den fennek ( Vulpes Zerda ) är känd för sina enorma öron och minimala storlek. det är den minsta medlem av canid (hund) familj. Huruvida fennec hör verkligen i släktet Vulpes debatteras, eftersom den har färre kromosomparen än andra räv arter, bor i förpackningar medan andra rävar är ensam och har olika doftkörtlar. Ibland Fennec rävar är kända av det vetenskapliga namnet Fennecus Zerda . Dess gemensamma namnet kommer från Berber-arabiska ordet fanak , vilket organ
Snabba fakta ”räv.”: fennek
- vetenskapligt namn : Vulpes Zerda
- gemensam Names : Fennec räv, fennec
- Basic Animal Group : däggdjur
- Storlek : 9,5-16 tum kropp plus en 7-12 tum svans
- Vikt: 1,5-3,5 pounds
- Livslängd : 10-14 år
- Diet : Omnivore
- Livsmiljö: Nordafrika och Saharaöknen
- Population : Stabil
- Conservation Status : Livskraftig
Beskrivning
Den fennek främsta kännetecken är dess stora öron, som kan mäta 6 inches . Öronen hjälper räven identifiera offer på natten och avleda värme under dagen. Räven är liten, med en kropp som sträcker sig från 9 till 16 inches i längd, plus en buskiga 7 till 12 tum svans. Vuxna väger mellan 1,5 och 3,5 pounds.
Den fennec s tjock päls är gräddfärgade med en svart-spets svans. Den fluffiga päls isolerar räven mot temperaturer som sträcker sig från under fryspunkten på natten för att över 100 F under dagen. Fur täcker deras tassar, skydda dem från att bli bränd av het sand och förbättra grepp på skiftande sanddyner. Fennec rävar saknar mysk körtlar finns i andra räv arter, men har körtlar på sina stjärt tips som ger en musky lukt när räven är överraskad.
Habitat och Distribution
Fennec rävar bor i Nordafrika och Asien. De sträcker sig från Marocko till Egypten, söderut till norra Niger, och österut till Israel och Kuwait. Rävarna är mest hemma i sanddyner, men de kommer att leva där marken packas också.
Diet
Rävar är allätare. Fennec rävar är nattliga jägare som använder sina känsliga öron för att upptäcka rörelse av små underjordiska byte. De äter gnagare, insekter, fåglar och deras ägg, samt frukt och andra växter. Fennecs kommer att dricka fritt vatten, men inte kräver det. De får sitt vatten från mat, plus gräva i marken orsakar daggbildning att djuren kan slicka.
Beteende
Fennec rävar kommunicerar med användning av en mängd olika ljud, inklusive en spinnande liknar i som en katt. Manlig markera revir med urin.
Andra räv arter är mestadels ensamma, men Fennec rävar är mycket social. Den grundläggande sociala enheten är en hoppassat par och deras avkomma för nuvarande och föregående år. Gruppen lever i utarbeta dens grävde i sand eller packad jord.
Reproduktion och Avkomma
Fennec rävar parar en gång om året i januari och februari och föda i mars och april. Dräktigheten varar vanligtvis mellan 50 och 52 dagar. Den kvinnliga eller vixen föder i den till en kull på en till fyra satser. En födelse är satsens slutna ögon och öronen viks över. Kits är avvanda med 61 till 70 dagars ålder. De manliga matar kvinnliga medan hon ta hand om de unga. Fennec rävar blir könsmogna runt nio månaders ålder och livskamrat. De har en medellivslängd på 14 år i fångenskap och tros leva ungefär 10 år i det vilda.
Bevarandestatus
IUCN klassificerar fennek bevarandestatus som ”minst oro.” Rävarna är fortfarande rikligt i de flesta av deras sortiment, så befolkningen kan vara stabil. Arten är upptagen i CITES-bilaga II för att skydda rävar från internationell handel missbruk.
hot
räven mest betydande naturliga rovdjur är berguv. Fennecs jagas för päls och fångade för sällskapsdjur handeln. Men kommer den mest betydande hot från mänsklig bosättning och kommersialisering av Sahara. Många rävar dödas av fordon, plus att de kan drabbas av förlust av livsmiljöer och nedbrytning.
Fennec rävar och Humans
den fennec räv är den nationella djur av Algeriet. På vissa ställen är det lagligt att hålla Fennec rävar som husdjur. Även om det inte riktigt tama, de kan tämjas. Liksom andra rävar, kan de gräva under eller klättra över de flesta höljen. De flesta hund vaccinationer är säkra för Fennecs. Även natt av naturen, Fennec rävar (som katter) anpassa sig till mänskliga scheman.
Källor
- Alderton, David. rävar, vargar, och vilda hundar av världen . London: Blandford, 1998. ISBN 081605715X .
- adelsman, Marc Tyler. Rävar . Benchmark Books (NY). pp. 35-36, 2007. ISBN 978-0-7614-2237-2.
- Sillero-Zubiri, Claudio; Hoffman, Michael; Mech, Dave. Canids: rävar, vargar, schakaler och hundar: Status Survey och bevarande handlingsplanen . World Conservation Union. pp. 208-209, 2004. ISBN 978-2-8317-0786-0.
- Wacher, T., Bauman, K. & Cuzin, F. Vulpes Zerda . IUCN röda lista över hotade arter 2015: e.T41588A46173447. doi: 10,2305 / IUCN.UK.2015-4.RLTS.T41588A46173447.en