Fakta om Akrikanska Lejon

Genom historien har det afrikanska lejonet (Panthera leo) representerat mod och styrka. Katten är lätt att känna igen både genom dess dån och hanens man. Lejon, som lever i grupper som kallas stoltheter, är de mest sociala katterna. Storleken på en stolthet beror på tillgången på mat, men en typisk grupp inkluderar tre hanar, ett dussin honor och deras ungar.

Snabbfakta: Afrikansk lejon

Vetenskapligt namn: Panthera leo

Allmänt namn: lejon

Grunddjursgrupp: Däggdjur

Storlek: 4,5- 6,5 fot kropp; 26-40 tums svans

Vikt: 265-420 pund

Livslängd: 10-14 år

Diet: köttätare

Habitat: Afrika söder om Sahara

Befolkning: 20 000

Bevarandestatus: Sårbar

Beskrivning

Lejonet är den enda katten som uppvisar sexuell dimorfism, vilket innebär att lejonhanar och lejonhonor ser olika ut från varandra. Hanar är större än honor (lejoninnor). Ett lejons kropp varierar i längd från 4,5 till 6,5 fot, med en 26 till 40 tums svans. Vikten ligger mellan 265 och 420 pund.

Lejonungar har mörka fläckar på pälsen när de föds, som bleknar tills endast svag mage fläckar kvar i vuxen ålder. Vuxna lejon varierar i färg från buff till grått till olika nyanser av brunt. Både hanar och honor är kraftfulla, muskulösa katter med rundade huvuden och öron. Endast vuxna lejonhanar uppvisar en brun, rost eller svart man, som sträcker sig längs halsen och bröstet. Endast hanar har mörka svanstovor, som döljer svansbenssporrar i vissa exemplar.

Vita lejon förekommer sällan i naturen. Den vita pälsen orsakas av en dubbel recessiv allel. Vita lejon är inga albinodjur. De har normalfärgad hud och ögon.

Lejonet är den enda katten med olika framträdanden för män och kvinnor. claudialothering / Getty Images

Habitat och utbredning

Lejonet kan kallas ”djungelns kung”, men det är faktiskt frånvarande i regnskogarna. Istället föredrar denna katt grässlätter, savanner och buskmarker i Afrika söder om Sahara. Det asiatiska lejonet lever i Gir Forest National Park i Indien, men dess livsmiljö omfattar bara savann- och buskskogsområdena.

Diet

Lions är hyperköttätare, vilket betyder att deras kost består av mer än 70% kött. Afrikanska lejon föredrar att jaga stora klövdjur, inklusive zebra, afrikansk buffel, gemsbock, giraff och gnu. De undviker mycket stora (elefant, noshörning, flodhäst) och mycket små (hare, apa, hyrax, dik-dik) byten, men kommer att ta husdjur. Ett enda lejon kan ta ner byten dubbelt så stort. I stolthet jagar lejoninnor i samarbete och förföljer från mer än ett håll för att fånga flyende djur. Lejon dödar antingen genom att strypa sitt byte eller genom att omsluta dess mun och näsborrar för att kväva det. Vanligtvis konsumeras bytesdjur på jaktplatsen. Lejon förlorar ofta sina dödar till hyenor och ibland till krokodiler.

Medan lejonet är en apex predator, det faller offer för människor. Ungar dödas ofta av hyenor, vilda hundar och leoparder.

Beteende

Lions sover i 16 till 20 timmar om dagen. De jagar oftast i gryning eller skymning, men kan anpassa sig till sitt byte för att ändra sitt schema. De kommunicerar med vokaliseringar, huvudgnidning, slickande, ansiktsuttryck, kemisk markering och visuell markering. Lejon är kända för sina våldsamma vrål, men kan också morra, jama, morra och spinna.

När lejon och andra katter gnuggar huvuden byter de ut doftmarkörer.

Reproduktion och avkomma

Lejon är sexuellt mogna vid ungefär tre års ålder, även om män tenderar att vara fyra eller fem år gamla innan de vinner en utmaning och går med i en stam. När en ny hane tar över en stolthet, dödar han vanligtvis den yngsta generationen av ungar och vräker ungdomarna. Lejoninnor är polyestruösa, vilket innebär att de kan para sig när som helst på året. De blir brunstiga antingen när deras ungar är avvanda eller när de alla dödas.

Liksom med andra katter har lejonhanens penis bakåtriktade ryggar som stimulerar lejoninnan att ha ägglossning under parning. Efter en dräktighetstid på cirka 110 dagar föder honan en till fyra ungar. I vissa stoltheter föder honan sina ungar i en avskild håla och jagar ensam tills ungarna är sex till åtta veckor gamla. I andra stoltheter tar en lejoninna hand om alla ungarna medan de andra går på jakt. Honor försvarar hårt ungar i deras stolthet. Hanar tolererar sina ungar, men försvarar dem inte alltid.Cirka 80 % av ungarna dör, men de som överlever till vuxen ålder kan bli 10 till 14 år gamla. De flesta vuxna lejon dödas av människor eller andra lejon, även om vissa ger efter för skador som ådragits under jakt.

Bevarandestatus

Lejonet är listat som ”sårbart” på IUCN:s röda lista. Den vilda populationen minskade i antal med cirka 43 % från 1993 till 2014. 2014 års folkräkning uppskattade att cirka 7500 vilda lejon fanns kvar, men antalet har fortsatt att minska sedan den tiden.

Även om lejon kan tolerera ett brett spektrum av livsmiljöer, är de hotade eftersom människor fortsätter att döda dem och på grund av utarmning av bytesdjur. Människor dödar lejon för att skydda boskap, av rädsla för mänsklig fara och för illegal handel. Byten hotas av ökad kommersialisering av bushmeat och förlust av livsmiljöer. I vissa områden har troféjakt hjälpt till att bevara lejonpopulationer, samtidigt som den har bidragit till artens tillbakagång i andra regioner.
Afrikanskt lejon kontra asiatiskt lejon

Nyligen genomförda fylogenetiska studier tyder på att lejon egentligen inte borde kategoriseras som ”afrikanska” och ”asiatiska.” Men katter som lever i de två regionerna visar olika utseende och beteenden. Ur en genetisk synvinkel är den största skillnaden att afrikanska lejon har ett infraorbitalt foramen (hål i skallen för nerver och blodkärl till ögonen), medan asiatiska lejon har ett bifurcerat infraorbitalt foramen. Afrikanska lejon är större katter, med tjockare och längre manar och kortare svanstossar än asiatiska lejon. Ett asiatiskt lejon har ett längsgående hudveck längs buken som saknas hos afrikanska lejon. Pride-sammansättningen skiljer sig också mellan de två typerna av lejon. Detta beror med största sannolikhet på att lejonen är olika stora och jagar olika typer av byten.

Lejonhybriden

Lejon är nära släkt med tigrar, snöleoparder, jaguarer och leoparder. De kan korsas med andra arter för att skapa hybridkatter:

Liger: Korsning mellan ett lejonhane och en tiger. Ligers är större än lejon eller tigrar. Manliga ligers är sterila, men många kvinnliga ligers är fertila.

Tigon eller Tiglon

: Korsning mellan en lejoninna och en tigerhane. Tigoner är vanligtvis mindre än någon av föräldrarna.

Leopon: Korsning mellan en lejoninna och en leopardhane. Huvudet liknar ett lejons, medan kroppen är en leopards.

På grund av fokus på att bevara gener från lejon, tigrar och leoparder avråds hybridisering. Hybrider ses främst i privata menagerier.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg