovdjur inkluderar ormar, ugglor, råttor och vilda katter.

    Beteende

    Gyllene lejontamariner lever i träd. Under dagen använder de sina fingrar, tår och svansar för att resa från gren till gren för att söka föda. På natten sover de i trädgropar eller täta vinstockar. Varje natt använder aporna ett annat sovbo.

    Tamariner kommunicerar med en mängd olika vokaliseringar. Reproduktiva män och kvinnor kommunicerar med hjälp av doft för att markera territorium och undertrycka reproduktion av andra truppmedlemmar. När den dominerande honan dör lämnar hennes kompis gruppen, och hennes dotter blir avelshonan. Fördrivna hanar kan komma in i en ny grupp när en annan hane lämnar eller genom att aggressivt förskjuta en.

    Tamaringrupper är mycket territoriella och försvarar sig mot andra gyllene lejontamariner i deras utbredningsområde. Men bruket att byta sovplats tenderar att förhindra överlappande grupper från att interagera.

    Reproduktion och avkomma

    Guldlejontamariner lever tillsammans i grupper om 2 till 8 medlemmar. En tamaringrupp kallas en trupp. Varje trupp har ett häckande par som parar sig under regnperioden – vanligtvis mellan september och mars.

    Dräktigheten varar fyra och en halv månad. Honan föder vanligtvis tvillingar, men kan få allt från 1 till 4 spädbarn. Gyllene lejontamariner föds med päls och med öppna ögon. Alla medlemmar i truppen bär och tar hand om spädbarnen, medan mamman bara tar dem för amning. Bebisarna avvänjas vid tre månaders ålder.

    Honor blir könsmogna vid 18 månader, medan män mognar vid 2 års ålder. I det vilda lever de flesta gyllene lejontamariner cirka 8 år, men aporna lever 15 år i fångenskap.

    Bevarandestatus

    År 1969 fanns det bara cirka 150 gyllene lejontamariner över hela världen. 1984 startade World Wildlife Fund for Nature and National Zoological Park i Washington, DC ett återintroduktionsprogram som involverade 140 djurparker runt om i världen. Hoten mot arten var dock så allvarliga att tamarinen listades som kritiskt hotad 1996, med totalt 400 individer i naturen.

    Idag är det gyllene lejontamarinen kategoriserad som hotad på IUCN:s rödlista, men dess befolkning är stabil. En bedömning 2008 uppskattade att det fanns 1 000 mogna vuxna och 3 200 individer i alla åldrar i naturen.

      Trots framgången med uppfödnings- och frigivningsprogrammet för fångenskap, fortsätter tamarinerna med gyllene lejon att utsättas för hot. Den mest betydande är förlust av livsmiljöer och försämring från bostads- och kommersiell utveckling, avverkning, jordbruk och ranching. Rovdjur och tjuvjägare har lärt sig att identifiera sovplatser för apor, vilket påverkar den vilda populationen. Guldlejontamariner drabbas också av nya sjukdomar när de förflyttas och av inavelsdepression.

      Källor

    • Dietz, JM; Peres, CA; Pinder L. ”Försöka ekologi och användning av rymden i vilda gyllene lejontamariner (Leontopithecus rosalia)”. Am J Primatol 41(4): 289-305, 1997.
  • Groves, CP, Wilson, DE; Reeder, DM, red. Världens däggdjursarter: en taxonomisk och geografisk referens (3:e upplagan). Baltimore: Johns Hopkins University Press. sid. 133, 2005. ISBN 0-801-88221-4.
  • Kierulff, MCM; Rylands, AB & de Oliveira, MM ”Leontopithecus rosalia”. IUCN:s röda lista över hotade arter. IUCN. 2008: e.T11506A3287321. doi:10.2305/IUCN.UK.2008.RLTS.T11506A3287321.en
  • Kleiman, GD; Hoage, RJ; Green, KM ”Lejontamarinerna, släktet Leontopithecus”. I: Mittermeier, RA; Coimbra-Filho, AF; da Fonseca, GAB, redaktörer. Ecology and Behaviour of Neotropical Primates, Volym 2. Washington DC: World Wildlife Fund. s. 299-347, 1988.

  • Lämna ett svar

    Relaterade Inlägg