Giraffer (Giraffa camelopardalis) är fyrbenta, fyrbenta klövdjur som strövar omkring på Afrikas savanner och skogsmarker Deras långa halsar, rikt mönstrade pälsar och stubbiga ossikoner på huvudet gör dem till de lättast att känna igen av alla djur på jorden.
Snabbfakta: Giraff
Allmänna namn: Nubisk giraff, retikulerad giraff, angolansk giraff, kordofan giraff, masaigiraff, sydafrikansk giraff, västafrikansk giraff, Rhodesian giraff och Rothschilds giraff Basic Animal Group: Däggdjur Vikt: 1 600–3 000 pund Befolkning: Okänd Tekniskt sett klassificeras giraffer som artiodactyler, eller jämntåade hovdjur – vilket placerar dem i samma däggdjursfamilj som valar, grisar, rådjur och kor, som alla utvecklats från en ”sista gemensamma förfader” som förmodligen levde någon gång under th eocen epok, för cirka 50 miljoner år sedan. Liksom de flesta artiodactyler är giraffer sexuellt dimorfa – det vill säga hanar är betydligt större än honor, och ”ossikonerna” ovanpå deras huvuden har ett lite annorlunda utseende. När de är fullvuxna kan giraffhanar nå en höjd av nästan 20 fot—de flesta av som naturligtvis tas upp av detta däggdjurs långsträckta hals – och väger mellan 2 400 och 3 000 pund. Honor väger mellan 1 600 och 2 600 pund och är cirka 16 fot långa. Det gör giraffen till det högsta levande djuret på jorden. Anton Petrus / Getty Images Arter och underarter Traditionellt tillhör alla giraffer samma släkte och art, Giraffa camelopardalis. Naturforskare har känt igen nio separata underarter: den nubiska giraffen, den retikulerade giraffen, den angolanska giraffen, den kordofan giraffen, masaigiraffen, den sydafrikanska giraffen, den västafrikanska giraffen, den rhodesiska giraffen och Rothschilds giraff. giraff. De flesta djurparksgiraffer är antingen den nätformade eller Rothschild-varianten, som är ungefär jämförbara i storlek men kan särskiljas av mönstren på deras rockar. Den tyske ekologen Axel Janke har hävdat att multi- lokal DNA-analys av giraffs genetiska struktur visar att det faktiskt finns fyra separata giraffarter: Nordgiraff (G. cameloparalis, och inklusive nubiska och Rothschilds, med Korofan och västafrikansk som underart), Giraff med nät (G. reticulata), Masai giraff ( G. tippelskirchi, nu känd som Rhodesian eller Thornicrofts giraff), ochSödra giraff (G. giraffa, med två underarter, angolanska och sydafrikanska giraffer). Dessa förslag accepteras inte av alla forskare. Livsmiljö Giraff sortiment i det vilda i hela Afrika, men finns oftast i kombinerade savanner och skogar. De är sociala varelser som mestadels lever i en av två typer av flockar: vuxna honor och deras avkommor, och ungkarlsflockar. Det finns också isolat, hantjurar som lever ensamma. Den vanligaste besättningen består av vuxna honor och deras kalvar, och ett fåtal hanar – dessa är vanligtvis mellan 10 och 20 individer, även om vissa kan bli så stora som 50. Typiskt är sådana besättningar jämlika, utan tydliga ledare eller hackordning. Studier visar att giraffkor stannar i samma grupp minst så länge som sex år. Yann Arthus-Bertrand / Getty Images Diet och beteende Giraffer lever på en varierande vegetarisk kost som inkluderar blad, stjälkar, blommor och frukter. Liksom kameler behöver de inte dricka dagligen. De har en varierad kost som kan innehålla så mycket som 93 olika växtarter; men vanligtvis utgör bara ett halvt dussin av dessa växter 75 procent av deras sommardieter. Huvudväxten varierar mellan medlemmar av akaciaträdet; giraffer är det enda rovdjuret för akaciaträd över 10 fot höga. Bevarandestatus Giraffer klassas som sårbara av International Union for Conservation of Nature (IUCN), på grund av pågående förlust av livsmiljöer (avskogning, omvandling av markanvändning, utvidgning av jordbruket och mänsklig befolkningstillväxt), civila oroligheter (etniska våld, rebellmilis, paramilitära och militära operationer), illegal jakt (tjuvjakt) och ekologiska förändringar (klimatförändringar, gruvverksamhet). Carter, Kerryn D., et al. ”Sociala nätverk, långsiktiga föreningar och åldersrelaterad sällskap hos vilda giraffer.” Djurens beteende 86,5 (2013): 901–10. Skriva ut. Dagg, Anne Innis. ”Giraff: Biologi, beteende och bevarande.” Cambridge: Cambridge University Press, 2014. Fennessy, Julian, et al. ”Multi-Locus-analyser avslöjar fyra giraffarter istället för en.” Current Biology 26.18 (2016): 2543–49. Skriva ut. Lee, DE och MKL Strauss. ”Giraffdemografi och befolkningsekologi.” Referensmodul i jordsystem och miljövetenskap. Elsevier, 2016. Tryck. Beskrivning
Unga ungkarlshanar som är gamla nog att klara sig själva bildar tillfälliga flockar på mellan 10 och 20, i huvudsak träningsläger där de leker och utmanar varandra innan de lämnar gruppen för att bli isolater. De övar på vad vuxna hanar gör under parningssäsongen, till exempel: giraffhanar kommer att engagera sig i ”necking”, där två kombattanter knuffar varandra och försöker landa slag med sina ossikoner.
Reproduktion och avkomma
I vissa länder i södra Afrika är det lagligt att jaga giraffer, särskilt där populationerna ökar. I andra länder, som Tanzania, är tjuvjakt förknippat med nedgångar.
Källor
Bercovitch, Fred B., et al. ”Hur många arter av giraffer finns det?” Current Biology 27.4 (2017): R136–R37. Skriva ut.
Diakon, Francois och Nico Smit. ”Rymlig ekologi och livsmiljöanvändning av giraff (Giraffa Camelopardalis) i Sydafrika.” Grundläggande och tillämpad ekologi 21 (2017): 55–65. Skriva ut.