Grizzlybjörnen (Ursus arctos horribilis) är en underart av brunbjörn som finns i Nordamerika. Medan alla grizzlies är bruna björnar, inte alla brunbjörnar är grizzlies. Enligt vissa specialister lever grizzlybjörnen i inlandet, medan den nordamerikanska brunbjörnen lever vid kusten på grund av sitt beroende av matkällor som lax. Samtidigt lever Kodiac-brunbjörnen i Kodiac Archipelago of Alaska.
Även om livsmiljön påverkar deras utseende och beteende, finns det ingen genetisk skillnad mellan dessa björnar. De flesta forskare hänvisar alltså helt enkelt till vilken brun som helst. björn som bor i Nordamerika som en ”nordamerikansk brunbjörn.”
Snabbfakta: Grizzly Bear
Vetenskapligt namn: Ursus arctos horribilis
- Andra namn: Nordamerikansk brunbjörn
- Utmärkande egenskaper: Stor brunbjörn med en muskulös axelpuckel.
- Genomsnittlig storlek: 6,5 fot (1,98 m); 290 till 790 lb (130 till 360 kg)
- Diet: Allätare
- Genomsnittlig livslängd: 25 år
- Habitat: nordvästra Nordamerika
- Bevarandestatus: Minsta oro
- Rike: Animalia
- Fylum: Chordata
- Klass: Mammalia
- Beställa : CarnivoraFamilj: Ursidae
- Rolig fakta: Vuxna grizzlyhanar väger ungefär dubbelt så mycket som honor.
Beskrivning
Brunbjörnar är lätta att urskilja från svarta björnar med sin stora muskulösa axelpuckel, korta öron och rumpa som är lägre än axlarna.
Eftersom de äter en diet med lägre proteinhalt tenderar grizzlybjörnar att vara mindre än kustnära brunbjörnar, men de är fortfarande väldigt stora. Den genomsnittliga honan väger mellan 130 och 180 kg (290 till 400 lb), medan hanar vanligtvis väger mellan 180 och 360 kg (400 till 790 lb).
Grizzlybjörnar varierar i färg från blond till svart. De flesta björnar är bruna med mörkare ben och gråa eller blonda hårstrån på ryggen och flankerna. Deras långa klor är väl anpassade för att gräva. Lewis och Clark beskrev björnen som grisley vilket kunde ha hänvisat till det grisliga utseendet på björnens grå-eller-guldspetsade päls, eller till djurets fruktansvärda grymhet.
Distribution
Ursprungligen sträckte sig grizzlybjörnar över stora delar av Nordamerika, från Mexiko till norra Kanada. Jakt minskade kraftigt björnens räckvidd. För närvarande finns det cirka 55 000 grizzlybjörnar, de flesta finns i Alaska, Kanada, Montana, Wyoming och Idaho.
Diet och rovdjur
Grizzlybjörnen är tillsammans med den grå vargen topprovdjuret i sitt utbredningsområde. Grizzlies förföljer stora byten (dvs rådjur, bison, älg, älg, caribou och svartbjörnar), mindre byten (dvs sorkar, murmeldjur, markekorrar, sorkar, bin och nattfjärilar), fisk (dvs öring, bas och lax) , och skaldjur. Grizzlybjörnar är allätare, så de äter också gräs, pinjenötter, bär och knölar.
Grizzlybjörnar räcker kadaver, och de kommer att äta människomat och sopor när de är tillgängliga. Björnarna har varit kända för att döda och äta människor, men cirka 70 % av dödsfallen orsakas av honor som försvarar sina ungar. Medan vuxna grizzlies inte har rovdjur, kan ungar dödas av vargar eller av andra brunbjörnar.
Grizzlybjörnar äter såväl gräs som kött.
Reproduktion och livscykel
Grizzlybjörnar blir könsmogna vid fem års ålder. De parar sig på sommaren. Embryoimplantationen försenas tills honan söker en håla för vintern. Om hon inte går upp tillräckligt i vikt under sommaren får hon ett missfall.
Grizzlybjörnar övervintrar inte riktigt, men honans energi avleds mot dräktighet medan hon sover. Hon föder en till fyra ungar i hålan och ammar dem tills sommaren kommer. Mamman stannar kvar med sina ungar och försvarar dem häftigt i ungefär två år, men sedan jagar hon bort dem och undviker dem om björnarna träffas senare i livet. En hona parar sig inte när de tar hand om sina ungar, så grizzlyn har en långsam fortplantningshastighet.
Björnhonor lever något längre än hanar. Den genomsnittliga livslängden är cirka 22 år för en man och 26 år för en kvinna. Denna skillnad orsakas sannolikt av de skador som björnhanar ådrar sig när de kämpar för kompisar.
Grizzlybjörnar kan häcka med andra brunbjörnar, svartbjörnar och isbjörnar. Dessa hybrider är dock sällsynta eftersom arterna och underarterna vanligtvis inte har överlappande intervall.
Bevarandestatus
IUCN:s rödlista kategoriserar den bruna björnen, som inkluderar grizzly, som ”minst bekymmer”. Sammantaget är artpopulationen stabil. Däremot anses grizzlyn vara hotad i USA och hotad i delar av Kanada. Hoten inkluderar förlust av livsmiljöer från mänskliga intrång, konflikter mellan människor, föroreningar och klimatförändringar.
Medan björnen är skyddad i Nordamerika är det en långsam process att återinföra den i sitt tidigare sortiment, delvis för att grizzly har en så långsam livscykel. Trots det ”avnoterades grizzlyn” från lagen om hotade arter i juni 2017. Som ett exempel på artens återhämtning har grizzlypopulationen i Yellowstone National Park ökat från 136 björnar 1975 till cirka 700 björnar 2017.
Källor
Herrero, Stephen (2002). Björnattacker: deras orsaker och undvikande. Guilford, Connecticut: Lyons Press. ISBN 978-1-58574-557-9.
Mattson, J .; Merrill, Troy (2001). ”Extirpations of Grizzly Bears in the Contiguous United States, 1850–2000”. Bevarandebiologi. 16 (4): 1123–1136. doi:10.1046/j.1523-1739.2002.00414.x
McLellan , BN; Proctor, MF; Huber, D. & Michel, S. (2017). ”Ursus arctos”. IUCN:s röda lista över hotade arter. IUCN. 2017: e.T41688A121229971. doi:10.2305/IUCN.UK.2017-3.RLTS.T41688A121229971.en
Whitaker John O. (1980). Audubon Society Field Guide to North American Mammals. Chanticleer Press, New York. ISBN 0-394-50762-2.