Lär dig om Opossum, det enda pungdjuret som finns i Nordamerika

Opossum (ordningen Didelphimorphia) är det enda pungdjur som finns i Amerika. Virginia opossum (Didelphis virginiana ) är den enda arten som finns i USA, men minst 103 arter förekommer på västra halvklotet. Ordet ”opossum” kommer från Powhatan eller Algonquian namnet för djuret, vilket ungefär översätts som ”vit hund.” Även om opossumen kallas vanligen pungdjur, vissa pungdjur på det östra halvklotet kallas även pungdjur (underordnad Phalangeriformes)

Snabbfakta : Opossum

Vetenskapligt namn: Ordning Didelphimorphia (t.ex. Didelphis virginiana)

Allmänna namn: Opossum, possum

  • Grunddjursgrupp: Däggdjur
  • Storlek: 13-37 tum plus 8-19 tums svans
  • Vikt: 11 uns till 14 pund
  • Livslängd: 1-2 år

  • Diet: Allätare
  • Habitat: Nord-, Central- och Sydamerika

  • Befolkning: Riklig och ökande (Virginia opossum)
  • Bevarandestatus: Minst oro (Virginia opossum)
  • Beskrivning

    Didelphimorphs sortiment från storleken på en gnagare till den som en tamdjur katt. Virginia opossum (Didelphis virginiana), som också är känd som den nordamerikanska opossum, varierar i storlek beroende på dess livsmiljö och kön. Opossums i den norra delen av deras utbredningsområde är mycket större än de som lever längre söderut. Hanar är mycket större än honor. I genomsnitt varierar Virginia opossum från 13 till 37 tum i längd från nos till svansbasen, med en svans som lägger till ytterligare 8 till 19 tum lång. Hanar väger mellan 1,7 och 14 pund, medan honor väger mellan 11 uns och 8,2 pund.

    Virginia opossums har grå eller brun päls och vita, spetsiga ansikten. De har hårlösa gripsvansar, hårlösa öron och motsatta tummar på baktassarna.

    Liksom andra pungdjur har honan en grenad slida och en påse, medan hanen har en kluven penis.

    Opossums har gripsvansar och motsatta tummar på sina bakre fötter. Frank Lukasseck, Getty Images

    Habitat och utbredning

    Opossums bor i North, Central- och Sydamerika. Den enda arten som finns i Nordamerika är Virginia opossum, som lever längs USA:s västkust, och från Mellanvästern hela vägen till östkusten och genom större delen av Mexiko och Centralamerika. Klimatförändringarna har dock utökat Virginia opossums räckvidd till Kanada. Även om opossum föredrar en skogbevuxen livsmiljö, är den mycket anpassningsbar och lever ofta i stadsmiljöer.

    Diet

    Opossum är en nattlig allätare. Det är främst en asätare som livnär sig på kadaver, sopor, husdjursmat, ägg, frukt, spannmål och andra växter. Opossums äter också insekter, andra små ryggradslösa djur, fåglar och deras ägg, gnagare och grodor.

    Beteende

    Opossum är mest känd för ”playing possum” eller ”playing dead.” När en possum är hotad svarar den till en början med att väsa och blotta sina tänder, men ytterligare stimulering utlöser en ofrivillig reaktion som försätter djuret i ett nästan komatillstånd. Possumen faller på sidan med öppna ögon och mun och driver ut en illaluktande vätska från anus som i princip får den att lukta som ruttet kött. Dess puls och andning långsam, men djuret förblir vid fullt medvetande. Responsen stöter bort rovdjur som undviker kadaver. ”Att spela possum” är inte under opossums kontroll, så en opossum vet vad som händer runt den, men kan inte bara resa sig och gå när ett hot har passerat. Den låtsade döden kan pågå i några minuter eller upp till sex timmar.

    ”Spela possum” är en ofrivillig reaktion på ett upplevt hot. Joe McDonald, Getty Images

    Opossums övervintrar inte på vintern. Eftersom de inte gräver hålor eller bygger hålor, söker djuren skydd när temperaturen sjunker. I kalla livsmiljöer övervintrar de vanligtvis i garage, skjul eller under hem.

    Reproduktion och avkomma

    Den genomsnittliga brunstcykeln för opossum är 28 dagar, men antalet kullar de bär per år beror på arten. Virginia opossum häckar mellan december och oktober, med de flesta unga födda februari till juni. Honan har mellan en och tre kullar per år.

    Opossums är ensamma djur. Hanen attraherar honan genom att göra ett klickande ljud. Paret separeras efter parning. Som pungdjur föder honor många ungar (så många som 50) mycket tidigt i utvecklingen. Ungarna klättrar från sin mammas vagina till spenar i hennes påse. En hona har bara 13 spenar, så högst 13 ungar kan överleva. Normalt sett kommer bara åtta eller nio ungar, kallade joeys, upp ur påsen efter två och en halv månad. Joeys klättrar upp på sin mammas rygg och stannar hos henne i fyra eller fem månader innan de ger sig ut på egen hand.

    I det vilda lever en opossum ett till två år. Denna korta livslängd är typisk för pungdjur. I fångenskap kan en opossum leva upp till fyra år, men den åldras fortfarande snabbt.

    Bevarandestatus

    Bevarandestatusen för opossum beror på arten. Vissa arter är hotade eller utrotade. Den enda typen av opossum som finns i Nordamerika är Virginia opossum, som IUCN klassificerar som ”minst oroande”. Även om de jagas, fångades och av misstag dödades, är Virginia opossums rikligt och ökar i allmänhet i population.

    Opossums och människor

    Den främsta orsaken till dödlighet i opossum är motorfordonskollision. Opossums jagas för päls och mat. Deras fett innehåller mycket essentiella fettsyror och kan användas i terapeutiska hudsalvor.

      Även om den inte är aggressiv, är opossum inte ett idealiskt husdjur. För det första är det olagligt att hålla en opossum som husdjur i många stater såvida du inte har en licens för rehabilitering av vilda djur eller hobbytillstånd för vilda djur. Även då är varelserna utmanande att hålla eftersom de är nattdjur som kräver en varierad kost och har i sig korta livslängder. Vilda opossums är användbara att ha i närheten eftersom de kontrollerar fästingar, gnagare och ormpopulationer. Till skillnad från många däggdjur är de inte mottagliga för rabies.

      Källor

      De Barros, MA; Panattoni Martins, JF; Samoto, VY; Oliveira, VC; Gonçalves, N.; Mançanares, CA; Vidane, A.; Carvalho, AF; Ambrósio, CE; Miglino, MA ”Pungdjursmorfologi för reproduktion: Sydamerika opossum manlig modell.” Mikroskopiforskning och -teknik. 76 (4): 388–97, 2013.

      Gardner, AL ”Order Didelphimorphia”. I Wilson, DE; Reeder, DM (red.). Världens däggdjursarter: en taxonomisk och geografisk referens (3:e upplagan). Johns Hopkins University Press. sid. 6, 2005. ISBN 978-0-8018-8221-0.

      McManus, John J. ”Behavior of Captive Opossums, Didelphis marsupialis virginiana”, American Midland Naturalist , 84 (1): 144–169, juli 1970. doi:10.2307/2423733

      Mithun, Marianne. Språken i Nordamerika . Cambridge University Press. sid. 332, 2001. ISBN 978-0-521-29875-9.

      Pérez-Hernandez, R., Lew, D. & Solari, S. Didelphis virginiana. IUCN:s rödlista över hotade arter 2016: e.T40502A22176259. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-1.RLTS.T40502A22176259.en

    Lämna ett svar

    Relaterade Inlägg