Angora get fakta

Angorageten (Capra hircus aegagrus) är en tam get som avsiktligt har fötts upp för att producera en mjuk , lyxig kappa som lämpar sig för mänsklig textiltillverkning. Angoras utvecklades först i Mindre Asien, mellan Svarta havet och Medelhavet, för kanske så mycket som 2 500 år sedan – hänvisningar till användningen av gethår ​​som textil förekommer i den hebreiska bibeln.

Snabbfakta: Angora getter

  • Vetenskapligt namn: Capra hircus aegagrus (namnet på alla tama getter)
  • Allmänna namn:

Angoraget, mohairget

Basic Animal Group: Däggdjur

Storlek:

Mankhöjd: 36–48 tum

Vikt:

70–225 pund

Livslängd: 10 år

Diet: Växtätare

Habitat: Halvtorra betesmarker i Mindre Asien, USA (Texas), Sydafrika

Befolkning:

ca 350 000

Bevarandestatus: Ej utvärderad

Beskrivning

Det vetenskapliga namnet för Angora-getter är Capra hircus aegagrus, men det namnet används också för att referera till de flesta andra tamgetter. Alla tillhör ordningen Artiodactyle, familjen Bovidae, underfamiljen Caprinae och släktet Capra.

Angoragetter är små i förhållande till mjölkgetter eller får. Vuxna honor står 36 tum långa och väger mellan 70–110 pund; män är 48 tum långa och väger 180–225 pund. Deras främsta kännetecken är långa (8–10 tum vid klippning) hårringar som är fina, silkeslena, glänsande och bländande vita till färgen och innehåller lite olja i fleece. Det håret, känt som mohair, är en eftertraktad och dyr resurs när den konverteras till textilier och säljs i tröjor och andra kläder. Raw mohair graderas utifrån fibertjocklek, och de bästa priserna att få är hår som är mellan 24 och 25 mikron tjocka.

Både hanar och honor är behornade om inte bonden tar bort dem. Bockar har horn som kan bli två eller fler fot långa och har en uttalad spiral, medan honhorn är jämförelsevis korta, 9–10 tum långa och raka eller lätt spiralformade.

Angoraget av hankön i profil. Dmaroscar / Getty Images Plus

Habitat och utbredning

Angora getter trivs i mestadels halvtorra områden med torra , varma somrar och kalla vintrar. De har sitt ursprung i Mindre Asien och exporterades först framgångsrikt till andra länder från mitten av 1800-talet. Populationer etablerades i Sydafrika 1838, och USA på eller nära Edwards Plateau i Texas 1849. Andra väsentliga populationer idag sköts i Argentina, Lesotho, Ryssland och Australien.

Dessa getter är nästan alla i förvaltade (snarare än vilda) populationer, och de är ofta artificiellt inseminerade, avhornade och kontrollerade på annat sätt. Vuxna angoror klipps vartannat år och producerar vikter på upp till cirka 10 pund per år av långa, silkeslena fibrer mellan 8–10 tum långa. Getterna är ganska känsliga för kallt och blött väder efter att de har klippts, i perioder upp till 4–6 veckor.

Närbild av mohair på en angoraget.

CookedPhotos / Getty Images Plus

Diet och beteende

Getter är webbläsare och betar, och de föredrar borstar, trädblad och grova växter, och når de nedre delarna av träden genom att stå på deras bakben. De betes ofta med får och nötkreatur eftersom varje art föredrar olika växter. Angoror kan förbättra betesmarker och områden för återplantering av skog genom att kontrollera lövskog och förstöra en rad störande växter som multiflora rosor, sandborrar och kanadensisk tistel.

Getter gillar att gå under eller genom hinder, så jordbruksspecialister föreslår att femtrådiga elstängsel, vävda trådar eller stängsel med små nät krävs för att hålla dem instängda. Även om de flesta getter inte är aggressiva mot människor, kan de göra allvarliga eller dödliga skador på andra getter med sina horn, särskilt under brunstperioden.

Reproduktion och avkomma

Angoragetter har två kön, och hanen är betydligt större än honan. Billies börjar få spår på hösten, ett beteende som sätter igång brunst hos honorna. Lite är känt om naturliga besättningar och gruppbeteenden eftersom studier i första hand har begränsats till hanterade populationer. Häckningen varar från slutet av september till december (på norra halvklotet); graviditeten varar vanligtvis mellan 148–150 dagar. Barn föds mellan slutet av februari till april eller början av maj.

Angoror har vanligtvis ett, två eller i sällsynta fall tre barn en gång om året, beroende på besättningens storlek och förvaltningsstrategi. Barn är extremt känsliga vid födseln och behöver skydd de första dagarna om vädret är kallt eller fuktigt. Barn livnär sig på modersmjölk tills de är avvanda vid cirka 16 veckor. Barn blir könsmogna vid 6–8 månader, men bara ungefär hälften får egna barn under det första året. Angora getter har en livslängd på cirka 10 år.

En angorabock (Capra hircus aegagrus) ammar ett barn. Pelooyen / Getty Images Plus

Bevarandestatus

Angorageter har inte utvärderats med avseende på bevarandestatus, och det finns minst 350 000 i olika förvaltade populationer. Få är vilda; majoriteten lever i kommersiella besättningar som odlas för att producera mohair.

Källor

”Boskapsraser—Angoragetter. ” Oklahoma State University, 1999

Jensen, Harriet L., George B. Holcomb och Howard W. Kerr, Jr. ”Angora Goats: A Small-Scale Agriculture Alternative.” Small Farm Program, University of California Davis, 1993.

Jordan, RM ”Angora getter i Mellanvästern.” North Central Regional Extension Publikation 375, 1990.

McGregor, BA ”Undersöker Angora Goat Agro-Pastoral Production System i södra Australien.” Små idisslareforskning 163 (2018): 10–14.

McGregor, BA och AM Howse. ”Effekterna av mitten av graviditeten och postnatal nutrition, födelseparitet och sex på angoraget levande viktökning, hudfollikelutveckling, mohair fysiska egenskaper och fleecevärde.” Små idisslareforskning 169 (2018): 8–18.

Shelton, Maurice. ”Angoraget och mohairproduktion.” San Angelo, TX: Anchor Publishing, 1993.

Visser, Carina, et al. ”Genetisk mångfald och befolkningsstruktur i sydafrikanska, franska och argentinska angoragetter från genomomfattande Snp-data.” PLOS ONE 11,5 (2016): e0154353.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg