Fakta om Okapi, skogsgiraffen

Okapi (Okapia johnstoni) har ränder som en zebra, men den är faktiskt en medlem av familjen Giraffidae. Den är närmast besläktad med giraffen. Liksom giraffer har okapis långa, svarta tungor, hårklädda horn som kallas ossicones och en ovanlig gång att trampa med fram- och bakbenen på en sida i taget. Okapis är dock mindre än giraffer och bara hanarna har ossikoner

Snabbfakta: Okapi

Vetenskapligt namn: Okapia johnstoni

Vanliga namn: Okapi, skogsgiraff, zebragiraff, kongolesisk giraff

Basic Animal Group: Däggdjur

  • Si ze:
  • 5 fot lång vid axeln

  • Vikt: 440-770 pund
  • Livslängd: 20-30 år
  • Diet: Växtätare
  • Habitat: Demokratiska republiken Kongo
  • Befolkning:

    Färre än 10 000

    Bevarandestatus: Utrotningshotad

    Beskrivning

    Okapi är cirka 4 fot 11 tum hög vid axeln, är cirka 8 fot 2 tum lång och väger mellan 440 och 770 pund. Den har stora, flexibla öron, en lång hals och vita ränder och ringar på benen. Arten uppvisar sexuell dimorfism. Honor är ett par centimeter längre än hanar, rödaktiga och har hårstrån på huvudet. Hanar är chokladbruna och har hårklädda ossikoner på huvudet. Både hanar och honor har gråa ansikten och strupar.

    Okapis har långa tungor. Hanar har hornliknande utväxter på huvudet. Andra Boda / EyeEm / Getty Images

    Livsmiljö och distribution

    Okapis är infödda i trädkronor i Demokratiska republiken Kongo och Uganda. Men arten är nu utrotad i Uganda. Okapis kan finnas i skogar på höjder mellan 1 600 och 4 000 fot, men de kommer inte att stanna kvar i livsmiljöer nära mänskliga bosättningar.

    Okapis bor i regnskogarna i Demokratiska republiken Kongo. U. Schröter / Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0

    Diet

    Okapis är växtätare. De livnär sig på regnskogens underliggande lövverk, inklusive gräs, ormbunkar, svampar, trädlöv, knoppar och frukt. Okapis använder sina 18-tums tungor för att leta efter växter och ansa sig själva.

    Beteende

    Förutom avel är okapis ensamma djur. Honor vistas inom små hemområden och delar gemensamma avföringsplatser. Hanar migrerar kontinuerligt över sina stora områden och använder urin för att markera territorium när de rör sig.

    Okapis är mest aktiva under dagtid, men kan söka föda några timmar under mörker. Deras ögon innehåller ett stort antal stavceller, vilket ger dem utmärkt mörkerseende.

    Baby Okapi i San Diego Zoo Safari Park.

    Ken Bohn/San Diego Zoo Safari Park

    Reproduktion och avkomma

    Parning kan ske när som helst på året, men honor föder bara barn vartannat år. Brunst och brunst uppstår var 15:e dag. Hanar och honor uppvaktar varandra genom att cirkla, slicka och lukta på varandra. Dräktigheten varar 440 till 450 dagar och resulterar i en enda kalv. Kalven kan stå inom 30 minuter efter födseln. Kalvar liknar sina föräldrar, men de har långa manar och långa vita hårstrån i sina ränder. Honan gömmer sin kalv och ammar den sällan. Kalvar kanske inte gör avföring under de första månaderna efter födseln, förmodligen för att hjälpa dem att gömma sig från rovdjur. Kalvarna avvänjas vid 6 månaders ålder. Honor når könsmognad vid 18 månader, medan hanar utvecklar horn efter ett år och är mogna vid 2 års ålder. Okapis genomsnittliga livslängd är mellan 20 och 30 år.

    Imran Azhar / Getty Images

    Bevarandestatus

    Internationella unionen för bevarande av natur och naturresurser (IUCN) klassificerar okapis bevarandestatus som ”utrotningshotad”. ” Beståndet har minskat dramatiskt, så det kan finnas färre än 10 000 djur kvar i naturen. Det är svårt att räkna okapis på grund av deras livsmiljö, så populationsuppskattningar baseras på dyngundersökningar.

    Hot

    Okapi-befolkningen ödelades av ett decenniumlångt inbördeskrig i deras livsmiljö. Även om de är skyddade enligt kongolesisk lag, tjuvjas okapis för bushmeat och deras skinn. Andra hot inkluderar förlust av livsmiljöer från gruvdrift, mänsklig bosättning och avverkning.

      Medan okapis står inför allvarliga hot i sin naturliga livsmiljö, samarbetar Okapi Conservation Project med Association of Zoos and Aquariums för att bevara arten. Runt 100 okapis bor i djurparker. Några av de djurparker som deltar i programmet är Bronx Zoo, Houston Zoo, Antwerpen Zoo, London Zoo och Ueno Zoo.

      Källor

      Hart, JA och TB Hart. ”Okapi (Okapia johnstoni) i Ituri-skogen i Zaire: Food Limitation in a Rain-Forest Herbivore.” Symposium för Zoological Society of London. 61: 31–50, 1989.

      Kingdon, Jonathan. Afrikas däggdjur (1:a upplagan). London: A. & C. Black. s. 95–115, 2013. ISBN 978-1-4081-2251-8.

    • Lindsey, Susan Lyndaker; Green, Mary Neel; Bennett, Cynthia L. The Okapi: Mysterious Animal of Congo-Zaire. University of Texas Press, 1999. ISBN 0292747071.

    • Mallon, D.; Kümpel, N.; Quinn, A.; Shurter, S.; Lukas, J.; Hart, JA; Mapilanga, J.; Beyers, R.; Maisels, F.. Okapia johnstoni. IUCN:s rödlista över hotade arter 2015: e.T15188A51140517. doi:10.2305/IUCN.UK.2015-4.RLTS.T15188A51140517.en

      Sclater, Philip Lutley. ”På en till synes ny art av zebra från Semliki-skogen.” Proceedings of the Zoological Society of London. v.1: 50–52, 1901.

    Lämna ett svar

    Relaterade Inlägg