Den röda pandan (Ailurus fulgens) är ett lurvigt däggdjur med en frodig röd päls, en buskig svans, och ett maskerat ansikte. Även om både den röda pandan och jättepandan bor i Kina och äter bambu är de inte nära släktingar. Jättepandan är närmare släkt med en björn, medan den röda pandans anhöriga är en tvättbjörn eller skunk Forskare har länge diskuterat den röda pandans klassificering; för närvarande är varelsen den enda medlemmen i familjen Ailuridae.
Snabbfakta: Röd panda
- Vetenskapligt namn: Ailurus fulgens
- Allmänt namn: Röd panda
- Djurgrupp: Däggdjur
- Storlek: 20-25 tums kropp; 11-23 tums svans
- Vikt: 6,6-13,7 pund
- Diet : Allätare
- Livslängd: 8-10 år
- Habitat: sydvästra Kina och östra Himalaya
- Befolkning: Hundratals
- Bevarandestatus: Utrotningshotad
Beskrivning
En röd panda är ungefär lika stor som en tamkatt. Dess kropp sträcker sig från 20 till 25 tum och svansen är 11 till 23 tum. Hanar är något tyngre än honor, med den genomsnittliga vuxna pandan som väger 6,6 till 13,7 pund.
En röd panda har rödaktig päls , ett maskerat ansikte och en bandad svans. Feng Wei Photography / Getty Images
Den röda pandans rygg har mjuk, rödbrun päls. Dess mage och ben är mörkbruna eller svarta. Pandans ansikte har distinkta vita markeringar, något som liknar en tvättbjörns. Den buskiga svansen har sex ringar, som fungerar som kamouflage mot träd. Tjock päls täcker djurets tassar och skyddar dem från kylan från snö och is.
En röd pandas kropp är anpassad för matning på bambu. Dess framben är kortare än bakbenen, vilket ger den en vaglande promenad. Dess böjda klor är halvt infällbara. Liksom jättepandan har den röda pandan en falsk tumme som sträcker sig från dess handledsben som hjälper till att klättra. Den röda pandan är en av endast ett fåtal arter som kan rotera anklarna för att kontrollera en nedstigning med huvudet från ett träd.
Habitat och utbredning
Röd panda fossiler har hittats så långt bort som till Nordamerika, men idag finns djuret bara i de tempererade skogarna i sydvästra Kina och östra Himalaya. Grupper är geografiskt åtskilda från varandra och delas in i två underarter. Den västra röda pandan (A. f. fulgens) lever i den västra delen av området, medan Styans röda panda (A. f. styani) bor i den östra delen. Styans röda panda tenderar att vara större och mörkare än den västra röda pandan, men pandans utseende är mycket varierande även inom en underart.
Diet
Ett intressant faktum om den röda pandan är att det är den enda icke-primat som är känt för att smaka konstgjorda sötningsmedel. Forskare spekulerar att förmågan hjälper djuret att identifiera en naturlig förening i mat med en liknande kemisk struktur, vilket påverkar dess diet.
Den röda pandan är anpassad för att tillbringa sina vakna timmar med att äta bambu.
Beteende
Röda pandor är territoriella och ensamma utom under parningssäsongen. De är crepuskulära och nattaktiva, tillbringar dagen med att sova i träd och använder natten för att markera territorium med urin och mysk och för att söka mat. De städar sig själva, ungefär som katter, och kommunicerar med twittrande ljud och visslingar.
Reproduktion och avkomma
Röda pandor blir könsmogna vid 18 månaders ålder och fullt mogna vid två eller tre års ålder. Parningssäsongerna sträcker sig från januari till mars, under vilka mogna pandor kan para sig med flera partners. Dräktigheten varar från 112 till 158 dagar. Honor samlar gräs och löv för att bygga ett bo några dagar innan de föder en till fyra döva och blinda ungar. Till en början tillbringar mamman all sin tid med ungarna, men efter en vecka börjar hon ge sig ut för att mata. Ungarna öppnar ögonen vid 18 dagars ålder och avvänjs vid sex till åtta månaders ålder. De stannar hos sin mamma tills nästa kull föds. Hanar hjälper bara till att fostra ungar om pandorna lever i mycket små grupper. I genomsnitt lever en röd panda mellan åtta och 10 år.
Bevarandestatus
IUCN har klassificerat den röda pandan som utrotningshotad sedan 2008. Världsomspännande befolkningsuppskattningar sträcker sig från 2500 till 20 000 individer. Uppskattningen är en ”bästa gissning” eftersom pandor är svåra att upptäcka och räkna i naturen. Artens population har minskat med cirka 50 procent under de senaste tre generationerna och förväntas fortsätta att minska i snabbare takt. Den röda pandan står inför flera hot, inklusive avskogning av bambu, ökad död från hundvalpsjuka på grund av mänskligt intrång, förlust av livsmiljöer och tjuvjakt för husdjurs- och pälshandeln. Över hälften av dödsfallen i röda panda är direkt relaterade till mänsklig aktivitet.
Avelsprogram i fångenskap vid flera djurparker hjälper till att skydda den röda pandans genetiska mångfald och öka medvetenheten om djuret. Rotterdam Zoo i Nederländerna förvaltar den internationella stamboken för den röda pandan. I USA har Knoxville Zoo i Knoxville, Tennessee, rekordet för det största antalet födslar av röd panda i Nordamerika.
Kan du ha en röd panda som husdjur?
Även om den röda pandan är söt och gosig och häckar bra i fångenskap, finns det flera anledningar till att den inte är ett vanligt husdjur. En röd panda behöver en enorm mängd färsk bambu varje dag. Det kräver en stor inhägnad, vaccination mot hundsjuka och loppbehandling (angrepp kan vara dödligt). Röda pandor använder analkörtlar för att markera territorium och producerar en stark lukt. Pandas är nattaktiva i fångenskap, så de interagerar inte mycket med människor. Även handuppfostrade röda pandor har varit kända för att bli aggressiva mot sina djurhållare.
Indiens före detta premiärminister Indira Gandhi förvarade röda pandor i en speciell inhägnad. De hade överlämnats till hennes familj som en gåva. Idag är det olämpligt (och ofta olagligt) att skaffa en röd panda som husdjur, men du kan hjälpa till med bevarandeinsatser i djurparker och i det vilda genom att ”adoptera” en panda från WWF eller Red Panda Network.
Källor
Glatston, A.; Wei, F.; Than Zaw & Sherpa, A. ”Ailurus fulgens”. IUCN:s röda lista över hotade arter, 2015. IUCN. doi:10.2305/IUCN.UK.2015-4.RLTS.T714A45195924.en
Glatston, AR Red Panda: Biology and Conservation of the First Panda. William Andrew, 2010. ISBN 978-1-4377-7813-7.
Glover, AM The Mammals of China and Mongolia. New York: American Museum of Natural History. s. 314–317, 1938.
Nowak, RM Walker’s Mammals of the World. 2 (sjätte upplagan). Baltimore: Johns Hopkins University Press. s. 695–696, 1999. ISBN 0-8018-5789-9.