Unika falska späckhuggarfakta

Falska späckhuggare tillhör klass Mammalia och kan hittas i tempererade och tropiska vatten. De tillbringar mest av sin tid på djupare vatten men reser ibland till kustområden. Deras släktnamn Pseudorca kommer från det grekiska ordet Pseudes, som betyder falskt. Falska späckhuggare är den tredje största delfinarten Falska späckhuggare heter så på grund av likheten mellan deras skalleform och späckhuggare.

Snabbfakta

Vetenskapligt namn: Pseudorca crassidens

Allmänna namn: Falskt späckhuggare

Beställning:

Cetacea

Basic Animal Group: Däggdjur

Storlek: 19 till 20 fot för män och 14 till 16 fot för kvinnor

Vikt: Runt 5 000 pund för män och 2 500 pund för kvinnor

Livslängd: 55 år i genomsnitt

  • Diet: Tonfisk, bläckfisk och annan fisk
  • Livsmiljö:
  • Varmt tempererat eller tropiskt vatten

    Befolkning: Uppskattad 60 000

    Bevarandestatus: Nära hotad

    Roligt faktum:

    I sällsynta fall har falska späckhuggare parat sig med flasknosdelfiner och skapat en hybrid känd som en varg

    Beskrivning

    Falska späckhuggare har mörkgrå eller svart hud med en ljusare grå hals. Deras ryggfena är lång och avsmalnande för att stabilisera dem när de simmar, och deras fläckar driver dem i vattnet. Dessa delfiner har 8 till 11 tänder på vardera sidan av käken, och deras överkäke sträcker sig något utanför underkäken, vilket ger dem en näbblook. De har lökformade pannor, en lång smal kropp och långa S-formade simfötter.

    Habitat och utbredning

    Dessa delfiner finns över hela världen i tempererade och tropiska vatten och föredrar djupare vatten på djup på i genomsnitt 1 640 fot. Inte mycket är känt om några migrationsmönster eftersom populationerna är så utspridda och de tenderar att stanna på djupare vatten. Den nuvarande kunskapen om falska späckhuggare kommer från en population som lever utanför Hawaiis grundare kuster.

    Diet och beteende

    Kosten för en falsk späckhuggare består av fisk som tonfisk och bläckfisk. De har attackerat större marina djur som mindre delfiner, men forskarna är osäkra på om syftet är att ta bort konkurrens eller för mat. Dessa delfiner kan äta så mycket som 5% av sin kroppsvikt varje dag. De jagar i spridda undergrupper under både dag och natt, simmar på djup av 980 till 1640 fot i höga hastigheter i minuter åt gången. De har varit kända för att kasta fisk högt upp i luften innan de äter dem och att dela byten.

    Följa av falska späckhuggare, Revillagigedo Islands, Socorro, Baja California, Mexiko. Romona Robbins Photography / Getty Images

    Dessa delfiner är mycket sociala varelser som simmar tillsammans i grupper om 10 till 40 individer. Vissa delfiner ansluter sig till superpods, som är församlingar med upp till 100 delfiner. Ibland har de också setts simma med flasknäsdelfiner. Under sociala evenemang kommer de att hoppa upp ur vattnet och göra vändningar. De älskar att simma i kölvattnet av fartyg och kommer till och med att hoppa upp ur vattnet över kölvattnet. De kommunicerar via högljudda klick och visslingar och använder ekolokalisering för att hitta andra medlemmar i gruppen.

    Reproduktion och avkomma

    Medan de häckar året runt, tenderar falska späckhuggare att nå sin topp under senvintern/tidig vår i december till januari och igen i mars. Kvinnor når sexuell mognad mellan 8 och 11 år, medan män når sexuell mognad mellan 8 och 10 år. Kvinnors dräktighetstid är 15 till 16 månader, och amningen varar i upp till två år. Man tror att honor väntar cirka sju år innan de får en ny kalv. Mellan 44 och 55 år kommer honorna att gå in i klimakteriet och bli mindre framgångsrika reproduktivt.

    Vid födseln , vaderna är bara 6,5 ​​fot långa och kan simma tillsammans med sina mammor strax efter födseln. Honor har vanligtvis bara en kalv per häckningssäsong. Mamman ammar barnet i upp till två år. När kalven väl är avvänjd kommer den sannolikt att stanna kvar i samma balja som den föddes i.

    Hot

    Det finns fyra stora hot som gör att bestånden av falska späckhuggare minskar. Den första är att fastna i fiskeredskap eftersom de kan trassla in sig när de tar bete från fiskenät. En andra är konkurrensen med fisket, eftersom deras primära föda – tonfisk – också skördas av människor. Den tredje är risk för strandning på grund av miljöföroreningar som stör deras signaler till varandra. Slutligen, i Indonesien och Japan jagas de.

    Bevarandestatus

    Falska späckhuggare betecknas som nära hotade av International Union for Conservation of Nature (IUCN). På Hawaii har de utfärdat förändringar i redskap som gör att djur kan släppas ut om de av misstag fångas. De har också tagit bort säsongskontrakt för fiske för att minska överlappningen mellan fiskesäsongen och den falska späckhuggarpopulationen.

    Källor

    Baird, RW ”Falsk späckhuggare”. IUCN Red List Of Threatened Species, 2018, https://www.iucnredlist.org/species/18596/145357488#conservation-actions.

    ”Falsk späckhuggare”. NOAA Fisheries, https://www.fisheries.noaa.gov/species/false-killer-whale.

    ”Falsk späckhuggare”. Whale & Dolphin Conservation USA, https://us.whales.org/whales-dolphins/species-guide/false-killer-whale/.

      ”Falsk späckhuggare”. Whale Facts, https://www.whalefacts.org/false-killer-whale-facts/.

      Hatton, Kevin. ”Pseudorca Crassidens”. Animal Diversity Web, 2008, https://animaldiversity.org/accounts/Pseudorca_crassidens/.

    Lämna ett svar

    Relaterade Inlägg