Iberisk stenbock fakta

Den nyligen utdöda Iberiska stenbocken, även känd under det spanska vanliga namnet bucardo, var en av de fyra underarterna av vildget som bodde på den iberiska halvön. Ett försök att klona den Iberiska stenbocken utfördes 2009, vilket markerade den som den första arten som genomgick avutrotning, men klonen dog på grund av fysiska defekter i dess lungor sju minuter efter dess födelse.

Snabbfakta: Iberisk stenbock

  • Vetenskapligt namn: Capra pyrenaica pyrenaica
  • Allmänna namn:  pyreneisk vildget, bucardo, Iberisk stenbock
  • Grunddjursgrupp: Däggdjur
  • Storlek: Längd 5 fot
  • Vikt: 130–150 pund
  • Livslängd: 16 år
  • Diet: Växtätare
  • Villade: Iberiska halvön, Pyrenéerna
  • Befolkning: 0
  • Konservering Status: Utdöd

Beskrivning

I allmänhet var den Iberiska stenbocken (Capra pyrenaica pyrenaica) en bergsget som i huvudsak var större och hade större horn än sina bevarade kusiner, C. sid. hispanica och C. sid. victoriae. Den kallades också den pyreniska vildgeten och, i Spanien, bucardo.

Under sommaren hade bucardohanen en päls av kort, blek gråbrun päls med skarpt definierade svarta fläckar. Under vintern blev den tjockare och kombinerade längre hår med ett lager av kort tjock ull, och dess fläckar var mindre skarpt definierade. De hade en kort stel man ovanför halsen och två mycket stora, tjocka böjda horn som beskrev en halvspiralvridning. Hornen växte vanligtvis till 31 tum i längd, med ett avstånd mellan dem på cirka 16 tum. En uppsättning horn i Musée de Bagnères i Luchon, Frankrike, är 40 tum lång. Vuxna manliga kroppar var knappt fem fot långa, stod 30 tum vid axeln och vägde 130–150 pund.

Pälsar av honkön var mer konsekvent bruna, utan fläckar och med mycket korta, lyra- formade och cylindriska stenbockshorn. De saknade hanens manar. Ungar av båda könen behöll färgen på moderns päls till efter det första året då hanarna började utveckla de svarta fläckarna.

Habitat och utbredningsområde

På somrarna bebodde den smidiga iberiska stenbocken stenbock klippiga bergssidor och klippor varvat med buskvegetation och små tallar. Vintrarna tillbringades på snöfria höglandsängar.

På 1300-talet bebodde den iberiska stenbocken mycket av den norra iberiska halvön och var vanligast i Pyrenéerna i Andorra, Spanien och Frankrike, och sträckte sig troligen in i de kantabriska bergen. De försvann från de franska Pyrenéerna och Kantabrien i mitten av 1000-talet. Deras populationer började minska kraftigt under 1600-talet, främst som ett resultat av troféjakt av människor som längtade efter stenbockarnas majestätiska horn. År 1913 var de utrotade med undantag för en liten befolkning i Spaniens Ordesa-dal.

Diet och beteende

Vegetation såsom örter och gräs utgjorde det mesta av stenbockarnas diet, och säsongsbetonade migrationer mellan höga och låga höjder gjorde att stenbockarna kunde utnyttja höga bergssluttningar på sommaren och mer tempererade dalar under vintern med förtjockning av päls som kompletterade värmen under de kallaste månaderna.

Moderna befolkningsstudier utfördes inte på bucardo, men hona C. pyrenaica är kända för att samlas i grupper om 10–20 djur (honor och deras ungar) och hanar i grupper om 6–8 utom i brunstperioden då de till stor del är isolerat.

Reproduktion och avkomma

Brunstsäsongen för den iberiska stenbocken började de första dagarna av november, med hanar som förde våldsamma strider om honor och territorium. Stenbockarnas födelsesäsong inträffade i allmänhet under maj då honorna sökte isolerade platser för att föda avkomma. En enstaka förlossning var vanligast, men tvillingar föddes ibland.

Ung C. pyrenaica kan gå inom en dag efter födseln. Efter födseln går mamman och ungen med i honans flock. Barn kan leva oberoende av sina mammor vid 8–12 månader men är inte könsmogna förrän vid 2–3 års ålder.

Utrotning

Även om den exakta orsaken till den iberiska stenbockens utrotning är okänd, antar forskare att vissa olika faktorer bidrog till artens nedgång, inklusive tjuvjakt, sjukdomar och oförmågan att konkurrera med andra tama och vilda klövdjur om mat och livsmiljö. .

Den iberiska stenbocken tros ha uppgått till cirka 50 000 historiskt, men i början av 1900-talet hade deras antal sjunkit till färre än 100. Den sista naturligt födda iberiska stenbocken, en 13-årig hona som forskare kallade Celia, hittades dödligt skadad i norra Spanien den 6 januari 2000, fastklämd under ett fallet träd.

Historiens första utdöende

Innan Celia dog kunde forskare dock samla in hudceller från hennes öra och bevara dem i flytande kväve. Med hjälp av dessa celler försökte forskare klona stenbocken 2009. Efter upprepade misslyckade försök att implantera ett klonat embryo i en levande tam get, överlevde ett embryo och bars till döden och föddes. Denna händelse markerade den första utplåningen i vetenskapens historia. Den nyfödda klonen dog bara sju minuter efter födseln till följd av fysiska defekter i lungan.

Professor Robert Miller, chef för Medical Research Council’s Reproductive Sciences Unit vid Edinburgh University, kommenterade:

”Jag tycker att detta är ett spännande framsteg eftersom det visar potentialen att kunna återskapa utdöda arter. Det finns en bit kvar att gå innan det kan användas effektivt, men framstegen på detta område är sådana att vi kommer att se fler och fler lösningar på problemen.”

Källor

  • Brown, Austin. ”TEDxDeExtinction: A Primer.”
  • Revidera och återställ, The Long Now Foundation, 13 mars 2013.
  • Folch, J., et al. ”Första födelsen av ett djur från en utdöd underart (Capra Pyrenaica Pyrenaica) genom kloning.”
  • Herrero, J. och JM Pérez. ”Capra pyrenaica.” IUCN:s röda lista över hotade arter: e.T3798A10085397, 2008.
  • Kupferschmidt, Kai. ”Kan kloning återuppliva Spaniens utdöda bergsget?”

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg