Genom historien har det afrikanska lejonet (Panthera leo) representerat mod och styrka. Katten är lätt att känna igen både genom dess dån och hanens man. Lejon, som lever i grupper som kallas stoltheter, är de mest sociala katterna. Storleken på en stolthet beror på tillgången på mat, men en typisk grupp inkluderar tre hanar, ett dussin honor och deras ungar.
Snabbfakta: Afrikansk lejon
Vetenskapligt namn: Panthera leo
Allmänt namn: lejon
Grunddjursgrupp: Däggdjur
Storlek: 4,5- 6,5 fot kropp; 26-40 tums svans
Vikt: 265-420 pund
Livslängd: 10-14 år
Diet: köttätare
Habitat: Afrika söder om Sahara
Befolkning: 20 000
Bevarandestatus: Sårbar
Beskrivning
Lejonet är den enda katten som uppvisar sexuell dimorfism, vilket innebär att lejonhanar och lejonhonor ser olika ut från varandra. Hanar är större än honor (lejoninnor). Ett lejons kropp varierar i längd från 4,5 till 6,5 fot, med en 26 till 40 tums svans. Vikten ligger mellan 265 och 420 pund.
Lejonet är den enda katten med olika framträdanden för män och kvinnor. claudialothering / Getty Images
Habitat och utbredning
Lejonet kan kallas ”djungelns kung”, men det är faktiskt frånvarande i regnskogarna. Istället föredrar denna katt grässlätter, savanner och buskmarker i Afrika söder om Sahara. Det asiatiska lejonet lever i Gir Forest National Park i Indien, men dess livsmiljö omfattar bara savann- och buskskogsområdena.
Diet
Lions är hyperköttätare, vilket betyder att deras kost består av mer än 70% kött. Afrikanska lejon föredrar att jaga stora klövdjur, inklusive zebra, afrikansk buffel, gemsbock, giraff och gnu. De undviker mycket stora (elefant, noshörning, flodhäst) och mycket små (hare, apa, hyrax, dik-dik) byten, men kommer att ta husdjur. Ett enda lejon kan ta ner byten dubbelt så stort. I stolthet jagar lejoninnor i samarbete och förföljer från mer än ett håll för att fånga flyende djur. Lejon dödar antingen genom att strypa sitt byte eller genom att omsluta dess mun och näsborrar för att kväva det. Vanligtvis konsumeras bytesdjur på jaktplatsen. Lejon förlorar ofta sina dödar till hyenor och ibland till krokodiler.
Medan lejonet är en apex predator, det faller offer för människor. Ungar dödas ofta av hyenor, vilda hundar och leoparder.
Beteende
Lions sover i 16 till 20 timmar om dagen. De jagar oftast i gryning eller skymning, men kan anpassa sig till sitt byte för att ändra sitt schema. De kommunicerar med vokaliseringar, huvudgnidning, slickande, ansiktsuttryck, kemisk markering och visuell markering. Lejon är kända för sina våldsamma vrål, men kan också morra, jama, morra och spinna.
När lejon och andra katter gnuggar huvuden byter de ut doftmarkörer.
Reproduktion och avkomma
Lejon är sexuellt mogna vid ungefär tre års ålder, även om män tenderar att vara fyra eller fem år gamla innan de vinner en utmaning och går med i en stam. När en ny hane tar över en stolthet, dödar han vanligtvis den yngsta generationen av ungar och vräker ungdomarna. Lejoninnor är polyestruösa, vilket innebär att de kan para sig när som helst på året. De blir brunstiga antingen när deras ungar är avvanda eller när de alla dödas.
Bevarandestatus
Lejonet är listat som ”sårbart” på IUCN:s röda lista. Den vilda populationen minskade i antal med cirka 43 % från 1993 till 2014. 2014 års folkräkning uppskattade att cirka 7500 vilda lejon fanns kvar, men antalet har fortsatt att minska sedan den tiden.
Lejonhybriden
Lejon är nära släkt med tigrar, snöleoparder, jaguarer och leoparder. De kan korsas med andra arter för att skapa hybridkatter:
Liger: Korsning mellan ett lejonhane och en tiger. Ligers är större än lejon eller tigrar. Manliga ligers är sterila, men många kvinnliga ligers är fertila.
Tigon eller Tiglon
: Korsning mellan en lejoninna och en tigerhane. Tigoner är vanligtvis mindre än någon av föräldrarna.
Leopon: Korsning mellan en lejoninna och en leopardhane. Huvudet liknar ett lejons, medan kroppen är en leopards.
På grund av fokus på att bevara gener från lejon, tigrar och leoparder avråds hybridisering. Hybrider ses främst i privata menagerier.