Statistik
Namn: Atlasbjörn; även känd som Ursus arctos crowtherii
Livsmiljö: Bergen i norra Afrika
Historisk epok: Pleistocen-modern (2 miljoner-100 år sedan)
Storlek och vikt: Upp till nio fot långa och 1 000 pund
Diet: Allätare
Utmärkande egenskaper: Lång, brunsvart päls; korta klor och nosparti
Om Atlasbergen
Uppkallad efter Atlasbergen som sträcker sig dagens Marocko, Tunisien och Algeriet Atlasbjörnen (Ursus Arctos crowtherii
) var den enda björnen som någonsin varit infödd i Afrika. De flesta naturforskare anser att denna lurviga jätte är en underart av brunbjörnen (Ursus arctos), medan andra hävdar att den förtjänar sitt eget artnamn under Ursus-släktet. Oavsett vilket var Atlasbjörnen på god väg att dö ut under tidig historisk tid; den jagades intensivt för sport och fångades för arenastrid av romarna som erövrade norra Afrika under det första århundradet e.Kr. De spridda populationerna av Atlasbjörnen bestod till slutet av 1800-talet, då de sista resterna utplånades i Marockos Rifberg.