Fascinerande Red Fox-fakta (Fakta om Rödräven)

Rödräven (Vulpes vulpes) är känd för sin lyxiga päls och lekfulla upptåg. Rävar är hunddjur, så de är släkt med hundar, vargar och prärievargar. Men anpassningen till ett nattligt liv har också gett rödräven vissa kattegenskaper.

Snabbfakta: Rödräven

  • Vetenskapligt namn: Vulpes vulpes
  • Allmänt namn: Röd räv
  • Grunddjursgrupp: Däggdjur
  • Storlek: 56-78 tum
  • Vikt: 9-12 pund
  • Livslängd: 5 år
  • Diet: Allätare
  • Habitat: norra halvklotet och Australien
  • Population: Miljoner
  • Bevarandestatus: Minsta bekymmer

Beskrivning

Trots deras vanliga namn, inte helt röda rävar är röda. Rödrävens tre huvudfärger är röd, silver/svart och kors. En rödräv har rostig päls med mörkare ben, vit mage och ibland en svans med vit spets.

Hanar (kallade hundar) och honor (kallade vixens) uppvisar lätt sexuell dimorfism. Vixens är något mindre än hundar, med mindre skallar och större hundtänder. I genomsnitt mäter en hane 54 till 78 tum och väger 10 till 12 pund, medan en hona varierar från 56 till 74 tum i längd och väger 9 till 10 pund.

Rödräven har en långsträckt kropp och en svans som är över halva kroppen längd. Räven har spetsiga öron, långa hörntänder och ögon med vertikala slitsar och ett nictiterande membran (som en katt). Det finns fem siffror på var och en av framtassarna och fyra på baktassarna. Rävens skelett liknar en hunds, men räven är lättare byggd, med spetsig nosparti och smala hundtänder.

Habitat och utbredning

Rödräven sträcker sig över norra halvklotet till Centralamerika, Nordafrika och Asien. Den lever inte på Island, i vissa öknar eller i de extrema polarområdena i Arktis och Sibirien. Rödräven introducerades till Australien på 1830-talet. Arten är förbjuden från Nya Zeeland enligt Hazardous Substances and New Organisms Act från 1996.

 

Där jorden tillåter, gräver rävar hålor, där de lever och föder sina ungar. De tar också övergivna hålor gjorda av andra djur eller delar ibland med dem. Till exempel kommer rävar och grävlingar att leva tillsammans i en form av ömsesidighet där räven ger matrester som tas tillbaka till hålan medan grävlingen håller området rent.

Diet

Rödräven är allätare. Dess föredragna byte inkluderar gnagare, kaniner och fåglar, men det kommer att ta små klövdjur, som lamm. Den äter också fisk, insekter, ödlor, amfibier, små ryggradslösa djur, frukt och grönsaker. Urbana rödrävar accepterar lätt husdjursmat.

Rävar är rov på människor, stora ugglor, örnar, lodjur, karakaler, leoparder, pumor, bobcats, vargar och ibland andra rävar. Vanligtvis samsas rödräven med huskatter, hyenor, schakaler och prärievargar.

Beteende

Rävar är mycket högljudda djur. Vuxna gör 12 sångljud över fem oktaver. Röda rävar kommunicerar också med hjälp av doft, markering av territorium och till och med tömma matfack med urin eller avföring.

Rävar jagar främst före gryningen och efter skymningen. Deras ögon har ett tapetum lucidum för att hjälpa till med synen i svagt ljus, plus att de har ett akut hörselsinne. Rödräven kastar sig på byte från ovan och använder sin svans som roder. Svansen, även känd som en ”borste”, täcker räven och hjälper den att hålla sig varm i kallt väder.

Reproduktion och avkomma

Under större delen av året är rödrävar ensamma och lever i det fria. Men på vintern uppvaktar de, parar sig och söker hålor. Vixen når könsmognad så tidigt som 9 eller 10 månader, så de kan bära en kull vid ett års ålder. Hanar mognar senare. Efter parning varar dräktighetsperioden cirka 52 dagar. Vixen (rävhonan) föder cirka fyra till sex kit, även om antalet ungar kan vara så högt som 13.
De fluffiga bruna eller grå kiten föds blinda, döva och utan tänder. Vid födseln väger de bara 2 till 4 uns med 5 till 6 tums kroppar och 3 tums svansar.
Nyfödda rävar kan inte reglera sin temperatur, så deras mamma stannar hos dem medan rävhanen eller en annan räv kommer med mat. Satsen föds med blå ögon som ändras till bärnsten efter cirka två veckor. Kit börjar lämna hålan vid 3 till 4 veckors ålder och avvänjas vid 6 till 7 veckor. Deras pälsfärg börjar förändras vid 3 veckors ålder, med skyddshår som dyker upp efter 2 månader. Medan rödrävar kan leva 15 år i fångenskap, överlever de vanligtvis 3 till 5 år i naturen.
Bevarandestatus

 

IUCN klassificerar rödrävens bevarandestatus som ”minst oroande”. Artens population förblir stabil även om räven jagas för sport och päls och dödas som skadedjurs- eller rabiesbärare.

Röda rävar och människor

Stabiliteten hos rödrävspopulationen är knuten till rävens anpassning till mänskliga intrång. Rävar koloniserar framgångsrikt förorts- och stadsområden. De rensar avfall och tar emot mat som lämnas åt dem av människor, men går ofta till landsbygden för att jaga.

Generellt gör rödrävar fattiga husdjur eftersom de är destruktiva för hem och markerar områden med doft. De kan dock bilda starka band med människor, katter och hundar, särskilt om domesticeringen börjar innan räven når 10 veckors ålder.

På vissa ställen är det lagligt att ha en rödräv som husdjur.

Den ryske genetikern Dmitry Belyayev födde selektivt upp silvermorphröda rävar för att utveckla en äkta domesticerad räv. Med tiden utvecklade dessa rävar fysiska egenskaper hos hundar, inklusive krullade svansar och diskettöron.

Medan rävjakten för sport har minskat över tid, är djuret fortfarande viktigt för pälshandeln. Rävar dödas också för att de hyser smittsamma sjukdomar som rabies och för att de jagar tama och vilda djur. Rävar, som vargar, kan fortsätta att döda byten utöver vad de behöver äta.

Källor

Harris, Stephen. Stadsrävar. 18 Anley Road, London W14 OBY: Whittet Books Ltd. 1986. ISBN 978-0905483474.

Hoffmann, M. och C. Sillero-Zubiri. Vulpes vulpes. IUCN:s röda lista över hotade arter. 2016: e.T23062A46190249. 2016. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-1.RLTS.T23062A46190249.en

Jägare, L. Världens köttätare. Princeton University Press. sid. 106. 2011. SBN 978-0-691-15227-1.

Iossa, Graziella; et al. ”Kroppsmassa, territoriumstorlek och livshistorisk taktik hos en socialt monogam hund, rödräven Vulpes vulpes.” Journal of Mammalogy. 89 (6): 1481–1490. 2008. doi:10.1644/07-mamm-a-405.1

Nowak, Ronald M. Walker’s Mammals of the World. 2. JHU Tryck. sid. 636. 1999. ISBN 978-0-8018-5789-8ö

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg