Torvald Helmers monolog ur ”Ett dockhem”

Torvald Helmer, den manliga huvudrollen i Ett dockhem, kan tolkas på flera sätt. Många läsare ser honom som en dominerande, självgod kontrollfreak. Ändå kan Torvald också ses som en feg, vilseledd men sympatisk make som inte lyckas leva upp till sitt eget ideal. I båda fallen är en sak säker: han förstår inte sin fru.

I den här scenen avslöjar Torvald sin okunnighet. Ögonblick före denna monolog förklarade han att han inte längre älskade sin fru eftersom hon hade fört med sig skam och juridisk olycka till hans goda namn. När den konflikten plötsligt fördunstar, återkallar Torvald alla sina sårande ord och förväntar sig att äktenskapet ska återgå till ”normalt”.

Utan att Torvald visste det håller hans fru Nora på att packa ihop henne saker under hans tal. När han säger dessa rader tror han att han reparerar hennes sårade känslor. I själva verket har hon vuxit ur honom och planerar att lämna deras hem för alltid.

Monologen

Torvald: (Står vid Noras dörr.) Försök att lugna dig, och gör ditt sinne lugnt igen, min skrämda lilla sångfågel. Var i vila och känn dig trygg; Jag har breda vingar att skydda dig under. (Går upp och ner vid dörren.) Vad varmt och mysigt vårt hem är, Nora. Här finns ett härbärge för dig; här ska jag skydda dig som en jagad duva som jag har räddat från en höks klor; Jag ska ge frid till ditt stackars bultande hjärta. Det kommer så småningom, Nora, tro mig. I morgon bitti kommer du att se på det hela på ett helt annat sätt; snart är allt precis som det var förut.

Mycket snart behöver du inte mig för att försäkra dig om att jag har förlåtit dig; du kommer själv att känna vissheten om att jag har gjort det. Kan du tänka dig att jag någonsin skulle komma på något sådant som att förneka dig eller till och med förebrå dig? Du har ingen aning om hur en sann mans hjärta är, Nora. Det finns något så obeskrivligt sött och tillfredsställande för en man, i vetskapen om att han har förlåtit sin hustru – förlåtit henne fritt och av hela sitt hjärta. Det verkar som om det hade gjort henne så att säga dubbelt sin egen; han har gett henne ett nytt liv, så att säga, och hon har på sätt och vis blivit både hustru och barn för honom.

Så du ska vara för mig efter det här, min lilla rädda, hjälplösa älskling. Oroa dig inte för någonting, Nora; var bara uppriktig och öppen mot mig, så kommer jag att tjäna både som vilja och samvete för dig—. Vad är detta? Inte gått och lagt sig? Har du ändrat dina saker?

]”>

Utvald video

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Varför byggdes berlinmuren?

  • Utforska Rom under en weekend!

  • Snus: En Historisk Genomgång

  • Hur många guldrusher fanns det på 1800-talet?

  • Vad är den antika sidenvägen?

  • Historien om kalsonger: Från Antiken till moderna stilar