Den afrikanska vildhunden, eller målad hund, är ett häftigt rovdjur som finns på öppna slätter till täta skogar i Afrika söder om Sahara. Det latinska namnet, Lycaon pictus, betyder ”målad varg” och syftar på djurets fläckiga päls.
Afrikanska vildhundar kan vara mestadels enfärgade eller målade med fläckar av svart, brunt, rött, gult och vitt Varje hund har sitt eget unika mönster, även om de flesta har en svans med vit spets som hjälper medlemmar i flocken att hitta varandra under en jakt. De är långbenta djur med stora, rundade öron.
Snabbfakta: Afrikansk vildhund
- Namn: Afrikansk vildhund
- Vetenskapligt namn: Lycaon pictus
- Vanliga Namn: Afrikansk vildhund, afrikansk jakthund, afrikansk målad hund, uddjakthund, målad varg, målad jakthund
- Basic Animal Group: Däggdjur
- Storlek: 28-44 tums kropp; 11-16 tums svans
- Vikt: 40-79 pund
- Livslängd: Upp till 11 år
- Livsmiljö: Subsahariska Afrika
- Befolkning: 1400
- Diet: Köttätare
- Bevarandestatus: Utrotningshotad
Beskrivning
En afrikansk vildhund har en mörk nosparti och en vertikal linje som löper uppför pannan.Tom Broadhurst / Getty Images
Vissa egenskaper hos den afrikanska vildhunden skiljer den från andra hundar. Även om den är lång, är den den skrymmande afrikanska hunden. Den genomsnittliga hunden väger 44 till 55 pund i Östafrika och 54 till 72 pund i södra Afrika. Den står cirka 24 till 30 tum från axeln, med en kroppslängd på 28 till 44 tum och 11 till 16 tums svans. Honorna är något mindre än hanarna. Arten saknar daggklor och har vanligtvis sammansmälta mitttåskydd. Dess böjda, bladliknande nedre tänder är ovanliga, bara ses i den sydamerikanska buskhunden och asiatiska dhole.
Afrikanska vildhundar har en annan päls än andra hunddjur . Pälsen består helt av styva borst som djuret tappar när det åldras. Det finns ingen underpäls. Även om kroppsmärkning är unik för varje hund, har de flesta en svart nosparti med en svart linje som löper upp i pannan. Även om vilda hundar kommunicerar vokalt, saknar de ansiktsuttryck och kroppsspråk som ses hos andra hunddjur.
Habitat och distribution
Medan den afrikanska vilda hund en gång strövade omkring i bergen och öknarna i större delen av Afrika söder om Sahara, dess moderna utbredningsområde är begränsat till södra Afrika och södra Östafrika. Grupper tenderar att vara isolerade från varandra.
Diet
Det enda betydande rovdjur av den afrikanska vildhunden är lejonet. Fläckiga hyenor stjäl vanligtvis L. pictus dödar, men tenderar att inte jaga hundarna.
Beteende
Vilda hundar ”nyser” för att rösta om flockbeslut. Nysningen är en skarp utandning genom näsborrarna som signalerar samtycke eller samtycke. När ett flock samlas och det dominerande parande paret nyser, är det troligt att avresa för jakt. Om en mindre dominant hund nyser kan jakt förekomma om tillräckligt många medlemmar i gruppen också nyser.
Reproduktion och avkomma
Afrikanska vildhundar bildar starka sociala band och finns i permanenta flockar av vuxna och ettåriga valpar . Den genomsnittliga förpackningen har mellan 4 och 9 vuxna, men mycket större förpackningar förekommer. Den dominerande honan är vanligtvis den äldsta, medan den dominerande hanen kan vara antingen den äldsta eller starkaste. Vanligtvis häckar bara det dominanta paret. Vanligtvis föds bara en kull per år.
I södra Afrika häckar hundarna i april till juli, men det finns ingen fast avelssäsong i de östafrikanska flockarna. Parningen är kort (mindre än en minut). Dräktigheten är 69 till 73 dagar. Den afrikanska vildhunden har mellan 6 och 26 ungar, vilket är den största kullen av alla hunddjur. Mamman stannar hos ungarna och driver bort andra flockmedlemmar tills ungarna kan äta fast föda (3 till 4 veckor gamla). Valparna får äta först när de börjar jaga, men tappar prioritet när de är ett år gamla. När de är könsmogna lämnar honorna flocken. Den genomsnittliga livslängden för en vild hund är 11 år.
Bevarandestatus
En gång strövade afrikanska vildhundar i hela Afrika söder om Sahara förutom de torraste delarna av öknen och låglandets skogar. Nu bor de flesta av de återstående hundarna i södra Östafrika och södra Afrika. Endast 1400 vuxna kvar, fördelat på 39 delpopulationer. Arten kategoriseras som utrotningshotad eftersom förpackningarna är vitt åtskilda från varandra och antalet fortsätter att minska på grund av sjukdomar, förstörelse av livsmiljöer och konflikter med människor. Afrikanska vildhundar kan inte tämjas, även om det finns tillfällen där de har hållits som husdjur.
Källor
Bothma, J. du P. och C. Walker. Larger Carnivores of the African Savannas, Springer, s. 130–157, 1999, ISBN 3-540-65660-X
McNutt; et al. ”Lycaon pictus”. IUCN:s rödlista över hotade arter. Version 2008. International Union for Conservation of Nature, 2008.
Rollator, Reena H.; King, Andrew J.; McNutt, J. Weldon; Jordan, Neil R. ”Nys för att lämna: Afrikanska vilda hundar (Lycaon pictus) använder variabla kvorumtrösklar som underlättas av nysningar i kollektiva beslut”. Proc. R. Soc. B. 284 (1862): 20170347, 2017. doi:10.1098/rspb.2017.0347