Noras monolog från ”Ett dockhem”

”Ett dockhem” är en pjäs av den kända norska dramatikern Henrik Ibsen. Utmanande äktenskapsnormer och med starka feministiska teman, hyllades pjäsen brett och kritiserades när den spelades första gången 1879. Här är en sammanfattning av Noras avslöjande monolog nära slutet av pjäsen.

För det fullständiga manuset finns det många översättningar av ”Ett dockhem.” Upplagan av Oxford University rekommenderas; den kommer komplett med ”Ett dockhem” och tre andra pjäser av Henrik Ibsen.

Ställa in scenen

I denna definitiva scen har den naiva men ofta konstiga Nora en häpnadsväckande uppenbarelse. Hon trodde en gång att hennes man, Torvald, var en ordspråklig riddare i lysande rustning och att hon var en lika hängiven hustru.

Genom en serie av känslomässigt utmattande händelser inser hon att deras förhållande och deras känslor var mer påhittade än verkliga.

I sin monolog från Henrik Ibsens pjäs öppnar hon upp för sin man med enastående uppriktighet när hon inser att hon har bott i Ett dockhem.”

Docka som metafor

Under hela monologen jämför Nora sig med en docka. Som hur en liten flicka leker med livlösa dockor som rör sig på vilket sätt flickan vill, Nora liknar sig själv vid en docka i händerna på männen i hennes liv.

Med hänvisning till sin far, minns Nora:

”Han kallade mig sitt dockbarn , och han lekte med mig precis som jag brukade leka med mina dockor.”

Genom att använda dockan som en metafor inser hon att hennes roll som kvinna i ett manssamhälle är dekorativ, något gulligt att se på som ett dockbarn. Vidare är en docka avsedd att användas av användaren. Således hänvisar denna jämförelse också till hur kvinnor förväntas formas av män i deras liv när det gäller smak, intressen och vad de gör med sina liv.

Nora fortsätter i sin monolog. När hon tänker på sitt liv med sin man inser hon i efterhand:

”Jag var din lilla lärka, din docka, som du i fortsättningen skulle behandla med dubbelt varsam omsorg, eftersom den var så skör och skör.”

När hon beskriver en docka som ”skör och skör” menar Nora att det är kvinnors karaktärsdrag genom den manliga blicken. Ur det perspektivet, eftersom kvinnor är så läckra, kräver det att män som Torvald behöver skydda och ta hand om kvinnor som Nora.

Kvinnors roll

Genom att beskriva hur hon har blivit behandlad avslöjar Nora hur kvinnor behandlas i samhället vid den tiden (och kanske fortfarande resonerar med kvinnor idag).

Om igen syftar på sin far, Nora nämner:

”När jag var hemma med pappa, berättade han för mig sin åsikt om allt, så jag hade samma åsikter; och om jag skilde mig från honom dolde jag det, för han skulle har inte gillat det.”

På samma sätt tilltalar hon Torvald genom att säga:

”Du ordnade allt efter din egen smak, och så fick jag samma smak som du – eller så låtsades jag.”

Båda dessa korta anekdoter visar att Nora känner det hennes åsikter har åsidosatts eller undertryckts för att tillfredsställa hennes far eller för att forma hennes smaker efter hennes mans.

Själv- Insikt

I monologen når Nora självförverkligande i ett anfall av existentiell glöd när hon utbrister :

”När jag ser tillbaka på det verkar det för mig som om jag hade bott här som en fattig kvinna – bara från hand till mun. Jag har funnits bara för att utföra trick för dig…Du och pappa har begått en stor synd mot mig. Det är ditt fel att jag inte har gjort något av mitt liv…Åh! jag orkar inte tänka på det! Jag skulle kunna slita mig i småbitar!”

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Varför byggdes berlinmuren?

  • Utforska Rom under en weekend!

  • Snus: En Historisk Genomgång

  • Hur många guldrusher fanns det på 1800-talet?

  • Vad är den antika sidenvägen?

  • Historien om kalsonger: Från Antiken till moderna stilar