Kapybaran (Hydrochoerus hydrochaeris) är den största gnagaren i världen. Dess vanliga namn kommer från Tupi fras ka’apiûara, som betyder ”gräsätare.” Det vetenskapliga namnet betyder ”vattensvin.” Kapybaras är släkt med marsvin, klipphålor, coypu och chinchillor.
Snabbfakta: Kapybara
- Vetenskapligt namn: Hydrochoerus hydrochaeris
- Allmänna namn: Capybara, chigüire, chigüiro, carpincho, vattensvin
- Grundläggande djurgrupp: Däggdjur
- Storlek: 3,5-4,4 fot
- Vikt: 77 -146 pund
- Livslängd : 4 år
- Diet: Växtätare
- Habitat: Våtmarker av Sydamerika
- Befolkning: Rikligt
- Bevarandestatus: Minsta oro
Beskrivning
Kapybaran har en tunnformad kropp och trubbig nosparti, något som liknar en gris. Den spröda pälsen är rödbrun till färgen och blekare på magen. Djurets öron, ögon och näsa är högt upp i ansiktet så att det kan förbli ovanför vattnet när gnagaren är nedsänkt. Kapybaran har en rudimental svans och delvis simhudsförsedda fötter.
I genomsnitt är vuxna kapybaror 3,5 till 4,4 fot långa, står cirka två fot lång och väger mellan 77 och 146 pund. Honor är något större än män, med den största registrerade honan som väger drygt 200 pund.
Habitat och utbredning
Alla sydamerikanska länder förutom att Chile är hem för Kapybaras. Djuren lever i våtmarker och nära vattendrag. Förrymda Kapybara i fångenskap finns i Florida, men det är okänt om de har etablerat en häckande population.
Diet
Även om Kapybaras är utmärkta simmare kan de springa lika snabbt som en häst på land. Under dagen vältra sig gnagarna i lera för att hålla sig svala. De betar före gryningen, sent på eftermiddagen och in på kvällen. De sover ofta i vatten med bara näsan exponerad för luft.
Kapybara använder sina doftkörtlar och urin för att markera territorium. Honor doftmärker områden oftare under parningssäsongen. Hanar markerar honor såväl som föremål.
Reproduktion och avkomma
Kapybaras lever i flockar på upp till tjugo individer. Inom gruppen finns en dominant hanar, ytterligare undergivna hanar, honor och ungar. Den dominerande hanen har avelsrätt till alla honor, men han kan inte övervaka dem hela tiden, så många av de undergivna hanarna parar sig också.
Parning sker en gång om året under regnperioden, vilket kan vara i april eller maj (Venezuela) eller oktober eller november (Brasilien). En honans doft förändras när hon har brunst, plus att hon visslar genom näsan för att annonsera om fertilitet. Hanar förföljer honor och parar sig med dem i vattnet.
Bevarandestatus
Kapybarans bevarandestatus klassificeras som ”minst oroande” av IUCN. Arten är brett spridd och förökar sig snabbt. I vissa områden har jakten minskat antalet kapybara, men för det mesta är populationen stabil och riklig.
Kapybaras och människor
Kapybaras jagas främst för deras kött och skinn, även om det också finns en marknad för deras fett, som tros ha medicinskt värde. Ranchers dödar ibland gnagarna eftersom de konkurrerar med boskapen om bete. Kapybara odlas också och hålls i djurparker. På vissa ställen är det lagligt att ha en kapybara som husdjur. Djuren är milda och tål handmatning och klappning.
Källor
- Macdonald, DW; Krantz, K.; Aplin, RT ”Beteendeanatomiska och kemiska aspekter av doftmärkning bland Capybaras (Hydrochaeris hypdrochaeris) (Rodentia: Caviomorpha)”. Tidskrift för zoologi. 202 (3): 341–360, 1984. doi:10.1111/j.1469-7998.1984.tb05087.x
- Murphey, R.; Mariano, J.; Mouraduarte, F. ”Beteendeobservationer i en kapybarakoloni (Hydrochaeris hypdrochaeris)”. Tillämpad djurbeteendevetenskap. 14: 89, 1985. doi:10.1016/0168-1591(85)90040-1
Reid, F. ”Hydrochoerus hydrochaeris”. IUCN:s rödlista över hotade arter. IUCN. 2016: e.T10300A22190005. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-2.RLTS.T10300A22190005.en 502 502 502
Woods, CA och CW Kilpatrick. ”Infraorder Hystricognathi”. I Wilson, DE; Reeder, DM (red.). Världens däggdjursarter: en taxonomisk och geografisk referens (3:e upplagan). Johns Hopkins University Press. sid. 1556, 2005. ISBN 978-0-8018-8221-0.