Analys av Eliza Doolittles ”Pygmalion”-monologer

I slutscenen av George Bernard Shaws pjäs ”Pygmalion,” blir publiken förvånad över att få veta att detta inte är den sagolika som hela pjäsen har byggt upp till. . Eliza Doolittle kan vara ”Askungen” i historien, men professor Henry Higgins är ingen prins charmig och han kan inte förmå sig att engagera sig för henne.

Den eldiga dialogen förvandlar också pjäsen från komedi till drama när Elizas monologer fylls med passion. Vi ser att hon verkligen har kommit långt från den där oskyldiga blomstertjejen som först dök upp på scenen. Hon är en ung kvinna med ett eget sinne och nyfunna möjligheter framför sig även om hon inte riktigt vet vart hon ska ta vägen nu.

Vi ser henne också glida tillbaka till sin Cockney-grammatik som hennes humör blossar upp. Även om hon fångar och korrigerar sig själv, är dessa sista påminnelser om hennes förflutna när vi undrar över hennes framtid.

Eliza uttrycker sina önskningar

Innan detta , Higgins har gått igenom Elizas alternativ för framtiden. Det förefaller honom som om hennes bästa möjlighet är att hitta en man till skillnad från de ”bekräftade gamla ungkarlarna som jag och översten.” Eliza förklarar relationen hon önskade från honom. Det är en öm scen som nästan värmer professorns hjärta trots honom själv.

ELIZA: Nej det gör jag inte. Det är inte den sortens känsla jag vill ha från dig. Och var inte för säker på dig själv eller mig. Jag kunde ha varit en dålig tjej om jag hade velat. Jag har sett mer av vissa saker än du, trots allt du lärt dig. Tjejer som jag kan dra ner herrar för att älska dem lätt nog. Och de önskar varandra döda nästa minut. (mycket orolig) Jag vill ha lite vänlighet. Jag vet att jag är en vanlig okunnig flicka, och du en boklärd gentleman; men jag är inte smuts under dina fötter. Det jag gjorde (rättade sig själv) vad jag gjorde var inte för klänningarna och taxibilarna: jag gjorde det för att vi var trevliga tillsammans och jag kom – kom – för att ta hand om dig; inte att vilja att du ska älska med mig, och inte glömma skillnaden mellan oss, men mer vänlig som.

När Eliza inser sanningen

Tyvärr är Higgins en permanent ungkarl. När han är oförmögen att erbjuda tillgivenhet, står Eliza Doolittle upp för sig själv i denna kraftfullt häftiga monolog.

ELIZA: A ha! Nu vet jag hur jag ska hantera dig. Vilken dum jag var som inte tänkte på det innan! Du kan inte ta bort kunskapen du gav mig. Du sa att jag hade ett finare öra än du. Och jag kan vara civil och snäll mot människor, vilket är mer än vad du kan. A ha! Det har du gjort, Henry Higgins, det har det gjort. Nu bryr jag mig inte om det (att knäppa med fingrarna) för din mobbning och ditt stora snack. Jag kommer att annonsera i tidningarna att din hertiginna bara är en blomsterflicka som du lärde ut, och att hon kommer att lära vem som helst att bli hertiginna på samma sätt om sex månader för tusen guineas. Åh, när jag tänker på mig själv som kryper under dina fötter och blir trampad på och kallad namn, när jag hela tiden bara behövde lyfta upp fingret för att vara lika bra som du, kunde jag bara sparka mig själv!

Är civilitet lika vänlighet?

Higgins har lätt erkänt att han är rättvis i sin behandling av alla. Om han är hård mot henne ska hon inte må dåligt eftersom han är lika hård de flesta han träffar. Eliza hoppade på detta och insikten tvingar fram ett slutgiltigt beslut från henne, åtminstone när det kommer till Higgins.

Detta får också publiken att undra över kommentaren om rikedom och artighet i förhållande till vänlighet och medkänsla. Var Eliza Doolittle lika snäll när hon bodde i ”rännstenen”? De flesta läsare skulle säga ja, men det skapar en skarp kontrast till Higgins ursäkt om opartisk svårighetsgrad.

Varför kommer en högre samhällsklass med mindre vänlighet och medkänsla? Är det verkligen en ”bättre” livsstil? Det verkar som att Eliza själv kämpade med dessa frågor.

Var slutar ”Happily Ever After”?

Den stora frågan som ”Pygmalion” lämnar publiken med är: Blir Eliza och Higgins någonsin tillsammans? Shaw sa till en början inte och han tänkte att publiken skulle bestämma själva.

Pjäsen avslutas med att Eliza säger hejdå. Higgins ropar efter henne med, av allt, en inköpslista! Han är absolut säker på att hon kommer tillbaka. I verkligheten vet vi inte vad som händer med de två karaktärerna i ”Pygmalion”.

Detta förvirrade tidiga regissörer av pjäsen (och ”My Fair Lady”-filmen) eftersom många ansåg att romantiken borde ha blommat ut. Några fick Eliza tillbaka med slipsen från Higgins inköpslista. Andra fick Higgins att slänga Eliza en bukett eller följa efter henne och bad henne stanna.

Shaw hade för avsikt att lämna publiken med en ambivalent slutsats. Han ville att vi skulle föreställa oss vad kan hända eftersom var och en av oss kommer att ha ett annat perspektiv baserat på våra egna erfarenheter. Kanske skulle den romantiska sorten få de två att leva lyckliga i alla sina dagar medan de som är trötta av kärlek skulle vara glada över att se henne gå ut i världen och njuta av hennes oberoende.

Regissörernas försök att ändra Shaws slut fick dramatikern att skriva en epilog:

”Resten av berättelsen behöver inte visas i handling, och den skulle faktiskt knappast behöva berättas om vår fantasi inte var så försvagad av deras lata beroende av ready-mades och nå-mig-downs i ragshopen där Romance håller sitt lager av ”lyckliga slut för att misspassa alla berättelser.”

Fast han gav också argument om varför Higgins och Eliza var oförenliga, han skrev en version av vad som hände efter den sista scenen. Man känner att det gjordes med motvilja och det är nästan synd att förmedla det här slutet, så om du vill behålla din egen version är det bäst att sluta läsa här (du kommer verkligen inte att missa mycket).

I sin ”final” berättar Shaw för oss att Eliza verkligen gifter sig med Freddy och paret öppnar en blomsteraffär. Deras liv tillsammans är fyllt av tristhet och inte alltför mycket framgång, långt ifrån regissörernas romantiska tankar.

]”>

Utvald video

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Varför byggdes berlinmuren?

  • Utforska Rom under en weekend!

  • Snus: En Historisk Genomgång

  • Hur många guldrusher fanns det på 1800-talet?

  • Vad är den antika sidenvägen?

  • Historien om kalsonger: Från Antiken till moderna stilar