Kopplings- och bromskontroll – Dagbok för en elev

Josh Cambridge fortsätter med våra elevförardagböcker och förklarar hur han lärde sig kopplings- och bromskontroll på sina körlektioner

Fram till dagens lektion, varje gång jag Jag har stannat bilen, jag har dragit i handbromsen på om jag blev stoppad vid trafikljus, i en kö av trafik eller väntade i en korsning. Jag hade uppenbarligen sett från att ha varit passagerare i bilar under de senaste 17 åren att detta inte är vad folk som kan köra brukar göra.

Matt, min alltid tålmodiga körlärare, berättade för mig hur man stoppar bilen utan att sätta på handbromsen och det lät förvirrande om jag ska vara ärlig.

Vi pratade främst bara om att stanna i korsningar till börja med.

Han berättade för mig att när jag sätter ner kopplingen för att bromsa i en korsning, för att lägga bilen i första växeln medan bilen fortfarande är i rörelse.

Om det är en öppen korsning kan du titta samtidigt som du minskar hastigheten på bilen om det är säkert att åka.

Detta betyder att om du inte behöver stanna så behöver du inte, men om du behöver det är kopplingen redan nere och hastigheten redan reducerad så att du kan stanna som vanligt.

Kopplings- och bromsreglage vid en korsning

Det viktigaste är att sluta om det finns har du några tvivel om huruvida det är säkert att åka eller inte.

Det är bättre att stanna och vänta några sekunder extra än att gå när du inte är säker och potentiellt orsaka en olycka.

Jag försökte stanna vid den första korsningen jag närmade mig för även om det var en öppen korsning, hade jag glömt vad jag gjorde.

Allt verkade hända ganska snabbt (hela växlingen när jag bromsade gjorde mig lite rörig).


Jag hade faktiskt lite av en katastrof där jag glömde sluta/fick ont ​​om tid att stanna och det slutade med att jag gick rakt ut i korsningen!

Lyckligtvis hade jag sänkt hastigheten innan så läget var hanterbart. Matt sa att han hade förväntat sig att något liknande skulle hända vid första korsningen, eftersom det är en annan procedur för att stanna med handbromsen.

Från och med då lyckades jag stanna kl. alla korsningar! (Vilken prestation!)

Bromskontroll

Om du ändå stannar är det nu när handbromssteget försvinner från rutinen.

I grund och botten lägger du ner kopplingen och bromsar som vanligt, men istället för att lägga bilen i första växeln och sätta på handbromsen, håller du bara foten på fotbromsen och bilen är redan i första växeln redskap från när du närmade dig korsningen.

Självklart, om du vet att du kommer att vänta ett tag, eller om du är på en backe, så kan du sätta din handbroms på.

Att hålla bilen stilla med fotbromsen gör allt snabbare när du flyttar iväg.


Flytta iväg

Att flytta var det jag kämpade mest med.

I korsningen (när jag lyckades stanna) verkade jag röra mig bort som vanligt – jag f inte ett dugg långsammare eftersom jag försökte att inte lyfta upp kopplingen för snabbt. Det var när jag blev stoppad i trafiken som jag fick problem med att starta igen. Jag hade nyss helt tom om vad jag skulle göra!

Om du är på en plan väg så släpper du bromsen och drar sedan upp kopplingen.

Det var ett tillfälle när jag var i en svag backe och jag förstod inte att jag skulle släppa bromsen långsamt samtidigt som kopplingen och till slut hade Matt att sätta igång bilen åt mig eftersom jag bara inte kunde få rätt balans mellan koppling och broms.

Jag förstår hur det är lättare att bara använda foten- bromsa istället för handbromsen dock, som när du står i köer av trafik gör det lättare att bara kanta fram för att hänga med framförvarande bilar.

Det är också lättare i rondeller eftersom trafiken byggs upp runt dem och du vill inte vara den som håller uppe allt annat genom att dra åt handbromsen varje gång du stiger närmare själva rondellen.

Kopplingsreglage

Jag har också lärt mig om kopplingskontroll och sånt du kan få bilen att röra sig bakåt och framåt bara med kopplingen.

Matt sa till mig att stanna i en lätt backe och han höll bilen med kopplingen på sina dubbla reglage . Hållpunkten är precis under bitpunkten och är mycket exakt.

Om du flyttar foten på en tjocklek av ett pundmynt kan bilen rulla bakåt eller framåt beroende på vilket håll du flyttar den, så den är riktigt känslig.

Många människor håller bilen på kopplingen när de stoppas på plana ytor, mitt favoritexempel är när folk är vid drive-thru; de kommer sannolikt att använda hållpunkten eftersom de kan stanna och ännu viktigare börja snabbt.

Eftersom hållpunkten är så känslig kommer det definitivt att ta mig ett tag att vänja mig till det.

Jag hoppas att jag inte är den enda eleven som har haft dessa minikatastrofer. Jag känner att det tar en vecka för mig att bemästra de färdigheter jag har lärt mig.

Förhoppningsvis kommer detta att vara fallet med kopplings- och bromskontroll eftersom detta är en så viktig del av körning.


Om du inte har klarat teoriprovet ännu och behöver för att veta var du ska börja med att revidera, varför inte ta en titt på vårt körteoriprov 4 i 1-app?

Ladda ner för bara £4,99 på iOS och Android nedan:

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Ansöker om ditt provisoriska körkort

  • Den perfekta revideringsplanen för körteoriprovet

  • Avsluta road rage riktat mot lärande förare

  • Hur man säkert växlar

  • Ljuskontrollerade korsningar – pelikan, lunnefågel och tSverigean

  • Elektronisk stabilitetskontroll (ESC) frågor i teoriprovet