Björnar (Ursus arter) är stora fyrbenta däggdjur som har en unik status i popkulturen. De är inte riktigt lika gosiga som hundar eller katter, inte riktigt lika farliga som vargar eller fjälllejon, men de är definitivt ständigt övertygande föremål för rädsla, beundran och till och med avundsjuka. Finns i en mängd olika miljöer från arktisk isflock till tropisk skogar, björnar lever på alla kontinenter utom Antarktis
Snabbfakta: Björnar
Vetenskapligt namn: Ursus sppVanliga namn: Björn, pandaBasic Animal Group: DäggdjurStorlek (längd): Solbjörn: 4–5 f äta; brunbjörn: 5–10 fot Vikt:
Solbjörn: 60–150 pund; brunbjörn 180–1300 pund
Livslängd:
20–35 år
Diet: Allätare
Livsmiljö: Skogsmarker, gräsmarker, öknar, tempererade och tropiska skogar, på alla kontinenter utom Antarktis Bevarandestatus:
Minst bekymmer: Brunbjörnar, amerikansk svartbjörn; Sårbar: sengångsbjörn, isbjörn, jättepanda, solbjörn, glasögonbjörn, asiatisk svartbjörn
Beskrivning
Med några mindre undantag har alla åtta björnarter ungefär samma utseende: stora överkroppar, tjocka ben, smala nosar, långt hår och korta svansar. Med sina plantiga ställningar – går upprätt på två fötter – går björnar plattfota på marken som människor men till skillnad från de flesta andra däggdjur.
Björnar varierar i färg med arter: Svarta, bruna och andinska björnar är vanligtvis röda- brun till svart; isbjörnar är i allmänhet vita till gula; Asiatiska björnar är svarta till bruna med en vit fläck och solbjörnar är bruna med en gul halvmåne på bröstet. De varierar i storlek från solbjörnen (47 tum lång och väger 37 pund) till isbjörnen (nästan 10 fot lång och väger 1 500 pund).
Buck Shreck/Getty Images Arter
Forskare känner också igen åtta arter som många underarter av björnar, som lever i olika regioner, som har skillnader i kroppsform och färg.
Amerikanska svartbjörnar (Ursus americanus) lever i Nordamerika och Mexiko; deras kost består främst av löv, knoppar, skott, bär och nötter. Underarter av denna björn inkluderar kanelbjörnen, glaciärbjörnen, den mexikanska svartbjörnen, Kermodebjörnen, Louisiana-svartbjörnen och flera andra.
Asiatiska svartbjörnar (Ursus thibetanus) lever i Sydostasien och den ryska fjärran Öst. De har blockiga kroppar och fläckar av gulvit päls på bröstet, men liknar i övrigt amerikanska svartbjörnar i kroppsform, beteende och kost.
Brunbjörnar (Ursus arctos) är några av världens största landlevande kött -äter däggdjur. De sträcker sig över Nordamerika, Europa och Asien och inkluderar många underarter, såsom Karpatbjörnen, den europeiska brunbjörnen, Gobibjörnen, grizzlybjörnen, Kodiakbjörnen och flera andra.
Isbjörnar (Ursus maritimus) rivaliserande brunbjörnar i storlek. Dessa björnar är begränsade till en cirkumpolär region i Arktis, och når söderut in i norra Kanada och Alaska. När de inte lever på packis och strandlinjer simmar isbjörnar i öppet vatten och livnär sig på sälar och valrossar.
Jättepandor (Aeluropoda melanoleuca) livnär sig nästan uteslutande på bambuskott och löv i de centrala och södra regionerna i västra Kina. Dessa distinkt mönstrade björnar har svarta kroppar, vita ansikten, svarta öron och svarta ögonfläckar.
Slöjabjörnar (Melursus ursinus) förföljer gräsmarkerna, skogarna , och buskmarker i Sydostasien. Dessa björnar har långa, lurviga pälsrockar och vita bröstmärken; de livnär sig på termiter, som de hittar med hjälp av sitt akuta luktsinne.
Glasögonbjörnar (Tremarctos ornatos) är de enda björnarna infödd i Sydamerika, som bor i molnskogar på höjder över 3 000 fot. Dessa björnar levde en gång i kustöknar och högt belägna gräsmarker, men mänskligt intrång har begränsat deras utbredningsområde.
Solbjörnar (Helarctos malayanos) lever i tropiska låglänta skogar i Sydostasien. Dessa små ursiner har den kortaste pälsen av alla björnarter, deras bröst är markerade med ljusa, rödbruna, U-formade pälsfläckar.
Diet och beteende
De flesta björnar är allätare och festar opportunistiskt på djur, frukt och grönsaker, med två viktiga ytterligheter: Isbjörnen är nästan uteslutande köttätande, rov på sälar och valrossar, och pandabjörnen livnär sig helt på bambu skott. Märkligt nog är dock pandornas matsmältningssystem relativt väl anpassade för att äta kött.
Eftersom de allra flesta björnar lever på höga nordliga breddgrader behöver de ett sätt att överleva vintermånaderna när det är farligt ont om mat. Evolutions lösning är viloläge: Björnar går in i en djup sömn, som varar i månader, under vilken deras hjärtfrekvenser och metaboliska processer saktar ner drastiskt. Att vara i viloläge är inte som att vara i koma. Om den är tillräckligt upphetsad kan en björn vakna upp mitt i sin vinterdvala, och honor har till och med varit kända för att föda mitt i vintern. Fossila bevis stöder också grottlejon som jagar på övervintrade grottbjörnar under den senaste istiden, även om några av dessa björnar vaknade och dödade de ovälkomna inkräktarna.
Björnar kan vara de mest asociala däggdjuren på jordens yta. Fullvuxna björnar är nästan helt ensamma. Detta är goda nyheter för campare som av misstag stöter på ensam grizzly i naturen, men ganska ovanligt jämfört med andra köttätande och allätande däggdjur, allt från vargar till grisar, som tenderar att samlas i åtminstone små grupper.
Beroende på art kan en björns grundläggande kommunikationsbehov uttryckas med cirka sju eller åtta olika ”ord” – huffar, chomps, stönande, vrål, woofs, morrar, hum eller skäller. De farligaste ljuden för människor är vrål och morrande, som betecknar en rädd eller upprörd björn som försvarar sitt territorium.
Huffs produceras vanligtvis under parnings- och uppvaktningsritualer; brum – lite som katters spinnande, men mycket högre – utplaceras av ungar för att kräva uppmärksamhet från sina mödrar, och stön uttrycker oro eller en känsla av fara. Jättepandas har ett lite annorlunda ordförråd än sina ursinebröder: Förutom de ljud som beskrivs ovan kan de också kvittra, tuta och gnälla.
Evolutionshistoria
Med tanke på spridningen av så kallade björnhundar för miljoner år sedan – inklusive familjens fanbärare Amphicyon – kan man anta att moderna björnar är närmast släkt med hundar. Faktum är att molekylär analys visar att de närmaste levande släktingarna till björnar är pinnipeds, familjen marina däggdjur som inkluderar sälar och valrossar. Båda dessa däggdjursfamiljer härstammar från en sista gemensam förfader, eller ”concestor”, som levde någon gång under eocentiden, för cirka 40 miljoner eller 50 miljoner år sedan. Den exakta identiteten av stamfaderarten är dock fortfarande en fråga om spekulation.
Med tanke på att populationerna i det medeltida Europa inte hade så mycket kontakt med isbjörnar eller pandabjörnar, är det logiskt att europeiska bönder förknippade björnar med färgen brun – det är där det engelska namnet på detta djur kommer, från den gamla germanska roten bera. Björnar är också kända som ursines, ett ord som har gamla rötter i proto-indoeuropeiska språk som talades så långt tillbaka som 3500 f.Kr. Den långa historien för detta ord är vettig, med tanke på att de första mänskliga bosättarna i Eurasien bodde i närheten av grottbjörnar och ibland dyrkade dessa bestar som gudar.
James Hager / Getty Images Hot
Med tanke på att tidiga människor brukade dyrka björnar som gudar, är vårt förhållande nship med ursines har inte precis varit fantastiskt under de senaste hundra åren. Björnar är särskilt mottagliga för förstörelse av livsmiljöer, jagas ofta för sport och tenderar att bli syndabockar när campare attackeras i det vilda eller soptunnor välter i förorter.
Idag är de största hoten mot björnar avskogning och mänskligt intrång, och, för isbjörnar, klimatförändringar som minskar miljön där de leva. På det hela taget håller svarta och bruna björnar sig, även om negativa interaktioner med människor har ökat i takt med att deras livsmiljöer blir mer trånga.
Bevarandestatus Enligt International Union for Conservation of Nature är solbjörnen, sengångsbjörnen, asiatiska och glasögonbjörnar alla listade som sårbara och minskar i population; isbjörnen är också listad som sårbar men dess populationsstatus är okänd. Den amerikanska svartbjörnen och brunbjörnen anses vara minst orolig och ökar i antal. Jättepandan är sårbar men ökar i befolkning.
Björnar och människor
Under de senaste 10 000 åren har människor tämjt katter, hundar, grisar och boskap – så varför inte björnar, ett djur som Homo sapiens har samexisterat sedan slutet av Pleistocene epok?
En förklaring är att eftersom björnar är intensivt ensamma djur, finns det inget utrymme för en mänsklig tränare att sätta sig in i ” dominanshierarki” som alfahanen. Björnar utövar också en så varierad diet att det skulle vara svårt att hålla ens en tam population välförsörjd. Kanske viktigast av allt är att björnar är oroliga och aggressiva när de är stressade och har helt enkelt inte lämpliga personligheter för att vara husdjur eller gårdsdjur. Källor
Dharaiya , N., HS Bargali och T. Sharp. ”Melursus ursinus.” IUCN:s röda lista över hotade arter: e.T13143A45033815, 2016.
McLellan, BNet al. ”Ursus arctos (ändrad version av bedömningen 2017).” IUCN:s röda lista över hotade arter: e.T41688A121229971, 2017. Scotson, L. et al. ”Helarctos .” IUCN:s röda lista över hotade arter: e.T9760A123798233, 2017.malayanus (errataversion publicerad 2018) Swaisgood, R., D. Wang och F. Wei.”Ailuropoda melanoleuca (errata version publicerad 2017).” IUCN:s röda lista över hotade arter: e.T712A12174566, 2016. Wiig, Ø. et al. ”Ursus maritimus.” IUCN:s röda lista över hotade arter: e.T22823A14871490, 2015.
Snabbfakta: Björnar
Vanliga namn: Björn, panda Basic Animal Group: Däggdjur Vikt: Livslängd: Allätare Bevarandestatus:
Beskrivning
Med några mindre undantag har alla åtta björnarter ungefär samma utseende: stora överkroppar, tjocka ben, smala nosar, långt hår och korta svansar. Med sina plantiga ställningar – går upprätt på två fötter – går björnar plattfota på marken som människor men till skillnad från de flesta andra däggdjur.
Björnar varierar i färg med arter: Svarta, bruna och andinska björnar är vanligtvis röda- brun till svart; isbjörnar är i allmänhet vita till gula; Asiatiska björnar är svarta till bruna med en vit fläck och solbjörnar är bruna med en gul halvmåne på bröstet. De varierar i storlek från solbjörnen (47 tum lång och väger 37 pund) till isbjörnen (nästan 10 fot lång och väger 1 500 pund).
Buck Shreck/Getty Images Arter
Forskare känner också igen åtta arter som många underarter av björnar, som lever i olika regioner, som har skillnader i kroppsform och färg.
Amerikanska svartbjörnar (Ursus americanus) lever i Nordamerika och Mexiko; deras kost består främst av löv, knoppar, skott, bär och nötter. Underarter av denna björn inkluderar kanelbjörnen, glaciärbjörnen, den mexikanska svartbjörnen, Kermodebjörnen, Louisiana-svartbjörnen och flera andra.
Asiatiska svartbjörnar (Ursus thibetanus) lever i Sydostasien och den ryska fjärran Öst. De har blockiga kroppar och fläckar av gulvit päls på bröstet, men liknar i övrigt amerikanska svartbjörnar i kroppsform, beteende och kost.
Brunbjörnar (Ursus arctos) är några av världens största landlevande kött -äter däggdjur. De sträcker sig över Nordamerika, Europa och Asien och inkluderar många underarter, såsom Karpatbjörnen, den europeiska brunbjörnen, Gobibjörnen, grizzlybjörnen, Kodiakbjörnen och flera andra.
Isbjörnar (Ursus maritimus) rivaliserande brunbjörnar i storlek. Dessa björnar är begränsade till en cirkumpolär region i Arktis, och når söderut in i norra Kanada och Alaska. När de inte lever på packis och strandlinjer simmar isbjörnar i öppet vatten och livnär sig på sälar och valrossar.
Jättepandor (Aeluropoda melanoleuca) livnär sig nästan uteslutande på bambuskott och löv i de centrala och södra regionerna i västra Kina. Dessa distinkt mönstrade björnar har svarta kroppar, vita ansikten, svarta öron och svarta ögonfläckar.
Slöjabjörnar (Melursus ursinus) förföljer gräsmarkerna, skogarna , och buskmarker i Sydostasien. Dessa björnar har långa, lurviga pälsrockar och vita bröstmärken; de livnär sig på termiter, som de hittar med hjälp av sitt akuta luktsinne.
Glasögonbjörnar (Tremarctos ornatos) är de enda björnarna infödd i Sydamerika, som bor i molnskogar på höjder över 3 000 fot. Dessa björnar levde en gång i kustöknar och högt belägna gräsmarker, men mänskligt intrång har begränsat deras utbredningsområde.
Solbjörnar (Helarctos malayanos) lever i tropiska låglänta skogar i Sydostasien. Dessa små ursiner har den kortaste pälsen av alla björnarter, deras bröst är markerade med ljusa, rödbruna, U-formade pälsfläckar.
Diet och beteende
De flesta björnar är allätare och festar opportunistiskt på djur, frukt och grönsaker, med två viktiga ytterligheter: Isbjörnen är nästan uteslutande köttätande, rov på sälar och valrossar, och pandabjörnen livnär sig helt på bambu skott. Märkligt nog är dock pandornas matsmältningssystem relativt väl anpassade för att äta kött.
Eftersom de allra flesta björnar lever på höga nordliga breddgrader behöver de ett sätt att överleva vintermånaderna när det är farligt ont om mat. Evolutions lösning är viloläge: Björnar går in i en djup sömn, som varar i månader, under vilken deras hjärtfrekvenser och metaboliska processer saktar ner drastiskt. Att vara i viloläge är inte som att vara i koma. Om den är tillräckligt upphetsad kan en björn vakna upp mitt i sin vinterdvala, och honor har till och med varit kända för att föda mitt i vintern. Fossila bevis stöder också grottlejon som jagar på övervintrade grottbjörnar under den senaste istiden, även om några av dessa björnar vaknade och dödade de ovälkomna inkräktarna.
Björnar kan vara de mest asociala däggdjuren på jordens yta. Fullvuxna björnar är nästan helt ensamma. Detta är goda nyheter för campare som av misstag stöter på ensam grizzly i naturen, men ganska ovanligt jämfört med andra köttätande och allätande däggdjur, allt från vargar till grisar, som tenderar att samlas i åtminstone små grupper.
Beroende på art kan en björns grundläggande kommunikationsbehov uttryckas med cirka sju eller åtta olika ”ord” – huffar, chomps, stönande, vrål, woofs, morrar, hum eller skäller. De farligaste ljuden för människor är vrål och morrande, som betecknar en rädd eller upprörd björn som försvarar sitt territorium.
Huffs produceras vanligtvis under parnings- och uppvaktningsritualer; brum – lite som katters spinnande, men mycket högre – utplaceras av ungar för att kräva uppmärksamhet från sina mödrar, och stön uttrycker oro eller en känsla av fara. Jättepandas har ett lite annorlunda ordförråd än sina ursinebröder: Förutom de ljud som beskrivs ovan kan de också kvittra, tuta och gnälla.
Evolutionshistoria
Med tanke på spridningen av så kallade björnhundar för miljoner år sedan – inklusive familjens fanbärare Amphicyon – kan man anta att moderna björnar är närmast släkt med hundar. Faktum är att molekylär analys visar att de närmaste levande släktingarna till björnar är pinnipeds, familjen marina däggdjur som inkluderar sälar och valrossar. Båda dessa däggdjursfamiljer härstammar från en sista gemensam förfader, eller ”concestor”, som levde någon gång under eocentiden, för cirka 40 miljoner eller 50 miljoner år sedan. Den exakta identiteten av stamfaderarten är dock fortfarande en fråga om spekulation.
Med tanke på att populationerna i det medeltida Europa inte hade så mycket kontakt med isbjörnar eller pandabjörnar, är det logiskt att europeiska bönder förknippade björnar med färgen brun – det är där det engelska namnet på detta djur kommer, från den gamla germanska roten bera. Björnar är också kända som ursines, ett ord som har gamla rötter i proto-indoeuropeiska språk som talades så långt tillbaka som 3500 f.Kr. Den långa historien för detta ord är vettig, med tanke på att de första mänskliga bosättarna i Eurasien bodde i närheten av grottbjörnar och ibland dyrkade dessa bestar som gudar.
James Hager / Getty Images Hot
Med tanke på att tidiga människor brukade dyrka björnar som gudar, är vårt förhållande nship med ursines har inte precis varit fantastiskt under de senaste hundra åren. Björnar är särskilt mottagliga för förstörelse av livsmiljöer, jagas ofta för sport och tenderar att bli syndabockar när campare attackeras i det vilda eller soptunnor välter i förorter.
Idag är de största hoten mot björnar avskogning och mänskligt intrång, och, för isbjörnar, klimatförändringar som minskar miljön där de leva. På det hela taget håller svarta och bruna björnar sig, även om negativa interaktioner med människor har ökat i takt med att deras livsmiljöer blir mer trånga.
Bevarandestatus Enligt International Union for Conservation of Nature är solbjörnen, sengångsbjörnen, asiatiska och glasögonbjörnar alla listade som sårbara och minskar i population; isbjörnen är också listad som sårbar men dess populationsstatus är okänd. Den amerikanska svartbjörnen och brunbjörnen anses vara minst orolig och ökar i antal. Jättepandan är sårbar men ökar i befolkning.
Björnar och människor
Under de senaste 10 000 åren har människor tämjt katter, hundar, grisar och boskap – så varför inte björnar, ett djur som Homo sapiens har samexisterat sedan slutet av Pleistocene epok?
En förklaring är att eftersom björnar är intensivt ensamma djur, finns det inget utrymme för en mänsklig tränare att sätta sig in i ” dominanshierarki” som alfahanen. Björnar utövar också en så varierad diet att det skulle vara svårt att hålla ens en tam population välförsörjd. Kanske viktigast av allt är att björnar är oroliga och aggressiva när de är stressade och har helt enkelt inte lämpliga personligheter för att vara husdjur eller gårdsdjur. Källor
Dharaiya , N., HS Bargali och T. Sharp. ”Melursus ursinus.” IUCN:s röda lista över hotade arter: e.T13143A45033815, 2016.
McLellan, BNet al. ”Ursus arctos (ändrad version av bedömningen 2017).” IUCN:s röda lista över hotade arter: e.T41688A121229971, 2017. Scotson, L. et al. ”Helarctos .” IUCN:s röda lista över hotade arter: e.T9760A123798233, 2017.malayanus (errataversion publicerad 2018) Swaisgood, R., D. Wang och F. Wei.”Ailuropoda melanoleuca (errata version publicerad 2017).” IUCN:s röda lista över hotade arter: e.T712A12174566, 2016. Wiig, Ø. et al. ”Ursus maritimus.” IUCN:s röda lista över hotade arter: e.T22823A14871490, 2015.
Arter
Forskare känner också igen åtta arter som många underarter av björnar, som lever i olika regioner, som har skillnader i kroppsform och färg.
Amerikanska svartbjörnar (Ursus americanus) lever i Nordamerika och Mexiko; deras kost består främst av löv, knoppar, skott, bär och nötter. Underarter av denna björn inkluderar kanelbjörnen, glaciärbjörnen, den mexikanska svartbjörnen, Kermodebjörnen, Louisiana-svartbjörnen och flera andra.
Asiatiska svartbjörnar (Ursus thibetanus) lever i Sydostasien och den ryska fjärran Öst. De har blockiga kroppar och fläckar av gulvit päls på bröstet, men liknar i övrigt amerikanska svartbjörnar i kroppsform, beteende och kost.
Brunbjörnar (Ursus arctos) är några av världens största landlevande kött -äter däggdjur. De sträcker sig över Nordamerika, Europa och Asien och inkluderar många underarter, såsom Karpatbjörnen, den europeiska brunbjörnen, Gobibjörnen, grizzlybjörnen, Kodiakbjörnen och flera andra.
Isbjörnar (Ursus maritimus) rivaliserande brunbjörnar i storlek. Dessa björnar är begränsade till en cirkumpolär region i Arktis, och når söderut in i norra Kanada och Alaska. När de inte lever på packis och strandlinjer simmar isbjörnar i öppet vatten och livnär sig på sälar och valrossar.
Jättepandor (Aeluropoda melanoleuca) livnär sig nästan uteslutande på bambuskott och löv i de centrala och södra regionerna i västra Kina. Dessa distinkt mönstrade björnar har svarta kroppar, vita ansikten, svarta öron och svarta ögonfläckar.
Slöjabjörnar (Melursus ursinus) förföljer gräsmarkerna, skogarna , och buskmarker i Sydostasien. Dessa björnar har långa, lurviga pälsrockar och vita bröstmärken; de livnär sig på termiter, som de hittar med hjälp av sitt akuta luktsinne.
Glasögonbjörnar (Tremarctos ornatos) är de enda björnarna infödd i Sydamerika, som bor i molnskogar på höjder över 3 000 fot. Dessa björnar levde en gång i kustöknar och högt belägna gräsmarker, men mänskligt intrång har begränsat deras utbredningsområde. Solbjörnar (Helarctos malayanos) lever i tropiska låglänta skogar i Sydostasien. Dessa små ursiner har den kortaste pälsen av alla björnarter, deras bröst är markerade med ljusa, rödbruna, U-formade pälsfläckar. Diet och beteende De flesta björnar är allätare och festar opportunistiskt på djur, frukt och grönsaker, med två viktiga ytterligheter: Isbjörnen är nästan uteslutande köttätande, rov på sälar och valrossar, och pandabjörnen livnär sig helt på bambu skott. Märkligt nog är dock pandornas matsmältningssystem relativt väl anpassade för att äta kött. Eftersom de allra flesta björnar lever på höga nordliga breddgrader behöver de ett sätt att överleva vintermånaderna när det är farligt ont om mat. Evolutions lösning är viloläge: Björnar går in i en djup sömn, som varar i månader, under vilken deras hjärtfrekvenser och metaboliska processer saktar ner drastiskt. Att vara i viloläge är inte som att vara i koma. Om den är tillräckligt upphetsad kan en björn vakna upp mitt i sin vinterdvala, och honor har till och med varit kända för att föda mitt i vintern. Fossila bevis stöder också grottlejon som jagar på övervintrade grottbjörnar under den senaste istiden, även om några av dessa björnar vaknade och dödade de ovälkomna inkräktarna. Björnar kan vara de mest asociala däggdjuren på jordens yta. Fullvuxna björnar är nästan helt ensamma. Detta är goda nyheter för campare som av misstag stöter på ensam grizzly i naturen, men ganska ovanligt jämfört med andra köttätande och allätande däggdjur, allt från vargar till grisar, som tenderar att samlas i åtminstone små grupper. Beroende på art kan en björns grundläggande kommunikationsbehov uttryckas med cirka sju eller åtta olika ”ord” – huffar, chomps, stönande, vrål, woofs, morrar, hum eller skäller. De farligaste ljuden för människor är vrål och morrande, som betecknar en rädd eller upprörd björn som försvarar sitt territorium.
Huffs produceras vanligtvis under parnings- och uppvaktningsritualer; brum – lite som katters spinnande, men mycket högre – utplaceras av ungar för att kräva uppmärksamhet från sina mödrar, och stön uttrycker oro eller en känsla av fara. Jättepandas har ett lite annorlunda ordförråd än sina ursinebröder: Förutom de ljud som beskrivs ovan kan de också kvittra, tuta och gnälla.
Evolutionshistoria
Med tanke på spridningen av så kallade björnhundar för miljoner år sedan – inklusive familjens fanbärare Amphicyon – kan man anta att moderna björnar är närmast släkt med hundar. Faktum är att molekylär analys visar att de närmaste levande släktingarna till björnar är pinnipeds, familjen marina däggdjur som inkluderar sälar och valrossar. Båda dessa däggdjursfamiljer härstammar från en sista gemensam förfader, eller ”concestor”, som levde någon gång under eocentiden, för cirka 40 miljoner eller 50 miljoner år sedan. Den exakta identiteten av stamfaderarten är dock fortfarande en fråga om spekulation.
Med tanke på att populationerna i det medeltida Europa inte hade så mycket kontakt med isbjörnar eller pandabjörnar, är det logiskt att europeiska bönder förknippade björnar med färgen brun – det är där det engelska namnet på detta djur kommer, från den gamla germanska roten bera. Björnar är också kända som ursines, ett ord som har gamla rötter i proto-indoeuropeiska språk som talades så långt tillbaka som 3500 f.Kr. Den långa historien för detta ord är vettig, med tanke på att de första mänskliga bosättarna i Eurasien bodde i närheten av grottbjörnar och ibland dyrkade dessa bestar som gudar.
Hot
Med tanke på att tidiga människor brukade dyrka björnar som gudar, är vårt förhållande nship med ursines har inte precis varit fantastiskt under de senaste hundra åren. Björnar är särskilt mottagliga för förstörelse av livsmiljöer, jagas ofta för sport och tenderar att bli syndabockar när campare attackeras i det vilda eller soptunnor välter i förorter.
Idag är de största hoten mot björnar avskogning och mänskligt intrång, och, för isbjörnar, klimatförändringar som minskar miljön där de leva. På det hela taget håller svarta och bruna björnar sig, även om negativa interaktioner med människor har ökat i takt med att deras livsmiljöer blir mer trånga.
Bevarandestatus Enligt International Union for Conservation of Nature är solbjörnen, sengångsbjörnen, asiatiska och glasögonbjörnar alla listade som sårbara och minskar i population; isbjörnen är också listad som sårbar men dess populationsstatus är okänd. Den amerikanska svartbjörnen och brunbjörnen anses vara minst orolig och ökar i antal. Jättepandan är sårbar men ökar i befolkning.
Enligt International Union for Conservation of Nature är solbjörnen, sengångsbjörnen, asiatiska och glasögonbjörnar alla listade som sårbara och minskar i population; isbjörnen är också listad som sårbar men dess populationsstatus är okänd. Den amerikanska svartbjörnen och brunbjörnen anses vara minst orolig och ökar i antal. Jättepandan är sårbar men ökar i befolkning.
Björnar och människor
Under de senaste 10 000 åren har människor tämjt katter, hundar, grisar och boskap – så varför inte björnar, ett djur som Homo sapiens har samexisterat sedan slutet av Pleistocene epok?
En förklaring är att eftersom björnar är intensivt ensamma djur, finns det inget utrymme för en mänsklig tränare att sätta sig in i ” dominanshierarki” som alfahanen. Björnar utövar också en så varierad diet att det skulle vara svårt att hålla ens en tam population välförsörjd. Kanske viktigast av allt är att björnar är oroliga och aggressiva när de är stressade och har helt enkelt inte lämpliga personligheter för att vara husdjur eller gårdsdjur. Källor
Dharaiya , N., HS Bargali och T. Sharp. ”Melursus ursinus.” IUCN:s röda lista över hotade arter: e.T13143A45033815, 2016.
McLellan, BNet al. ”Ursus arctos (ändrad version av bedömningen 2017).” IUCN:s röda lista över hotade arter: e.T41688A121229971, 2017. Scotson, L. et al. ”Helarctos .” IUCN:s röda lista över hotade arter: e.T9760A123798233, 2017.malayanus (errataversion publicerad 2018) Swaisgood, R., D. Wang och F. Wei.”Ailuropoda melanoleuca (errata version publicerad 2017).” IUCN:s röda lista över hotade arter: e.T712A12174566, 2016. Wiig, Ø. et al. ”Ursus maritimus.” IUCN:s röda lista över hotade arter: e.T22823A14871490, 2015.
- En förklaring är att eftersom björnar är intensivt ensamma djur, finns det inget utrymme för en mänsklig tränare att sätta sig in i ” dominanshierarki” som alfahanen. Björnar utövar också en så varierad diet att det skulle vara svårt att hålla ens en tam population välförsörjd. Kanske viktigast av allt är att björnar är oroliga och aggressiva när de är stressade och har helt enkelt inte lämpliga personligheter för att vara husdjur eller gårdsdjur.
Källor
Dharaiya , N., HS Bargali och T. Sharp. ”Melursus ursinus.” IUCN:s röda lista över hotade arter: e.T13143A45033815, 2016.
McLellan, BNet al. ”Ursus arctos (ändrad version av bedömningen 2017).” IUCN:s röda lista över hotade arter: e.T41688A121229971, 2017. Scotson, L. et al. ”Helarctos .” IUCN:s röda lista över hotade arter: e.T9760A123798233, 2017.malayanus (errataversion publicerad 2018) Swaisgood, R., D. Wang och F. Wei.”Ailuropoda melanoleuca (errata version publicerad 2017).” IUCN:s röda lista över hotade arter: e.T712A12174566, 2016. Wiig, Ø. et al. ”Ursus maritimus.” IUCN:s röda lista över hotade arter: e.T22823A14871490, 2015.