Fakta om den magnifika kungsörnen

Kungsörnen (Aquila chrysaetos) är en stor dagaktiv rovfågel vars utbredningsområde sträcker sig över den holarktiska regionen (en region som omger Arktis och omfattar områden inom det norra halvklotet som Nordamerika, Europa, norra Afrika och norra Asien). Kungsörnen är bland de största fåglarna i Nordamerika. De är bland de mest populära av nationella emblem av världen (de är nationalfågeln i Albanien, Österrike, Mexiko, Tyskland och Kazakstan).

Snabbt Fakta: Golden Eagle

  • Vetenskapligt namn: Aquila chrysaetos
  • Allmänning Namn: kungsörn
  • Basic Animal Group: Fågel

    Storlek: 2,5 till 3 fot lång, ett vingspann på 6,2 till 7,4 fot

  • Vikt: 7,9 till 14,5 pund
  • Livslängd: 30 år
  • Diet: Köttätare
  • Village: Mexiko genom västra Nordamerika till Alaska med enstaka framträdanden i öster; Asien, norra Afrika och Europa.

    Befolkning: Global avelspopulation är 300 000

    Bevarande Status: Minsta oro

    Beskrivning

    Kungsörn har kraftfulla klor och en stark, krokig näbb. Deras fjäderdräkt är mestadels mörkbrun. Vuxna har en glänsande, gyllene färg av fjädrar på kronan, nacken och sidorna av ansiktet. De har mörkbruna ögon och långa, breda vingar. Deras svans är ljusare, gråbrun liksom undersidan av deras vingar. Unga kungsörnar har vita fläckar vid svansbasen såväl som på vingarna.

    Sett i profil verkar kungsörnshuvuden relativt små medan svansen verkar ganska lång och bred. Deras ben är fjädrade i hela längden, ända till tårna. Kungsörn förekommer antingen som ensamma fåglar eller finns i par.

    Anton Petrus/Getty Images

    Habitat och utbredning

    Kungsörnar bebor ett brett område som sträcker sig över hela norra halvklotet och inkluderar Nordamerika, Europa, norra Afrika och de norra delarna av Asien. I USA är de vanligare i den västra halvan av landet och upptäcks endast sällan i de östra staterna.

    Kungsörnar föredrar öppna eller delvis öppna livsmiljöer som t.ex. som tundra, gräsmarker, glesa skogsmarker, buskmarker och barrskogar. De bebor i allmänhet bergsområden upp till 12 000 fot i höjd. De bor också i kanjonområden, klippor och bluffar. De häckar på klippor och i klipphällar i gräsmarker, buskmarker och andra liknande livsmiljöer. De undviker stads- och förortsområden och bebor inte täta skogar.

    Kungsörn vandrar korta till medellånga avstånd. De som häckar i de yttersta nordliga delarna av sitt utbredningsområde migrerar längre söderut under vintern än de som bor på lägre breddgrader. Där klimatet är mildare under vintern, är kungsörnar bosatta året runt.

    Diet och beteende

    Kungsörnar livnär sig på en mängd olika däggdjursbyten, såsom kaniner, harar, markekorrar, murmeldjur, spetshorn, prärievargar, rävar, rådjur, bergsgetter och stenbockar. De är kapabla att döda stora djurbyten men livnär sig vanligtvis på relativt små däggdjur. De äter också reptiler, fiskar, fåglar eller kadaver om andra byten är knappa. Under häckningssäsongen kommer kungsörnspar att jaga tillsammans när de jagar smidiga byten som jackkaniner.

    Kungsörnar är smidiga fåglar rovdjur som kan dyka i imponerande hastigheter (så mycket som 200 miles per timme). De dyker inte bara för att fånga byten utan också i territoriella och uppvaktande uppvisningar samt regelbundna flygmönster.

    Reproduktion och avkomma

    Kungsörnar bygger bon av pinnar, växtlighet och andra material som ben och horn. De fodrar sina bon med mjukare material som gräs, bark, mossor eller löv. Kungsörnar underhåller och återanvänder ofta sina bon under flera år. Bo är vanligtvis placerade på klippor men är ibland också placerade i träd, på marken eller på höga konstgjorda strukturer (observationstorn, häckningsplattformar, elektriska torn).

    Bonen är stora och djupa, ibland så mycket som 6 fot breda och 2 fot höga. De lägger mellan 1 och 3 ägg per koppling och ägg ruvar i cirka 45 dagar. Efter kläckningen stannar ungar i nästa i cirka 81 dagar.

    W. Perry Conway/Getty Images

    Bevarandestatus

    Det finns stora och stabila populationer av kungsörnar på flera platser runt om i världen, och därmed har arten statusen ”Minst oro”. Mycket av anledningen till deras framgång är resultatet av bevarandeprojekt för att skydda både fåglarna och deras livsmiljöer. Kungsörnen har varit en federalt skyddad art sedan 1962, och flera internationella grupper ägnar sig åt kungsörnarnas och örnarnas välfärd i allmänhet.

    Skallig eller kungsörn?

    Unga havsörnar ser väldigt lika ut som kungsörnar . De är ungefär lika stora med ett liknande vingspann, och tills vithövdarna når ungefär ett års ålder har de samma bruna fjädrar som täcker hela kroppen. Unga havsörnar har fläckiga underbukar, och de lyser inte på samma sätt som kungsörnar gör – men det är svårt att upptäcka dessa skillnader hos en fågel som flyger.

      Det är inte förrän efter deras första levnadsår som vithövdad örnar börjar visa sina distinkta områden av vit fjäderdräkt. På grund av denna likhet är det vanligt att fågelskådare (särskilt i den östra delen av USA) tror att de har sett en kungsörn när de faktiskt har sett en ung (och vanligare) skallig örn.

      Källor

      ”Kungsörn.” National Geographic, 24 september 2018, www.nationalgeographic.com/animals/birds/g/golden-eagle/.

      ”Kungsörn.” San Diego Zoo Globala djur och växter, animals.sandiegozoo.org/animals/golden-eagle.

      ”Golden Eagle Demografi.” American Eagle Foundation, www.eagles.org/what-we-do/educate/learn-about-eagles/golden-eagle-demographics/#toggle-id-2.

      ”Är den kungsörnen faktiskt en skallig örn?” Audubon, 3 juli 2018, www.audubon.org/news/is-golden-eagle-actually-bald-eagle.

    Lämna ett svar

    Relaterade Inlägg