Nitande tvättbjörnsfakta

Tvättbjörnen (Procyon lotor) är ett medelstort däggdjur med ursprung i Nordamerika. Det är lätt att känna igen av sitt spetsiga maskerade ansikte och bandiga pälsiga svans. Artnamnet ”lotor” är nylatin för ”tvättare”, och syftar på djurens vana att söka föda under vattnet och ibland tvätta den innan de äts.

Snabbfakta: tvättbjörn

  • Vetenskapligt namn: Procyon lotor
  • Allmänna namn: tvättbjörn, coon
  • Basic Animal Group: Däggdjur

    Storlek: 23 till 37 tum

  • Vikt: 4 till 23 pund
  • Livslängd: 2 till 3 år
  • Diet: Allätare

    Habitat: Nordamerika

    Befolkning: Miljoner

  • Bevarandestatus: Minsta bekymmer
  • Beskrivning

    En tvättbjörn kännetecknas av den svarta masken av päls runt ögonen, omväxlande ljusa och mörka ringar på den buskiga svansen och det spetsiga ansiktet. Förutom masken och svansen är dess päls gråaktig till färgen. Tvättbjörnar kan stå på sina bakben och manipulera föremål med sina skickliga framtassar.

    Hanar tenderar att vara 15 till 20 % tyngre än honor, men storlek och vikt varierar dramatiskt beroende på habitat och tid på året. En genomsnittlig tvättbjörn är mellan 23 till 37 tum lång och väger mellan 4 och 23 pund. Tvättbjörnar väger ungefär dubbelt så mycket på hösten jämfört med tidig vår eftersom de lagrar fett och sparar energi när temperaturen är låg och maten är knapp.

    Habitat och utbredning

    Tvättbjörnar är infödda i Nord- och Centralamerika. De föredrar trädbevuxna livsmiljöer nära vatten, men har expanderat till att leva i myrar, berg, prärier och stadsområden. I mitten av 1900-talet introducerades tvättbjörnar i Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Japan, Vitryssland och Azerbajdzjan.

    Tvättbjörnens naturliga intervall (röd) och introducerad intervall (blå). Roke, Creative Commons-licens

    Diet

    Tvättbjörnar är allätare som livnär sig på små ryggradslösa djur, nötter, frukt, fiskar, fågelägg, grodor och ormar. De tenderar att undvika större byten så länge som deras vanliga matkälla finns tillgänglig. Många tvättbjörnar är nattaktiva, men det är inte ovanligt att en frisk tvättbjörn söker föda under dagen, särskilt i närheten av människor.

    Beteende

    Medan tvättbjörnar i fångenskap ofta sköljer ner sin mat i vatten innan de äter den, är beteendet mindre vanligt hos vilda djur. Forskare antar att släckningsbeteendet härrör från artens födosöksmönster, som vanligtvis involverar en akvatisk livsmiljö.

    En gång tänkt för att vara ensamma varelser vet forskare nu att tvättbjörnar ägnar sig åt socialt beteende. Medan varje tvättbjörn lever inom sitt hemområde, bildar släkta honor och icke-besläktade hanar sociala grupper som ofta äter eller vilar tillsammans.

    Tvättbjörnar är mycket intelligenta. De kan öppna komplexa lås, komma ihåg symboler och problemlösningar i åratal, skilja på olika kvantiteter och förstå abstrakta principer. Neuroforskare finner neurondensiteten i tvättbjörnshjärnorna jämförbar med den i primats hjärnor.

    Reproduktion och avkomma

    Tvättbjörnhonor är fertila i tre eller fyra dagar mellan slutet av januari och mitten av mars, beroende på dagsljusets varaktighet och andra faktorer. Honor parar sig ofta med flera hanar. Om honan tappar sina kit kan hon bli fertil inom ytterligare 80 till 140 dagar, men de flesta honor har bara en kull varje år. Honor söker ett skyddat område för att fungera som en håla för att föda upp ungar. Hanar separeras från honor efter parning och är inte involverade i att föda upp ungar.

    Dräktigheten varar från 54 till 70 dagar (vanligtvis 63 till 65 dagar), vilket resulterar i en kull på två till fem kit eller ungar. Kit väger mellan 2,1 och 2,6 uns vid födseln. De har maskerade ansikten, men föds blinda och döva. Kiten avvänjas vid 16 veckors ålder och sprids för att hitta nya territorier på hösten. Honorna är könsmogna i tid till nästa parningssäsong, medan hanarna mognar något senare och börjar vanligtvis häcka när de är två år gamla.

    I naturen lever tvättbjörnar vanligtvis bara mellan 1,8 och 3,1 år. Endast ungefär hälften av en kull överlever det första året. I fångenskap kan tvättbjörnar leva 20 år.

    Tvättbjörnar liknar sina föräldrar. Janette Asche / Getty Images

    Bevarandestatus

    International Union for Conservation of Nature (IUCN) rödlista kategoriserar tvättbjörnens bevarandestatus som ”minst oroande”. Befolkningen är stabil och ökar i vissa områden. Tvättbjörnen förekommer i vissa skyddade områden, plus att den har anpassat sig för att leva i nära anslutning till människor. Medan tvättbjörnar har naturliga rovdjur, är de flesta dödsfall från jakt och trafikolyckor.

      Tvättbjörnar och människor

    Tvättbjörnar har en lång historia av interaktion med människor. De jagas för sin päls och dödas som skadedjur. Tvättbjörnar kan tämjas och hållas som husdjur, även om det är förbjudet att hålla dem på vissa platser. Tvättbjörnar för husdjur hålls bäst i pennor för att minimera förstörelse av egendom och kastreras vanligtvis för att minska aggressivt beteende. Föräldralösa oavvanda kit kan utfodras med komjölk. Men att bli van vid människor kan göra det svårt för dem att anpassa sig om tvättbjörnarna senare släpps ut i naturen.

    Källor

    Goldman, Edward A.; Jackson, Hartley HT Tvättbjörnar i Nord- och Mellanamerika. Nordamerikansk fauna 60 Washington: US Department of the Interior, Fish and Wildlife Service, 1950.

    MacClintock, Dorcas. A Natural History of Raccoons. Caldwell, New Jersey: Blackburn Press, 1981. ISBN 978-1-930665-67-5.

    Reid, FA En fältguide till däggdjuren i Centralamerika och sydöstra Mexiko. Oxford University Press. sid. 263, 2009. ISBN 0-19-534322-0

    Timm, R.; Cuarón, AD; Reid, F.; Helgen, K.; González-Maya, JF ”Procyon lotor”. IUCN:s rödlista över hotade arter. 2016: e.T41686A45216638. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-1.RLTS.T41686A45216638.en

    • Zeveloff, Samuel I. Raccoons: A Natural History Washington, DC: Smithsonian Books, 2002. ISBN 978-1-58834-033-7

  • Lämna ett svar

    Relaterade Inlägg