Stor samling av Blue Jay Bird-fakta

Blåskrikan (Cyanocitta cristata) är en pratglad, färgstark fågel som vanligtvis ses vid nordamerikanska matare. artens namn översätts på ett lämpligt sätt som ”crested blue chattering bird.”

Snabbfakta: Blue Jay

  • Vetenskapligt namn: Cyanocitta cristata
  • Allmänna namn: Blue jay, jaybird
  • Djurgrupp : Fågel
  • Storlek: 9-12 tum
  • Vikt: 2,5-3,5 uns
  • Livslängd: 7 år
  • Diet: Allätare
  • Habitat: Central- och östra Nordamerika
  • Befolkning: Stabil
  • Bevarandestatus: Minsta bekymmer

Beskrivning

Hanar och honor har liknande färg. Den blå nötskrikan har svarta ögon och ben och en svart näbb. Fågeln har ett vitt ansikte med blått krön, rygg, vingar och svans. En U-formad krage av svarta fjädrar löper runt halsen till sidorna av huvudet. Ving- och stjärtfjädrar är bommade med svart, ljusblått och vitt. Precis som med påfåglar är fjädrar från nötskrika faktiskt bruna, men de verkar blåa på grund av ljusinblandning från fjäderstrukturen. Om fjädern krossas försvinner den blå färgen.

Blå nöjesfjädrar är bruna men visas blå på grund av ljusstörningar. epantha, Getty Images

Vuxna hanar är något större än honor. I genomsnitt är en blåskrika en medelstor fågel som mäter 9 till 12 tum i längd och väger mellan 2,5 och 3,5 uns.

Habitat och distribution

Blue Jays bor från södra Kanada söderut in i Florida och norra Texas. De finns från östkusten västerut till Klippiga bergen. I den västra delen av deras sortiment hybridiserar blåskrikan ibland med Stellers nötskrika.

Blåskrika föredrar en skogbevuxen livsmiljö , men de är mycket anpassningsbara. I avskogade områden fortsätter de att frodas i bostadsområden.

Diet

Blåskrika är allätande fåglar. Medan de kommer att äta små ryggradslösa djur, sällskapsdjur, kött och ibland andra fågelholkar och ägg, använder de vanligtvis sina starka näbbar för att knäcka ekollon och andra nötter. De äter också frön, bär och spannmål. Cirka 75 % av en skrikas kost består av vegetabiliskt material. Ibland lagrar blåskrikan sin mat.

Beteende

Liksom kråkor och andra korvider är blåskrika mycket intelligenta. Blåskrika i fångenskap kan använda verktyg för att få mat och arbeta med spärrmekanismer för att öppna sina burar. Jays höjer och sänker sina kamfjädrar som en form av icke-verbal kommunikation. De vokaliserar med ett brett utbud av rop och kan härma ropen från hökar och andra fåglar. Blåskrika kan härma hökar för att varna för rovdjurets närvaro eller för att lura andra arter och driva bort dem från maten eller boet. En del blåskrika vandrar, men hur de bestämmer sig för när eller om de ska flytta söderut för vintern är ännu inte förstått.

Reproduktion och avkomma

Blåskrika är monogama fåglar som bygger bon och föder upp ungar tillsammans. Fåglarna parar sig vanligtvis mellan mitten av april och juli och producerar en klunga ägg per år. Jays bygger ett skålformat bo av kvistar, fjädrar, växtmaterial och ibland lera. Nära människors bostad kan de innehålla tyg, snöre och papper. Honan lägger mellan 3 och 6 grå- eller brunfläckiga ägg. Äggen kan vara bleka, ljusgröna eller blå. Båda föräldrarna kan ruva på äggen, men främst ruvar honan på äggen medan hanen kommer med maten. Äggen kläcks efter cirka 16 till 18 dagar. Båda föräldrarna matar ungarna tills de flyger, vilket inträffar mellan 17 och 21 dagar efter kläckningen. Blåskrika i fångenskap kan leva över 26 år. I det vilda lever de vanligtvis runt 7 år.

Bevarandestatus

IUCN kategoriserar blåskrikans bevarandestatus som ”minst bekymmer”. Medan avskogning i östra Nordamerika tillfälligt minskade artens population, har blåskrikan anpassat sig till urbana livsmiljöer. Deras befolkning har varit stabil under de senaste 40 åren.

Källor

BirdLife International 2016. Cyanocitta cristata . IUCN:s rödlista över hotade arter 2016: e.T22705611A94027257. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22705611A94027257.en

George, Philip Brandt. I: Baughman, Mel M. (red.) Reference Atlas to the Birds of North America. National Geographic Society, Washington, DC, sid. 279, 2003. ISBN 978-0-7922-3373-2.

Jones, Thony B. och Alan C. Kamil. ”Verktygstillverkning och verktygsanvändning i Northern Blue Jay”. Vetenskap. 180 (4090): 1076–1078, 1973. doi:10.1126/science.180.4090.1076

Madge, Steve och Hilary Burn. Kråkor och nötskritor: en guide till världens kråkor, nötskritor och skator. London: A&C Black, 1994. ISBN 978-0-7136-3999-5.

Tarvin, KA och GE Woolfenden. Blue Jay (Cyanocitta cristata). I: Poole, A. & Gill, F. (red.): Nordamerikas fåglar. Academy of Natural Sciences, Philadelphia, PA American Ornithologists’ Union, Washington, DC, 1999.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Blodplättar: celler som koagulerar blod

  • Vad är genetisk drift?

  • Lär dig om de tre huvudstadierna av cellandning

  • Topp 6 anledningar till att E. coli används för genkloning

  • Tillväxtens cellcykel

  • En ”genpool” inkluderar alla tillgängliga gener i en artpopulation