Karaktärsanalys av Lysander från ”En midsommarnattsdröm”

I Shakespeares ”En midsommarnattsdröm” utmanar Lysander modigt Egeus över hans val av en friare till Hermia. Lysander bekänner sin kärlek till Hermia och avslöjar Demetrius som inkonstant, efter att ha avvisat Helena till förmån för hennes vän.

Akt I, Scen 1

LYSANDER
Du har hennes fars kärlek, Demetrius;

Låt mig få Hermias: gifter du dig med honom.​

EGEUS
Hånfulla Lysander! sant, han har min kärlek,
Och vad som är min ska min kärlek ge honom.

Och hon är min, och all min rätt till henne
Jag gör gods åt Demetrius.

LYSANDER
Jag är, min herre, så väl härledd som han,
Lika väl besittad; min kärlek är mer än hans;

Min förmögenhet på alla sätt lika tämligen rankad,
Om inte med utsikt, som Demetrius' ;

Och, vilket är mer än alla dessa skryt kan vara,
Jag är älskad av vackra Hermia :
Varför skulle jag då inte åtala min rätt?

Demetrius, jag ska säga det till hans huvud,
Älskade med Nedars dotter, Helena ,
Och vann hennes själ; och hon, söta dam, tjusar,
Är andaktsfullt, hyllar i avgudadyrkan,

På detta fläckigt och inkonstant man.

Karaktärsmotivation

Lysander uppmuntrar Hermia att springa iväg med honom till sin mosters hus så att paret kan gifta sig. När han är i skogen försöker Lysander få henne att ligga med honom men han lyckas inte övertyga henne.

När han vaknar har han blivit felaktigt smord med kärleksdrycken och blir kär i Helena. Lysander bestämmer sig för att lämna Hermia oskyddad på marken för att förfölja Helena. Detta visar potentiellt styrkan hos drycken genom att vi vet hur mycket han älskade Hermia men nu har drycken fått honom att bli så avvisad av henne att han är villig att lämna henne ifred. Det finns därför ett argument att vi inte kan klandra honom för hans handlingar under stark påverkan av kärleksdrycken, för om vi kunde, kanske vi inte är lyckliga när han äntligen återförenas med Hermia, eftersom han har varit så hemsk mot henne under Pucks inflytande:

Akt III, scen 2

LYSANDER

Vänta, din katt, du burr! vidrig sak, släpp loss,

Eller så skakar jag dig ifrån mig som en orm!

HERMIA

Varför har du blivit så oförskämd? vilken förändring är detta?

Sweet love —
LYSANDER
Din kärlek! ut, tawny Tartar, ut!

Ut, avskydde medicin! hatade dryck, därav!

När kärleksdrycken tas bort och paren upptäcks, förklarar Lysander modigt för att Hermias far och Theseus att han uppmuntrade henne att fly. Den här handlingen är modig eftersom den retar Egeus och Lysander vet att den kommer att göra det. Här visar Lysander sin tapperhet och beslutsamhet att hålla fast vid Hermia oavsett konsekvenserna och detta gör honom ännu en gång omtyckt av publiken. Vi vet att Lysander verkligen älskar Hermia och att deras slut kommer att bli lyckligt, eftersom Theseus kommer att lindra Egeus ilska.

LYSANDER
Min herre, jag ska svara förvånat,
Hälften sömn, hälften vaken : men än så länge, jag svär,
Jag kan inte riktigt säga hur jag kom hit;

Men, som jag tror, ​​- för verkligen skulle jag tala,
Och nu tänker jag jag, så det är, —
Jag kom med Hermia hit: vår avsikt
Var att vara borta från Aten, där vi kunde,
Utan fara för den atenska lagen.

EGEUS
Nog, nog, min herre; du har nog:
Jag ber lagen, lagen, över hans huvud.

De skulle ha stulit bort; De skulle, Demetrius,
Därmed ha besegrat dig och mig,
Du av din fru och mig av mitt samtycke,
Av mitt samtycke att hon ska vara din fru.

]”>

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg