Fascinerande fakta om hornuggla

Stor hornuggla (Bubo virginianus) är en stor art av äkta ugglor som lever i många delar av norra och Sydamerika. Dessa nattaktiva fågeljägare tar ett brett utbud av byten inklusive däggdjur, andra fåglar, reptiler och amfibier.

Snabbfakta: Stora hornugglor

Vetenskapligt namn: Bubo virginianus

Allmänna namn: Stor hornuggla, tutuggla

  • Grunddjursgrupp: Fågel
  • Storlek: 17–25 tum lång; vingspann till fem fot

    Vikt:

    3,2 pund

    Livslängd: 13 år

    Diet: Köttätare

  • Livsmiljö: Boreala skogar i Nord- och Sydamerika
  • Befolkning: Okänd, stabil under de senaste 40 åren i Nordamerika

  • Bevarandestatus: Minsta bekymmer
  • Beskrivning

    Stora hornugglor beskrevs först år 1788 av Johann Friedrich Gmelin, en tysk naturforskare som gav ut den 13:e upplagan av ”Systema Naturae” av Carolus Linnaeus. Den utgåvan inkluderade en beskrivning av den stora hornugglan och gav den det vetenskapliga namnet Bubo virginianus eftersom arten först observerades i Virginia-kolonierna.

    Ibland kallade tutugglor, stora hornugglor varierar i längd från 17 till 25 tum, har ett vingspann på upp till fem fot och en genomsnittlig vikt på 3,2 pund. De är den näst tyngsta ugglan i Nordamerika (efter Snowy Owl), och de är kraftfulla jägare som kan greppa och krossa en fullvuxen kanin: deras klor bildar en oval mellan 4–8 tum i diameter. Det finns en god chans att du har hört hoo-hoo-hoo rop från hornugglan om du har tillbringat någon tid i skogen på natten; unga stora hornugglor kommer att väsa eller skrika, särskilt när de blir störda eller rädda.

    Egenskaper som är avgörande för deras jaktframgång inkluderar stora ögon, utmärkt hörsel och tyst flygning . Deras ögon är anpassade för mörkerseende men är relativt orörliga, riktade framåt. För att kompensera är deras halskotor ganska flexibla, vilket gör att ugglor kan vända huvudet över 180 grader.

    Storhornsugglor har framträdande örontossar ovanpå huvudet, en av flera ugglor arter som har örontossar. Forskare är oense om funktionen hos dessa örontossar: Vissa föreslår att örontossarna fungerar som kamouflage genom att bryta konturen av ugglans huvud, medan andra tyder på att tofsarna tjänar någon roll i kommunikation eller igenkänning, vilket gör att ugglorna kan förmedla något slags signaler till varandra. Experter är dock överens om att örontossarna inte spelar någon roll för hörseln.

    Eftersom de förblir i stort sett inaktiva under dagen, är hornugglor kryptiskt färgade – det vill säga deras färg är fläckig så att de kan smälta in i omgivningen medan de vilar. De har en rostbrun färgad ansiktsskiva och vita fjädrar på hakan och halsen. Deras kropp är en fläckig grå och brun färg ovanför och stängd på magen.

    NNehring / Getty Images

    Habitat och utbredning

    Hornugglor upptar det mest omfattande utbudet av alla ugglor, inklusive de flesta boreala skogar i Nord- och Sydamerika, från Alaska och Kanada, söderut över hela USA och Mexiko, till Norra delarna av Sydamerika och i hela Patagonien.

    Eftersom de tycker att jakt är lite svårt i tjocka skogar och buskar föredrar ugglor livsmiljöer med öppna gläntor nära sekundära skogsmarker och trädkantade ängar och strängar. De anpassar sig också väl till människomodifierade miljöer, jordbruksfält och förortsområden där det finns platser att sitta på och öppna fält att jaga i.

    Diet och beteende

    Stora hornugglor är köttätare som äter ett mycket brett utbud av byten. Liksom alla ugglor äter dessa fascinerande köttätare sitt byte hela och får sedan upp ”pellets” som innehåller päls och krossade ben. Vanligtvis aktiva på natten, de upptäcks också ibland under sen eftermiddag eller under timmarna runt gryningen.

    Dessa unika och vackra fåglar föredrar att äta kaniner och harar men nöjer sig med alla små däggdjur, fåglar, reptiler eller amfibier som kommer inom dess räckhåll. De är det enda djur som livnär sig på skunks; de jagar också fåglar som amerikanska kråkor, pilgrimsfalkholkar och fiskgjuse. De kräver i genomsnitt 2–4 uns kött per dag; större djur avlivas och kan utfodras i flera dagar.

    Reproduktion och avkomma

    Stora hornugglor häckar under månaderna januari och februari. Under parningstiden tutar hanar och honor med hornugglor fram och tillbaka till varandra i en duett. Deras parningsritualer inkluderar också att böja sig för varandra och gnugga näbbar. När de är redo att häcka bygger de inte sitt eget bo utan söker istället upp befintliga platser som andra fåglars bon, ekorrbon, trädhål, springor i klippor och skrymslen i byggnader. Några stora hornugglor parar sig i många år.

    Koppling storleken varierar med latitud, väder och mattillgång, men i allmänhet är det två eller tre ägg. När byten är tillgänglig börjar häckningen tidigare på året; i magrare år, häckning är senare och ibland kommer ugglor inte lägga ägg under mycket fattiga år.

    Stan Tekiela Författare / Naturforskare / Wildlife Photographer / Getty Images

    Bevarandestatus

    Stora hornugglor är långlivade fåglar, kända för att leva typiskt 13 år i naturen och har varit kända för att leva så länge som 38 år i fångenskap . Deras största hot kommer från människors aktiviteter, som skjuter och fäller ugglor, men som också bygger högspänningsledningar och stöter på ugglor med sina bilar. Ugglor har få naturliga rovdjur men dödas ibland av medlemmar av sin egen art eller av nordlig hök, en art som ofta kämpar med ugglorna om tillgängliga häckningsplatser.

      International Union for Conservation of Nature (IUCN) klassar den stora hornugglan som minsta oro.

      Källor

      Armstrong, Aaron. ”Eagles, Owls, and Coyotes (Oh My!): Tafonomisk analys av kaniner och marsvin som matas till fångna rovfåglar och prärievargar.” Journal of Archaeological Science: Reports 5 (2016): 135–55. Skriva ut.

      ”Bubo virginianus.” BirdLife International. IUCN:s röda lista över hotade arter 2018: e.T61752071A132039486, 2018.

      Newton, Ian. ”Kapitel 19: Irruptiva migrationer: ugglor, rovfåglar och vattenfåglar.” Fåglarnas migrationsekologi. Ed. Newton, Ian. Oxford: Academic Press, 2007. 563–86. Skriva ut.

      Smith, Dwight G. ”Wild Bird Guides: Great Horned Owl.” Mechanicsburg, Pennsylvania: Stackpole Books, 2002.

    Lämna ett svar

    Relaterade Inlägg