Att komma tillbaka i förarsätet –

I vår dagbok över en elevserie lär vi oss om den första körlektionen och de mål som är uppsatta för att ta dig igenom teoriprovet.

Jag blir alltid extremt nervös innan körlektioner, jag vet inte varför eftersom jag tycker om att köra bil. Jag kan inte ens beskriva hur nervös jag var inför min första lektion med min nya instruktör. Hur som helst, jag behövde absolut inte vara det eftersom min nya instruktör gjorde mig lugn direkt.

Han dök upp tidigt och kom för att presentera sig för mig och mina föräldrar (krypa ihop sig) !).

I början av min lektion körde han till att börja med och vi parkerade och pratade i ungefär 20 minuter. Han berättade om sig själv och varför han var körlärare samt om hans undervisningsmetoder samtidigt som han fick reda på om mig.

Sätta teoriprovsmål

Han nämnde också teoriprovet och uppmanade mig att boka det så snart som möjligt eftersom det kommer att hjälpa mig på vägen.

Min gamla instruktör nämnde aldrig riktigt att boka teoriprovet vilket fick mig att tro att jag inte var redo och inte behövde det förrän närmare mitt prov.

När frågade om själva körprovet och när jag ville bli godkänd sa jag till Adrian att jag ville bli godkänd innan jag åker för att gå till universitetet i september. Jag tyckte att det här var lite ambitiöst men han sa att det definitivt är möjligt och det är vad vi kommer att sikta på!

Vänja sig vid en ny bil OCH körlärare!

Tiden för mig att sätta mig tillbaka i förarsätet kom snabbt och jag kände för en härdsmälta, jag hade glömt allt och berättade detta för Adrian. Han sa åt mig att bara tänka på POM-rutinen, men jag tror ibland att jag tänker över och får panik över något så enkelt när jag tänker på det här. Jag kom äntligen på vad jag skulle göra och insåg direkt att bilen jag kör nu (jag tror att det är en Vauxhall Corsa men jag kan inte vara säker) är så mycket mer lämpad för mig än den Mini jag brukade köra.

Det var så lätt att få stopp på Mini men Corsa verkar ha lite mer ge i kopplingen.

Dagens första hinder var att sätta på bilen. Jag var tvungen att fråga hur man gör detta! Jag körde på en väg med massor av farthinder som jag tyckte var illa nog för min första körning men direkt efter det hamnade jag på en smal väg med en skola på och klockan var 03:30!

Efter den erfarenheten, med bilar parkerade på båda sidor om vägen och barn och vuxna som vandrar över vägen, kommer jag att göra mitt bästa för att undvika den situationen i framtiden!

När jag väl kom av de hemska småvägarna verkade körningen komma tillbaka till mig och grunderna verkade naturliga igen. Adrian sa att han kunde säga att jag kunde köra och att han inte kände sig osäker eller som att han hela tiden var tvungen att titta på vägen eftersom han kunde säga att jag koncentrerade mig.

Självklart gjorde jag många misstag men det är så svårt att komma ihåg att göra allt normalt och ännu svårare när jag försöker att vänja sig vid en annan bil. Adrian sa under den här lektionen att han liksom bara skulle låta mig göra vad som helst och bara vänja mig vid bilen när han körde istället för att han skulle rätta till alla mina misstag. Han berättade för mig när jag gjorde några saker fel men rättade mig inte ständigt vilket jag gillade eftersom det gav mig lite tid bara att vänja mig vid att köra igen.

Lära av mina misstag

En annan sak jag lärde mig om Adrian är att han inte hjälper så mycket och han vill att du ska rätta till dina egna misstag.

Under den här lektionen körde jag en förbifart i 60 km/h och när jag försökte få bilen i 3:e växeln kunde jag inte få den att låsa sig och bilen kom till ett stopp. Jag var lite i en klaff men Adrian tog inte över med sina kontroller, han satt där tyst för att låta mig försöka lösa problemet själv. Jag vet att om jag kämpade mycket så skulle han tala om för mig vad jag skulle göra, men jag tror att det är bra att han ger mig chansen att reda ut saker själv. Förutom bypass-incidenten gjorde jag inga större misstag under min första lektion. Jag glömde helt bort att titta i mina speglar i några rondeller vilket inte var jättebra men det var en bedrift som jag faktiskt lyckades köra igen.

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Ansöker om ditt provisoriska körkort

  • Den perfekta revideringsplanen för körteoriprovet

  • Avsluta road rage riktat mot lärande förare

  • Hur man säkert växlar

  • Ljuskontrollerade korsningar – pelikan, lunnefågel och tSverigean

  • Elektronisk stabilitetskontroll (ESC) frågor i teoriprovet